9 tipp, ha még nem tudja, hova megy idén nyaralni

Van még egy csomó ideje álmodozni, de ha már most döntene, akkor segítünk egy kicsit. 

1. Menjen Spanyolországba, mert...

...Sevilla egész évben a művészeteket ünnepli: Az idei, Murillo 400 programsorozat egyik legérdekesebbje a "főzés Murillo Sevillájában", mely a korabeli konyhát és életérzést idézi meg. Sevilla belvárosának utcáin az 1600-as évek hangulata fog megelevenedni, utcaszínházak előadásain pillanthatunk be a négyszáz évvel ezelőtti Spanyolország napjaiba. Barokk pompa, bársony, damaszt, brokátanyagok, kackiás kis bajuszok, magasan tornyozott, hullámos parókák és csipkék – még férfiakon is!

Sevilla
SevillaNorthfoto

...felfedezhetünk egy, a Caminónál sokkal eredetibb zarándokutat: Ha Spanyolország és zarándoklat, egész biztosan az El Camino az első asszociáció. Itt van hát az ideje más útvonalakat és kegyhelyeket is felfedezni: idén Caravaca de la Cruz kerül reflektorfénybe. Pontosabban minden hetedik évben rajta a világ szeme, a Szentszék 1998-as döntése nyomán ugyanis hétévente ünnepel a katolikus zarándokhely. A dallamos nevű Caravaca de la Cruz hivatalos egyházi státusza szerint az ötödik legszentebb város a Földön Santiago de Compostela, Santo Toribio de Liébana, Róma és Jeruzsálem után. Murcia tartomány északnyugati részén járunk, a városban található szent kereszt évszázadok óta nagy becsben tartott, középkori vallási relikvia, és talán nem számít szentségtörésnek, ha hozzátesszük, hogy a lenyűgöző fekvésű városba vallási hovatartozástól függetlenül érdemes ellátogatni.

Caravaca de la Cruz
Caravaca de la CruzMurciaturistica.es

...Madridban tíz napig tart a pride: Tíz napig tart a pride rendezvénysorozat Madridban, amelynek csúcspontja a Pride Parade. Ekkor Madrid utcáit elöntik az LMBT közösség tagjai és a szimpatizánsok hatalmas tábora. Felfoghatatlan tömeg, mintegy hárommillió ember vesz részt ezen az önfeledt ünnepen, demonstrálva a világ sokszínűségét, és a minden emberi lénynek kijáró egyenlő jogokat. Érzékeltetve a hárommillió fős menet nagyságát: Madrid teljes lakossága nagyjából hárommillió fő. A parádé persze csak a csúcs, gyakorlatilag a szórakozás és közösségi lét minden területén találhatunk programokat ez idő alatt a koncertektől az extravagáns művészeti eseményeken át a sportversenyekig. A város elkötelezetten ápolja a híres transzvesztita előadások, a drag show-k és a cabaret performance-ok hagyományát – ez is egy remek esti programlehetőség. Igazi mélymerülés az LMBT-világban, állítólag felejthetetlen egy ilyen előadás. Madrid jubileumi évfordulót is ünnepel ugyanezen a fronton: 1977-ben, éppen 40 éve rendezték itt az első büszkeség felvonulást és demonstrációt – ekkorra datálható e társadalmi mozgalom kezdete a spanyol fővárosban.

További spanyol tippeket itt olvashat.

2. Legyen inkább Olaszország, mert...

...fergeteges középkori karnevállal várják: Toscanában, Sienától nem messze, egy domb tetejét koronázza az aprócska Monteriggioni. Július 6. és 9., valamint 14. és 16. között középkori fesztivált tartanak itt. Kézműves bemutatók, mutatványosok, koncertek, színielőadások és jelmezes felvonulás várja a turistákat. A jegyárak 9 és 13 euró között alakulnak, attól függően, hogy az adott napon milyen programok vannak. Bővebb infó angol vagy olasz nyelven itt.

Monteriggioni
MonteriggioniMichele Piccardo / monteriggionimedievale.com

...mert a szicíliai mandulavirágzás páratlan: Igazából bármikor érdemes ellátogatni a szicíliai Agrigentóba a csodás görög emlékek miatt, de ha csodát akarnak látni, március elején menjenek. Ilyenkor ugyanis nemcsak a sztenderd látnivalókat nézhetjük végig, de a pompás mandulavirágzást is láthatják. Idén március 4. és 12. között tartják a Sagra del Mandorlo in fiorét, vagyis a mandulavirágzás fesztiválját folklór előadásokkal.

A Concordia-templom madártávlatból, Agrigento
A Concordia-templom madártávlatból, AgrigentoGáspár Attila / Wikipedia

...mert Rómában megelevenedik a múlt: 2016 őszén nyílt meg, és 2017 októberéig látogatható az ókori leleteket a virtuális valósággal kiegészítő kiállítás a római Ara Pacis múzeumban. A virtuális valóság szemüveget viselve a látogatók Augustus császár korában találják magukat. A márványszobrok megelevenednek, és elmesélik történetüket, az építmény pedig újra régi színeiben pompázik. Ez az első olyan tárlat a városban, ahol a modern kor vívmányait a letűnt korokból megmaradt épületekkel keverik.

További olasz tippek itt.

3. Vagy inkább Franciaország, mert...

...pazar múzeumok nyílnak idén Párizsban: 2016 végén nyílt meg a Grand Musée du Parfum Párizsban a rue du Faubourg Saint Honoré 73. alatt, és látogatása mindenki számára kötelező, aki szeretne elmélyülni az illatok világában. Az 1400 négyzetméteres interaktív múzeumban nemcsak a parfüm történetével, de természetesen a készítésének lépéseivel is megismerkedhetünk. Az üzemeltetők ígérete szerint itt mindenki talál magának újdonságot: a parfümökkel éppen csak ismerkedők és a feketeöves illatrajongók is. 2017 őszén pedig újabb különleges múzeum nyílik meg: az Yves Saint Laurent divatcégé .

...25 éves a Disneyland: A születésnapi ünnepségsorozat március 26-án veszi kezdetét, új játékok debütálnak, látványos parádé, showműsorok és különleges esti díszkivilágítás várja a látogatókat egész évben a jeles alkalom örömére.

Disneyland
DisneylandAbaca / Northfoto

...egész évben bulizni fog az 500 éves Le Havre:  A Szajna torkolatánál fekvő kikötőváros, Le Havre alapításának 500. évfordulóját ünnepli 2017-ben. Ezért május 27-től november 5-ig számos művészeti program, utcai parádé, fesztivál, ingyenes koncert, hajósverseny, színházi előadás és egyéb program várja az ide érkezőket. A május végi nyitóceremónia nagyon látványosnak és hangosnak ígérkezik, az egész város bulizik majd. Július 6. és 9. között gigantikus marionettbábuk lepik el a várost, október 8-án pedig ismét óriási party várható tűzijátékkal kiegészítve. 

További francia tippek itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra