#ÉLETEM

Takarítási menetrend: újabb napi, heti, havi és éves teendők

2017. január 29., vasárnap 14:44

Agusztusban a Good Housekeeping cikke alapján összegyűjöttük, hogy a háztartásban mit milyen sűrűn érdemes kitakarítani. Most a Lifehacker oldalán rábukkantunk egy cikkre, amiből kiderült, vannak még olyan tárgyak és helyek, amiket hozzá lehet csapni ehhez a listához. A hajtás után fel is soroljuk ezeket.

Naponta érdemes elmosni a házi kedvencek etető és itató táljait, mert így nem tudnak rajtuk megtelepedni a kórokozók, amik esetleg megbetegíthetik őket. 

A heti teendők listájához csapja hozzá a konyhamalacot. Ehhez állítólag nem kell mást tennie, csak fagyott citromlé- vagy ecetkockákat ledarálni vele. Ezekkel állítólag el lehet tüntetni az összes ételmaradékot hűséges konyhai segédjéről. 

shutterstock 231112987

Kéthetente kerülhetnek sorra:

 • a fürdőszobaszőnyegek, amiket akár a mosógépbe is berakhat
 • a házi kedvencek fekhelyei, amiket először porszívózzon ki, majd utána kövesse a mosási utasításokat
 • a lámpakapcsolók és a csengő, amiket elég letörölgetni egy nedves, tisztítószeres ronggyal
 • Moshells szerint ilyen sűrűn kellene kiporszívózni a bútorokat, sőt, a függönyöket is érdemes ilyen gyakran kitisztítani, de más összeállítások azért nem ennyire szigorúak

A havi feladatok közé sorolták a gyerekjátékokat, amik közül nyilván vannak olyanokat, amiket bedobhat a mosógépbe is, de vannak olyan, amiket inkább kézzel kell megszabadítani a kosztól.

A negyed- és félévente

 • rendezze át a cserepeket és kaspókat, ha nem akarja, hogy azok nyomot hagyjanak a víz vagy a napfény miatt
 • szerelje le a zuhanyfejet, és áztassa ecetbe, így eltűnik róla a vízkő
 • hűtő alatt és mögött porszívózzon fel, és törölgesse le a falakat, mossa fel a padlót, és a készülék nem szem előtt lévő oldalait is takarítsa le
 • ha pedig a havi feladatok közzé nem tudta besűríteni, tovább semmiképpen ne húzza a lámpaburák leporolását - és törölgetését 

Évente egyszer pedig szánjon egy kis időt:

 • a mosógépre, amihez lehet kapni speciális tisztítószereket is, és amilyen alkatrészekhez rendesen hozzáfér, azt érdemes kézzel tisztítani
 • szúnyoghálókra, amiknek lehet, hogy elég egy tisztítóhengerrel nekiesni, de az is lehet, hogy komolyabb eszközökre (pl. kefe, slag) is szükség lesz, ha nagyon koszosak
 • és ha nem akarja, hogy a napfény kiszívja bútorai vagy a szőnyegek színét, akkor lehet, hogy érdemes ilyen időközönként átrendezni ezeket, ráadásul így ki is takaríthat alattuk, mögöttük, amiért a lakásban/házban élő allergiások nagyon hálásak lesznek (persze van, aki szerint utóbbit félévente kellene megtenni)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta