#ÉLETEM

Szappan vagy kézfertőtlenítő: melyik a jobb?

2017. január 27., péntek 18:45

Év elején Magyarországra is megérkezett a menetrend szerint influenzajárvány. Ilyenkor az ember - nagyon helyesen - hajlamos a szokásosnál többször kezet mosni, hiszen elég csak egy olyan kilincset vagy kapaszkodót megfogni, amit előtte olyan kéz érintett, amibe pont beletüsszentettek.

A mániákus kézfertőtlenítés viszont nem jó dolog,

bőven elég az is, ha fertőtlenítő gél helyett egy közönséges szappannal mosunk kezet - legalábbis erre az eredményre jutottak a Youtube egyik legnépszerűbb tudományos csatornájának, a kanadai AsapSCIENCE-nek a vloggerei. Íme a videójuk, viccesen rajzfilmszerű vírusokkal és bacilusokkal:

A videóban tehát közérthetően elmagyarázzák, hogy

  • a legjobban azzal védekezhetünk az influenzavírusok és mindenféle csúnya baktériumok ellen, ha szappannal kezet mosunk, majd vízzel leöblítjük, és utóbbi mindegy, milyen hőmérsékletű
  • persze az sem gond, ha csak egy 70%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítő gél van nálunk, mert épp mondjuk a vonaton ülünk, 
  • viszont ne antibakteriálisként reklámozott szappant használjunk a kézmosáshoz, mert egyrészt alacsony hatóanyag-tartalmuk miatt nem jobbak hagyományos társaiknál, viszont a bennük található triklozántartalmú, erős baktérium- és gombaölő szer a lefolyórendszeren keresztül a folyókba és a tengerekbe kerül, ahol elpusztítja az élővilágot, ráadásul hozzájárul az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok terjedéséhez!
screenshot
Fotó: AsapSCIENCE

Ha pedig nem akarja, hogy önt is ledöntse a lábáról az influenza, olvassa el ezt a korábbi cikkünket, a megelőzés fontosságáról, a tünetek helyes felismeréséről és a különféle házi praktikákról.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta