2017 legizgalmasabb útjai az atomjégtörőtől a narancsviadalig

Unja a sablonos utazásokat, az aszalódás a napágyon, a tök egyforma szobákat, vagy éppen városnézést a legnépszerűbb európai nagyvárosokban? Olvassa el, hova érdemes inkább mennie. 

Extrém hajóutak bevállalósaknak

A hajók és a jégtáblák találkozását a Titanic óta nagy gyanakvással fogadjuk, és nem gondolnánk, hogy turistamutatvány is lehet.  Az oroszországi Murmanszk sem tartozik éppen az elsődleges – sem a másodlagos – turistacélpontok közé, az 1000 Út Utazási Iroda mégis ide csábít, mégpedig egy valóban extrém útra.  A Kola-öbölben fekvő Murmanszk ráadásul csak egy köztes állomás, a finn és norvég partokhoz közeli orosz település partján szállhatunk jégtörő hajóra, amelynek fedélzetén utazhatunk a "világ tetejére", az Északi-sarkra.

Jégtörő hajó
Jégtörő hajóWikipedia.com

Ha a jeges Barents-tenger kapcsán ismét beugorna a Titanic, elhessegethetjük a gondolatot: a világ legerősebb hajójára szállhatunk fel itt, az 50 Éves Győzelem névre hallgató tengeri monstrumra. Igazán meggyőző elnevezés, bár így sem egy életbiztosítás ez a "nyaralás", ezért a jégtörő hajót egy helikopter követi, indulás előtt pedig afféle túlélőkiképzést tart a legénység az utazóknak.

Maga az út minden elképzelésünket felülmúlja. Nem kósza jégdarabok állják a hajó útját, hanem sokméteres vastagságú jégtakarót vág maga előtt a jármű. A hajót 75 ezer lóerős (!) motor hajtja meg ehhez a teljesítményhez. Tiszta idő esetén lehetőség van kiszállni a hajóból a jégre, vagy felszállni a helikopterre, és fentről pásztázni az északi sarkkört. Meg is kérik az árát a kalandoknak: a 14 napos út fejenként 8 millió forintba kerül teljes ellátással.

De az is talál magának extrém hajóutat a hazai utazási irodák kínálatában, aki a jeges kalandok helyett a mediterrán vizeket érzi jól magát. Ráadásul, a csoda 31 napig tart: luxushajóút a Földközi-tengeren. A luxusutakra specializálódott Azamara Club Cruises által kínált körutazások átlagosan egy-két hétig tartanak, ez a Mediterráneumot alaposan feltérképező út viszont több mint egy hónapig.

Többek között Barcelonában is kiköt
Többek között Barcelonában is kikötAyhan Altun / Getty Images Hungary

9 éjszaka görög vizeken és az Adrián, 8 éjszaka Olaszország körül, a fókuszban Velence és az Amalfi-part, majd tovább Monaco, a francia Riviéra, Marseille, Barcelona, Ibiza, Mallorca, Korzika, majd visszafelé Elba szigete, Firenze. Pazar utazás, mintha sokévnyi nyaralás úti céljai kerülnének egy csokorba. A hajóút kimeríti a luxus fogalmát: egy alapfelszereltségű, de óceánra néző szoba egy főre 3,5 millió forint a több mint egy hónapos útra.

Formabontó síelések szokatlan terepekre vágyóknak

Síelni menne, de unja az Alpokat? Gondolná, hogy még Marokkóba is érdemes lehet sílécet vagy szánkót vinni? Pedig így van, Marrákestől 80 kilométerre, az Atlasz-hegység egy sípályát rejt. Az Oukaimeden síterepen persze nem túl gyakori a hóesés. De amikor éppen van elég hó, akkor a világ egyik legszebb és legbizarrabb síterepén csúszhatunk – írja az Unofficialnetworks.com. Két sífelvonója van, és imádják a helyiek, - és mivel annyira szürreális az egész - valószínűleg imádni fogja ön is.

De izgalmas – és jóval hóbiztosabb – terep Baqueira-Beret Katalóniában, Spanyolországban. A katalán síterepet a pálmafás tengerpartos, mindig nyüzsgő Barcelonából kocsival négy óra alatt lehet megközelíteni. (Ha pedig gasztrotúrával toldanánk meg a síelést, San Sebastián három és fél órányira fekszik innen autóval.) Barátságos, ódon hegyi falvak, széles pályák jellemzik a Pireneusokban található terepet, és néha még a spanyol királlyal is szembe lehet találkozni. Bővebb élménybeszámoló a helyről a Hütte blogon.

Narancsháború Olaszországban

Kipróbálna egy vérbeli olasz karnevált, de túl közhelyesnek érzi a velenceit? Irány Ivrea! Torino és Milánó között található település karneválja március 1-ig tart, szóval még van ideje elcsípni a nagyszabású, jelmezes felvonulásokkal és össznépi mulatságokkal tarkított bulit. A karnevál csúcspontja idén február 26-án, vasárnap jön el: ekkor tartják a narancsviadalt. Ennek keretében az előre meghatározott útvonalon, a városon áthajtó lovaskocsikról hajigálják a citrusfélét a résztvevők egymásra. Az összes programról itt tudnak tájékozódni angol vagy olasz nyelven.

Időutazás Németországban

Idén harminc éve, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánította Lübeck óvárosát, és ezt egy egész éves programsorozattal ünnepli meg a város. Németország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinban járunk, a volt Hanza-szövetség fővárosában. A hangulat már tökéletesen Észak-Európát idézi, és ezalatt nem csak a Balti-tenger szomszédságára és hűvös időjárásra gondolunk, hanem a belvárost meghatározó építészetre is. Találóan Backsteingotiknak, azaz téglagótikának nevezik ezt a stílust: a vörös színű tégla uralja az óváros összképét. A II. világháborúban a brit légierők  szőnyegbombázást hajtottak végre a város felett, amely után tűzvész is pusztított, tulajdonképpen kész csoda, hogy ennyi megmaradt a történelmi belvárosból (a bombázásban az óváros kb. húsz százaléka pusztult el).

Lübeck jellegzetes északi hangulatú épületei
Lübeck jellegzetes északi hangulatú épületeiNorthfoto

A kettéágazó Trave folyó öleli körbe a romantikus belvárost; a régi kikötőt, a Holstentort és a Mária-templomot mindenképpen ejtsük útba, és Lübecket egy nap alatt be is lehet járni. Az UNESCO-jubileum keretében egész évben programokkal várnak, szabadtéri jégpályát húznak fel (ez február 19-ig üzemel), nyáron szabadtéri koncertsorozattal várnak, a Schleswig Holstein Festival egész júliusban és augusztusban komolyzenei programokat kínál. Itt tudjuk nyomon követni az eseményeket.

Németországról elsőként talán nem a gasztronómiája jut eszünkbe, de desszertek terén például kitűnnek. Lübeckből származik egy világhírű édességmárka, a több, mint kétszáz évvel ezelőtt alapított Niederegger. Bár a marcipánjai révén híresült el, a Niederegger isteni trüffeleket és nugátokat is készít.

+1 tipp: A Marina Bay Sands Szingapúrban

2560 szoba, 57 emelet, saját múzeum, színházak, jégpálya, lagúnák – egy több mint 5,5 milliárd dolláros beruházás keretében. A Marina Bay Sands ezekkel a paraméterekkel hat évvel ezelőtti nyitásakor azonnal Szingapúr egyik csúcslátványossága, sőt emblematikus épülete lett. Ha idén különleges szálláshelyre vágyik, látogasson el ide, hogy új értelmet nyerjen a panoráma és a feszített víztükrű medence fogalma! Ha az út előtt alaposan felkészülne belőle, itt olvashat róla bővebben.

Szolid panoráma a Sands Sky Park tetőteraszáról
Szolid panoráma a Sands Sky Park tetőteraszárólMarina Bay Sands
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek