Attól még, hogy rohadt hideg van, nem kell otthon maradni

Síelés a Mátrában, korcsolyázás a Balatonon, evezés Hévízen, disznóvágás az Alföldön, hüttézés Budapesten - mind jól hangzik, nem? 

Síeljünk belföldön!

Haladóknak könnyed hétvégi kikapcsolódást, kezdőknek tökéletes tanulóterepet kínálnak a hazai sípályák. A szuperkedves üzemeltető és a szép kilátás miatt a visegrádi Nagyvillám sípályát, a remek infrastruktúra miatt az eplényi Síarénát, a profi oktatói gárda, a mini Ausztria életérzés, és barátságos hüttéje miatt pedig a mátraszentistváni Síparkot ajánljuk.

Téli csodavilág Eplényben
Téli csodavilág EplénybenNordica SíAréna - Eplény

Akiket annyira nem rémiszt meg a hideg, hogy a mátraszentistváni Síparkban csúszkálás után is odakint maradnának, azoknak érdemes lazításképpen a sícipőt túrabakancsra cserélni, és túrázni egyet a szomszédos Mátrakeresztes völgyeiben, ugyanis gyönyörűen megfagyott vízeséseket láthat erre mostanában.

Korizzunk a Balatonon!

Elsőként Keszthelyen jelölték ki a Balaton jegén az első hivatalos jégpályát, majd egy újabb nyílt Siófokon, biztosítva néhány alapvető szolgáltatást is. A hivatalosan 10-18 óra között nyitva levő keszthelyi jégpályánál két büfét állítottak fel, biztosítottak illemhelyet, de fakutyát és korcsolyát is lehet kölcsönözni. A 200×400 méteres nagyságú siófoki jégpályát az ezüstparti szabadstrandnál, az Arany János utca közelében jelölték ki. A helyszínen 9 órától 17 óráig egészségügyi ellátást is biztosít a siófoki önkormányzat, lesz mobil illemhely, és már egyeztetnek a büfé nyitásáról is. A harmadik koripálya pedig Balatonföldváron nyílt meg, és január 14-én, szombaton 13 órától várnak itt mindenkit egy kis ingyenes mozgásra és mókázásra.

Már biztonságosan lehet korizni a Balatonon
Már biztonságosan lehet korizni a BalatononBalatonföldvár Turisztikai Régió

Evezzünk Hévízen!

Még annak is tudunk téli túrát javasolni, aki a vízen érzi magát igazán elemében, és ki nem állhatja a hideget: ők Hévízre menjenek vízitúrázni! Komolyan, a télen is akár 25 Celsius-fokos Hévíz-patakon csak decembertől márciusig lehet evezni, a nemzeti park csak ilyenkor ad ki engedélyt. "A téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának, szinte várja az evezős, hogy mikor bukkan elő egy kobold a fűcsomó mögül, vagy mikor lebben fel egy tündér a tündérrózsa virágjából" – olvasható a túraszervezők honlapján. Az öt-hat órás túrát minden szombaton és/vagy vasárnap megtartják a téli időszakban, fejenként 5000 forintba kerül, és teljesen kezdők is jelentkezhetnek rá.

A gőzölgő Hévízi tó
A gőzölgő Hévízi tóTriVial

Vágjunk disznót!

Ha valaki meghökkent ezen a javaslaton, és a disznóölést brutális rituálénak tartja, az gondoljon csak bele, hogy vajon ezzel adjuk-e meg az állatnak kijáró tiszteletet, aki húsát-vérét adja a táplálékunkként; vagy azzal az arctalan, technicizált metódussal, ahogyan az előrecsomagolt, nagyipari húskészítményt leemeljük a szupermarket polcáról. Talán már nem is kérdés többé, hogy a disznóölés vagy ez utóbbi eljárás az embertelenebb. A disznóvágáson tehát csak az fanyaloghat joggal, aki nem eszik kolbászt, szalonnát vagy rántott húst, és még az olyan "menőbb" ételekben sem fogyasztja a disznóhúst, mint a baconchips vagy a chorizo. Az országban rengeteg helyen rendeznek mostanság élmény-disznóvágást, ha itt tovább olvas, segítünk választani közülük.

Egész napos sürgés-forgás, javarészt a szabad ég alatt
Egész napos sürgés-forgás, javarészt a szabad ég alattnagyM / Indafotó

Kuckózzunk be – de legalább ne otthon!

Ha éppen semmi kedvünk kimenni a hidegbe, akkor sem kell feltétlenül otthon gubbasztanunk. Budapesten a Noir Chocobar bejáratáról első blikkre nem is gondolnánk, micsoda bűnös örömöket rejt. Mégpedig nagy sikerrel: már 11 éve működik a csokifondüző a Liszt Ferenc tértől egy sarokra, egy pincehelyiségben. A Noirban télen forró csokoládét, nyáron jeges csokoládét érdemes kérnünk, emellett természetesen válogathatunk a kézműves csokik, bonbonok, trüffelek között. A forró csokiba mártott gyümölcsök, kekszek, csokik (!), pillecukrok nagyban kárpótolnak a téli cidriért.

Forró csokiban úszó Toblerone szigetek
Forró csokiban úszó Toblerone szigetekNoir Chocobar Facebook

Ha nem is a város szívében, de tényleg nem egy sípálya mellett találjuk a B.A.K. hüttéjét, amelynek szürke, szinte jelöletlen utcafrontjáról meg nem mondanánk, hogy micsoda hangulatos helyet sikerült odabent kialakítaniuk. Faburkolat, fabútorok, hegyi látképek, térképek, hegymászó relikviák a falakon – mintha tényleg az Alpokban járnánk. Jó szívvel ajánljuk, mint a hegymászók és kirándulók számára létrehozott közösségi teret, mondhatni sörözőt, hiszen igen komoly szerepet szántak itt a minőségi söröknek. Csapon 7-féle nedű, üvegben rengeteg, több mint 50-féle kézműves sör – a mottójuk nem véletlenül "Egész évben főzdefeszt!"

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek