Megélni a pillanatot – de minek?

A tudatos jelenlét hatása a testi és lelki egészségre

Időpont: 2017. február 10., 19.00 óra 
Helyszín: MOM Kulturális Központ – Kupolaterem , 1124 Budapest, Csörsz u. 18. 

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhatunk a tudatos jelenlét kedvező hatásairól. De vajon miért lenne pozitív hatása annak, ha tudatosan figyelek egy kellemetlen, negatív eseményre és a hozzá kapcsolódó érzéseimre, ahelyett, hogy hagynám, hogy elterelődjön a figyelmem? Miért hatna pozitívan a testi és lelki egészségemre, a kapcsolataimra, a hatékonyságomra ez a fajta figyelmi állapot? Miért csökkentené a stresszre adott válaszom intenzitását?

A tudatos jelenlét fontosságát évezredek óta hangsúlyozzák különféle filozófiai-vallási hagyományok, ma pedig már tudjuk, hogy ez a fajta működésmód bárkinek beépíthető az életébe, függetlenül a szellemi-vallási hátterétől. A modern pszichológiai, orvosi és neurológiai kutatások egyértelműen igazolják, hogy a figyelem tudatos irányítása és ehhez kapcsolódó elfogadó, kíváncsi, nyitott attitűd megélése számos hosszútávú pozitív hatással jár. A testi és lelki egészség javulásán túl élményeinket intenzívebben éljük meg, hatékonyabban reagálunk a minket érő kihívásokra és valóban jelen vagyunk az életünkben.  

A tudatos jelenlét gyakorlásához nem szükséges drasztikusan megváltoztatunk az életünket: a meditációról általában egy aszkétikus életet élő, barlangban élő szerzetes képe ugrik be – pedig ugyanúgy válhat meditációvá a reggeli kávé elfogyasztása a munkahelyen. Előadásomban az elméleti áttekintés mellett ahhoz is adok ötleteket, hogy a zajos és gyors városi életben hogyan élhető meg minél gyakrabban a tudatos jelenlét.

Jegyet a képre kattintva még vásárolhat!

Megélni a pillanatot 640x360
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek