#ÉLETEM

Közösségi kabátajándékozással üzentünk hadat a mínuszoknak

2017. január 7., szombat 19:11

Nagyon hideg hétvége köszöntött ránk, ezért most különösen fontos, hogy odafigyeljünk az utcán élő emberekre. Szerencsére már több olyan kezdeményezés is elindult, amivel bárki segíthet a rászorulókon - akár egy megunt sapkával vagy kabáttal is!

Ilyen közösségi kezdeményezés a Szabadfogas is, amelynek a ötletgazdái és szimpatizánsai arra kérnek mindenkit, akinek a munkahelyén vagy otthon akad egy felesleges fogasa, hogy helyezze el közterületen, nagyobb, forgalmas tereken, aluljárókban, és mellékelje az alábbi szöveget egy táblácskán: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!” A kiállított fogasok pontos helyét és a róluk készült fotókat az esemény Facebook-oldalán várják.

Hasonló, szabadtéri vállfás megoldást választott egy balassagyarmati turkáló is, ahol az üzlet elé tettek ki olyan ruhákat, amelyeket bárki felvehet, ha fázik:

És a Rákosmenti Adományház segélyszervezet is hasonló szabad fogasokat üzemeltet a helyi városháza kerítésén:

Ez a szívmelengető kezdeményezés nem magyar találmány: napok óta terjednek a Facebookon és más közösségi oldalakon a hasonló feliratú táblákkal ellátott, köztéri ruhafogasok fotói. Az biztos, hogy a New York államban található Saranac Lake-ben hétfőn tett ki egy ilyen táblával ellátott, közösségi ruhafogast a bejárata elé egy ecuadori használtcikkeket áruló bolt tulajdonosa, és péntekre már rengetegen követték a példáját. Állítása szerint ő is a neten látta ezt, szerinte St. Louisban tették ki az első ilyen ruhatartó fogast, és miután többen is posztoltak róla, a fotó villámsebesen elterjedt a neten.

Nemcsak fogasra tett kabátokkal segíthetünk!

A MagNet Bank, az AdjMeleget! Program keretén belül idén is segít segíteni a rászoruló hajléktalanokon, és a fiókjaikból bárki szabadon elviheti és odaadhatja az ingyenes, izolációs fóliából készült takarókat az arra rászorulóknak.

De csatlakozhat a Budapest Bike Maffia hétvégi akciójához is, és ha szeretne nekik besegíteni a teák, ételek készítésében vagy kiosztásában, akkor itt minden információt megtalál a kezdeményezésről.

A hatóságok azt kérik, hogy aki utcán fekvő hajléktalant lát, főleg takaró nélkül, azonnal értesítse a Menhely Alapítvány diszpécser-szolgálatát. Budapesten a +36 1 338 41 86 telefonszámon, országszerte pedig több regionális központban is várják a hívásokat. Ha pedig úgy látja, hogy egészségügyi vészhelyzet van, akkor a 112-es segélykérő telefonszámot hívja!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta