5 dolog, amit 2016-ban tanultunk a szexről

A szexről általában szeretünk olvasni, legalábbis ez látszik az éves olvasottsági statisztikákból. Meg a korábbiakból is. Idén is volt sok érdekes anyagunk a vonzalomról, a párkapcsolatokról, ahogy készült jó néhány izgalmas anyag a szexről is. Ezekből szedtem most össze azt az öt legfontosabb dolgot, amit mindenképpen érdemes megjegyezni.  

A pornó a függőségen innen is káros 

"A pornóvideók a szexualitás formáinak meglehetősen széles körét ábrázolják, rengeteg új inger éri a nézőt. Ezek azután formálni képesek az illető gondolkodását, látásmódját, értékeit, attitűdjeit. Ezáltal változik a szexualitásról alkotott képe, máshol lesznek a határok, módosulhat maga a viselkedés is. Egy svéd vizsgálatban például a rendszeres pornóhasználók közel kétszer annyian próbálták ki az anális szexet, mint akik nem néztek pornót. Ez persze önmagában nem lenne baj, ha ez valamiféle pozitív élmény lett volna, a döntő többség azonban kimondottan negatív élményként értékelte ezt. Ha pedig olyan dolgot csinálok a másikkal, ami neki már nem fér bele, aminél neki máshol vannak a határai, az bizony erőszak. Ez persze gyakran valamilyen kapcsolati játszmába ágyazódik, és így nehezebben vehető észre." - mondta Csonka Balázs szexuálpszichológus, pornókutató. 

shutterstock 303137849

Akkor lesz jó a szex, ha tudunk róla beszélni

De sajnos nem tudunk. Legalábbis ez derült ki a Dívány pszichológiai rendezvénysorozatának második előadásán, ahol dr. Hevesi Krisztina mesélt a vágy hosszú távú fenntartásának lehetőségeiről. Az előadáson megtudtuk, hogy nem tanuljuk meg sem azt, hogy szabad beszélni a szexről, sem azt, hogy hogyan is kellene. A szexről való kommunikáció gyakran annyira zavarba ejtő, hogy sokszor még a saját testrészeinket sem vagyunk képesek szégyenkezés nélkül megnevezni a másik előtt. Pedig azt nem várhatjuk a partnerünktől, hogy magától tudja, mi lenne jó nekünk, mire vágyunk. Ezeket a dolgokat nem - vagy csak hosszú idő alatt, nagyon nehezen - képes kitalálni a másik. Tehát partnerünkkel nemcsak arról érdemes beszélni, hogy mi nem jó, de arról is, éppen mit érzünk mi van a fejünkben, mit szeretnénk, és hogyan. Ezt pedig érdemes kedvesen, pozitívan megfogalmazni, és nem azt kommunikálni, hogy mi nem oké, inkább azt, hogyan lehetne jobb. A kommunikáció fejlesztése és aktív gyakorlása az egyik legfontosabb eleme a szexuális elégedettségünk fenntartásának, ez az alapja annak, hogy behozzuk a kapcsolatba azt, ami valójában kell a vágyhoz: az újdonságot, a nyitottságot, a kíváncsiságot. 

A genetika is befolyásolja, hány partnerrel szexelünk

Kiderült, hogy jelentősen különbözünk abban, hogy az életünk során hány partnerrel szexelünk. Van, akinek egy-két, van, akinek egy tucat, másoknak több tucat szexpartnere is akad. Az, hogy mennyi szexuális tapasztalatra teszünk szert nyilván rengeteg dologtól függ, például a vallásunktól, a szocializációnktól, a személyiségünktől. Egy kutatás pedig azt mutatja, hogy ebben a kérdésben a biológiai adottságaink is számítanak. Pontosabban az, hogy mennyire érzékeny az agyunk a szexuális ingerekre. Vannak ugyanis emberek, akiknek az agya már gyengébb szexuális ingerekre (például egy csókolózó párról készült fotóra) is intenzíven reagál, míg másoknál ugyanezt az aktivitást csak erős ingerek (például egy szexelő pár látványa) képesek kiváltani. A kutatásból kiderült, hogy az érzékeny emberek több, míg a kevésbé érzékenyebbek általában kevesebb emberrel szexeltek életük során. Az tehát, hogy mennyire érzékeny az agyunk a szexuális ingerekre befolyásolja párkapcsolataink alakulását. Ahogy befolyásolja azt is, hogyan értékelnek minket az emberek. Társadalmi szinten ugyanis a férfi és női szexualitással kapcsolatban még mindig kettős mérce érvényesül: egy nő nem szexelhet annyit, mint egy férfi. Vagy ha mégis, a megítélése bánja. 

shutterstock 192752669

A nőnek az kell, hogy akarják

"A női psziché sarokköve, hogy érezze: kívánják. Általános jelenség, hogy a kapcsolat második, harmadik évében visszaesik a nők a szexuális vágya, mert addigra megszokottá válnak a hétköznapok, a férfi már nem udvarol, nem ad annyi figyelmet a nőnek, mint a kapcsolat korábbi szakaszában. Ha pedig a nő nem érzi úgy, hogy őt igazán, nagyon akarják, akkor csökken a szexuális vágya." - mondta interjújában dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus. 

Van, akinek egy puszi is hűtlenségnek számít

A hűtlenség kérdése általában erősen izgatja önöket, és nincsenek ezzel máshogy a pszichológusok sem. Nem véletlenül foglalkoznak annyit a félrelépés kérdésével. A kutatások során pedig rengeteg izgalmas dolog derült ki a hűtlenségről, például az, hogy a jó kapcsolatokban is megcsaljuk egymást, vagy az, hogy bizonyos munkakörökben az emberek hajlamosabbak félrelépni. De vajon mi számít hűtlenségnek? Kiderült, hogy mindenkinek más. Például arról mit gondol, ha egy férfi a péniszét a partnerén kívül más vaginájába helyezi? Az félrelépésnek számít? Erre a válasz valószínűleg igen. Legalábbis egy kutatásban az emberek 98 százaléka ezt hűtlenségnek tekinti. De mi a helyzet akkor, ha a partner mondjuk 1500 forintot ad valakinek? És ha megölel valakit? Ha arcon puszilja? Vagy, ha felhívja, mert éppen munkaügyi gondjai akadtak? Vannak, akiknek már ezek is a hűtlenség kategóriájába esnek. Az arcon puszilás például a vizsgálatban megkérdezettek 38 százalékának számított félrelépésnek. Ez pedig nem teszi könnyebbé, hogy a hűtlenség kérdéséről akár tudományosan, akár a hétköznapi életben együtt gondolkodjunk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra