Itt pihenje ki a karácsonyi rokonlátogatást!

Megvolt a meghitt karácsonyozás, letudta az alig várt, vagy épp unalmas, de kötelező rokonlátogatós köröket is? Akkor itt az ideje, hogy végre kipihenjék magukat, mutatunk pár régiót, ahol biztosan jól fogják magukat érezni. 

Alsó-Ausztria

Budapesttől kétórányira van Alsó-Ausztria, amit Bécs és Parndorf közelsége is vonzóvá tesz, ha az ember épp vásárolni is szeretne. De ennél azért jóval izgalmasabb dolgokat is tartogatnak, mutatunk néhányat. Itt van például Schloss Hof, ami Ausztria legnagyobb vidéki kastélya. A kertje barokk stílusban lett megálmodva, a belső tereket eredeti bútorokkal rendezték be. A gyerekek és lelkes felnőttek számára kalandpályát alakítottak ki, és lehet kocsikázni, mindenféle háziállatokat simogatni is. A kastély az 1720-as években épült, Savoyai Jenő herceg vadászszékhelye volt, amire Mária Terézia is szemet vetett: férje halála után ide vonult vissza, és eközben új szintet is emeltetett a kastélyra. 

DSC 4961 1037LowRes

A kastélytól nem messze van Baden (hivatalos nevén Baden bei Wien), mely alig 26 kilométernyire fekszik Bécstől. A város alapvetően fürdőiről híres, illetve biedermeier stílusáról, meg a kaszinójáról. A kisváros Bécsből egy óra alatt elérhető villamossal is, úgyhogy akár innen is érdemes egy napra átugrani (a villamos az Opera elől indul). I. Ferenc a nyarait itt töltötte, és egy nyári rezidenciát is építtetett hozzá, a város ennek köszönhetően hamarosan a felső-középosztály kedvelt helyévé vált.

Heisse Hexe - a legjobb ital a hideg időben! Likőr, tejszínhab, fahéj, aszalt szilva.
Heisse Hexe - a legjobb ital a hideg időben! Likőr, tejszínhab, fahéj, aszalt szilva.

Baden nagy része egy 1812-es tűzvészben elpusztult, és az akkori szokásoknak megfelelően, biedermeier stílusban építették újra. A város önmagában is szép, tehát mindenféle cél nélkül is megéri sétálgatni benne egyet, de érdemes megnézni a számos hőforrást is. A Römertherme Baden épületében meg is lehet ingyen kóstolni a csodás vizet, ami meglehetősen kénes ízű és enyhén büdös, úgyhogy gyerekekkel csak óvatosan. A fürdőt viszont biztosan élvezni fogják, csakúgy mint a város híres cukrászdáját, mely a XIX. században pékségként működött, majd cukrászda lett belőle. 

DSC 5297 1067LowRes

A kaszinóba érdemes betérni, ha elmúlt 18 éves, és van egy zakója, vagy hajlandó kölcsönzött zakót felvenni. Ha a Casino éttermében eszik egy menüt, egy 20 eurós bónt kap, amit aztán elszórhat a rulettasztalnál vagy játékgépeknél. Ha helyben keres szállást, praktikus lehet a Hotel Herzoghofban megszállni, ami a Casinóval szemben van, de a város nem nagy, így könnyen megtalálhatja a megfelelő szállást.

DSC 5231 1062LowRes

Badentől nem messze van Mayerling, ami egy átlagos vadászkastély lenne – ha nem itt halt volna meg Rudolf főherceg, szeretőjével a 19 éves Vetsera Máriával. A haláleset körülményei máig tisztázatlanok, a politikai gyilkosságtól az öngyilkosságig számos verzió felmerült. A kastélyban el lehet olvasni Rudolf búcsúlevelét, meg lehet nézni Vetsera Mária koporsóját, és még számos egyéb tárgyi emléket. Fűtés viszont nincs, így érdemes jól felöltözni. 

DSC 5760 1101LowRes

Ha nem érdekli a történetelem, de szeret kirándulni, vagy kisebb gyerekei vannak, akkor Hohe Wand lesz a jó választás. A parkban van egy fantasztikus kilátó, a Skywalk, amit tériszonyosoknak azért nem ajánlunk, de ők mehetnek helyette lámát és alpakát simogatni, vagy csak sétálni egy jót, és enni egyet a helyi étteremben. Az állatokon kívül van egy szuper játszótér is, de az erdőben is lehet sétálni, és ott jóval több esélye van a hóra, mint itthon. 

DSC 5481 1085LowRes

Innen egy ugrás Heiligenkreuz, ami klasszikus turistahely, de ettől még gyönyörű. A kolostort 1133-ban alapították, és olyan ereklyék találhatóak itt, mint Krisztus keresztjének egy 24 cm-es állítólagos darabja. Az apátság az 1600-as évek végén leégett, az újjáépítés során barokk stílusban alakították át. A kolostorban jelenleg Európa legnagyobb teológiai főiskolája működik. Ami a látogatók számára izgalmas lehet, hogy jelenleg 75 szerzetes él itt. Minden délben egy latin nyelven, énekelve imádkoznak, ezt a templomban mindenki meghallgathatja. Van lehetőség magyar nyelvű idegenvezetést is kérni. 

A kolostortól 17 kilométerre található az egyik legizgalmasabb szállás, Freigut Thallernben, ami főleg a felnőtteknek lesz vonzó, ugyanis egyrészt nagyon jó borokat lehet kóstolni és vásárolni, másrészt a szállás egy régi kolostorban van. Pár éve három borász vette át az üzemeltetést, és a bor szellemében fejlesztették a szállást és a vinotékát. A szobákat borokról nevezték el, a folyosó végén pedig egy kis kápolna várja azokat, akiket megszólított az Úr. A kolostor területén enni is lehet, a hagyományos osztrák konyha fogásait érdemes itt kipróbálni, de vigyázat, az adagok hatalmasak!

DSC 5742 1098LowRes

Az Őrség és környéke 

Nincs is jobb a téli vakációnál, főleg, ha az ország egyik legszebb helyére, az Őrségbe megy az ember. A régiónak egyetlen nagy hátránya van, és ez a távolság egy csomó várostól. Budapesttől kocsival az út 2,5 óra Szentgotthárdig, és nincs végig autópálya. Cserébe gyönyörű tájakon lehet átgurulni. Szentgotthárd azért jó választás, mert kicsi, szép, hangulatos, és mind Őriszentpéter, mind Ausztria egy köpésre van tőle, ezért érdemes itt szállást foglalni, majd bebarangolni a környéket. Ha gyerekkel érkezik, a legjobb választás a helyi termálfürdő mellett szállást foglalni, a Gotthard Therme Hotel gyakorlatilag összeér a fürdővel, így az ember egy köntösben is le tud oda csattogni. A fürdő nem hatalmas, de pont belátható méretű, és az élménymedencék mellett szaunapark is üzemel itt. Hatéves korig ingyenes a belépés, a kombinált jegyek ára 4200-4900 forint közt mozog, de érdemes megnézni, milyen kedvezményeket lehet igénybe venni, szállóvendégek számára például a belépés ingyenes. 

Ha már unják a wellnesst, vagy sosem rajongtak érte, érdemes sétálni egyet Szentgotthárdon, ahol Magyarország harmadik legnagyobb barokk temploma és egy ciszterci kolostor is van, de szakrális helyek nélkül is egy szép kisváros. Ám ha ennyi kulturális kihívás nem elég, az Őrség számos látnivalót rejt. Ott van mindjárt Pityerszer, hivatalos nevén Őrségi Népi Műemlékegyüttes, amit Szalafőn kell keresni, és valójában egy skanzen jellegű épületegyüttes, amiből meg lehet ismerni, hogyan éltek a térség lakói. A családi belépő 1200 forint. 

Ha szeretik a kerámiákat, kihagyhatatlan lesz egy Magyarszombatfai látogatás, a szlovén-magyar határon fekvő település régi fazekasfalu, ahol minden az agyagról szól. Persze vásárolni mindenhol lehet, de szerencsére nemcsak dísztárgyakat, hanem edényeket is, amikből a kor szellemének behódolva modern változatokra is szert lehet tenni. 

Romantikára vágyókat egy bájos templom várja Veleméren, a Szentháromság névre keresztelt épület kicsi, de annál több csodát rejt. Egyrészt nagyon régen épült, az első írásos feljegyzések 1360-ból datálódnak róla. Számos freskó díszíti, melyeket 1377-78-ban festett Aquila János, aki a szentély északi falán önarcképét és művésznevét is megörökítette. A szép freskók akkor válnak különösen izgalmassá, ha tudjuk, hogy a felkelő nap pont arra a képre vetül, amelyiknek az ünnepe van. A karácsony körében maradva, a téli napforduló idején az alacsonyan járó nap fénye végig közvetlenül az északi falra esik. 

Ha gyerekkel van, aki unja a freskókat, és nem érdekli a nap járása sem, akkor irány Ausztria, ahol egy csokigyárral kápráztathatja el! Egyik kedvenc helyünk a Zotter csokoládégyár, egyrészt, mert Gombóc Artúr módra lehet kóstolni a jobbnál jobb csokikat, másrészt, mert van egy fantasztikus étterme, feltöltve helyi és bio alapanyagokkal (melyek egy részét élő állapotban meg is lehet tekinteni az udvarban). 

6604534909 917067b671 z
Flick/Robert

A gyárban persze nemcsak vásárolni lehet, hanem látogatni is. A többek közt magyar nyelven végighallgatható audiovezetés során elmesélik, hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé, mit jelent a fair trade jelölés, és miért borzalmas ízű a 100 százalékos csokoládé. A túra 5 éves korig ingyenes, a belépőjegyek ára 8,90-14,40 euró között mozog, időpontot foglalni érdemes, mert gyorsan betelnek a helyek. Maga a gyár nem túl izgalmas, de számos helyen lehet csokoládét kóstolni, miközben a teljes előállítást meg lehet nézni a kakaóbabtól a csomagolásig. Az elején kap mindenki egy kóstoló kanalat, ezzel lehet lecsapni a folyékony csokoládékra, később jönnek a szilárdak, majd a kerek csokoládék, a szögletesek, a töltöttek, a simák, a szórtak és végül a forró csokik, a legvégén meg persze vásárolni is lehet. A választék és a kóstolási lehetőségek száma végtelen, mi egy darabig nem tudtunk édességre nézni. A vásárolható csokik átlagosan 3,35-3,95 euróba kerülnek, de vannak olcsóbban forró csokik, melyek közt érdemes kipróbálni a zöldteás-szezámosat vagy a tökmagos-nugátos verziót.

Ha még kényeztetné a gyereket, akkor menjenek fürdőbe Ausztriában is. A Loipersdorfi fürdő alig harminc percre van Szentgotthárdtól, és tízre a csokigyártól, így érdemes a kettőt összekötni. A hetvenes években épült fürdőkomplexum 36 ezer négyzetméteren terül el, mára teljesen körbevették a szállodák. A hatalmas fürdő minden pontja kínál valami izgalmat, a csúszdáért a kicsik és a kamaszok is bolondulni fognak, ahogy a sodró vizű medencéért is. A felnőttek addig punnyadhatnak a termálvízben, vagy masszíroztathatják magukat valamelyik jakuzziban. A Schaffelbad nevű részleg 16 éves kor felett látogatható, és sok-sok szauna és medence várja azokat, akik lazulni akarnak. A rossz hír, hogy egyrészt külön kell fizetni az élményért, a másik pedig, hogy az egész részleg naturista, ami annyit jelent, hogy a meztelenség elvárás a teljes részlegen. Az árak nem olcsóak, az egész napos jegy 45 euró, a délutáni ill. esti 27 és 23. 

A fürdőben a csúszdák mellett a legkisebbeket külön medence, játszótér, benti élménypark várja, és természetesen olyan alapszolgáltatások mint pelenkázó is helyet kaptak. A helyi éttermet érdemes kipróbálni, egyrészt nagy hangsúlyt fektetnek a helyi és biotermékekre, másrészt egy csomó szuperegészséges de finom étel várja az éhes vendégeket. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a belépőt, ami valójában egy óra, töltse fel pénzzel, mert különben nem fog tudni fizetni az étteremben. 

Ha kiúszták magukat, ugorjanak át a Leitner hotelbe, ahol van egy szuper koktélbár, aminek a bartendere magyar. A hotelben is meg lehet szállni, ebben az esetben külön fürdőszett jár a vendégeknek, decens kis táskában. A hotelnek saját szauna részlege is van, ráadásul ezért nem is kell külön fizetni, mint a Schafellbadért. 

Ha még mindig nem fáradtak el, akkor irány Riegersburg, ahol van egy komoly vár - a másik egyébként Güssingben van, azt is érdemes útba ejteni - boszorkánytermekkel és más érdekességekkel. A legizgalmasabb rész talán a felvonó, amely sajnos túl gyorsan ér fel, viszont hihetetlen látvány fogad, valamint az sem utolsó szempont, hogy nem kell felkutyagolni a lépcsőkön. A lift felnőtteknek 6 euró, gyerekeknek 4, és ehhez jön még a belépő (12,50 és 7,5 euró). A kiállítások nem annyira izgalmasak, de a vár tényleg szép, és van egy csomó roppant szórakoztató magyar nyelvű tájékoztató, amit olyasvalaki írhatott, akinek nem anyanyelve a magyar. A gyerekek értékelni fogják az interaktív fegyvereket, amitől nem kell megijedni, csak ki lehet próbálni mennyire volt nehéz egy középkori puska vagy sisak, és honnan kellett figyelni az ellenséget. A vár nagyjából 1 óra alatt bejárható.

Ahhoz, hogy jót egyen, vissza kell térnie az Őrségbe, méghozzá Őriszentpéterre. A Pajtát nemcsak mi szeretjük, a Gault&Millau új kiadása az év feltörekvő éttermének választotta a helyet, talán nem véletlenül. Söre Csaba séf a budapesti Costesben kezdte karrierjét, jött a Csalogány26, majd a 67 étterem, végül itt, a határ mellett kötött ki. Bisztrokonyhát visz, úgyhogy nem kell megőrülni a 20 oldalas étlaptól. Tuti befutó a kacsamáj, ami szerencsére állandóan étlapon van. Érdemes érkezés előtt telefonálni, mert a hely nem túl nagy, és gyakran van telt ház.

Oszd meg másokkal is!
Mustra