#ÉLETEM

Érzelmileg labilis? Nagyobb az esélye a depresszióra!

2016. december 15., csütörtök 09:00

Kik vagyunk? Milyen a személyiségünk? És miért olyan, amilyen? Ezek a kérdések nemcsak a magukon merengő embereket, de a pszichológusokat is régóta foglalkoztatják. A személyiségpszichológia jelenlegi állása szerint a kérdésekre elég összetettek a válaszok, ugyanis a biológiai, pszichológiai és szociális hatások egyaránt formálnak minket. A személyiségünk gyerekkorban épül, felnőttkorban is változik, de ennek a változásnak megvannak a maga biológiai korlátai. 

A családok és az ikerpárok tanulmányozása alapján a pszichológusok úgy vélik, hogy személyiségünk körülbelül 40 százaléka öröklött, ennyi múlik tehát azon, milyen géneket kapunk szüleinktől. A genetikusok az elmúlt években lelkesen keresték azokat a konkrét  génvariációkat, melyek a személyiségünk alakulásáért felelősek, de mivel nem egyes különálló génekről, hanem azok kombinációjáról van szó, ez elég kemény feladat. A Research Digest szerint azonban egy kutatócsoport nemrég jelentős eredményeket ért el ezen a területen. 

shutterstock 532817416

A Nature Geneticsben megjelent tanulmányból kiderült például az, hogy számos olyan gén, ami befolyásolja a személyiségünket, hatással van a mentális egészségünkre is. Vagyis a különböző személyiségjegyeket kódoló gének hatással vannak konkrét mentális betegségek kialakulására is. A Kalifornia Egyetem kutatói több százezer ember vizsgálata nyomán 6 olyan konkrét gént azonosítottak, amely meghatározott személyiségvonásokkal állnak kapcsolatban, és ezek közül 5 eddig teljesen ismeretlen volt. A 8-as kromoszómán találhatóak például azok a gének, melyek az érzelmi stabilitásunkat kódolják, és ez a terület hatással van az idegrendszer fejlődésére, ahogy az azzal összefüggő fejlődési zavarokra is. 

Hasonlóan: a 12-es kromoszóma és az extraverzió-introverzió személyiségdimenzióban elért pontszámok között is összefüggést találtak a kutatók. Persze azt eddig is lehetett tudni, hogy az, milyen ingermennyiségben érezzük jó magunkat, hogy mennyire vágyunk a nyugira vagy a pörgésre, már csecsemőkorunkban is megjelenik, tehát tudtuk, hogy ennek a tulajdonságunknak erős a genetikai meghatározottsága. Most viszont a kutatók konkrét kromoszómához tudták kötni az extraverziót, a bipoláris zavarral, vagyis a köznyelvben mániás depressziónak nevezett betegséggel egyetemben.. 

A genetikusok később összehasonlították eredményeiket korábbi kutatásokkal, melyek megerősítették a tényt, hogy a személyiség és a pszichiátriai betegség között masszív együttjárás van, vagyis az a genetikai hatás, ami a személyiséget alakítja különböző mentális betegségek megjelenésének valószínűségét is befolyásolja. Azok például, akik az érzelmileg labilisabbak, nagyobb eséllyel szenvednek szorongástól, depressziótól, míg az extraverzió és élményekre való nyitottság a bipoláris zavar kialakulásának kockázatát növeli meg. Az extraverzió egyébként együttjárást mutat a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral, vagyis az ADHD-val is.

Bár a kutatás eredményei izgalmasak, messze vagyunk még attól, hogy teljesen feltérképezzük, megértsük a gének, a személyiség és a pszichiátriai betegségek kapcsolatát. Különösen, hogy tudjuk: a személyiségvonásokat  számos génvariáció, meg persze ezek környezettel való kölcsönhatása befolyásolhatja. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy a személyiség extrém jellemzői sérülékenyebbé tesznek minket a mentális betegségekre is. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta