#ÉLETEM

Ez az oka, ha nem bírja az anyósa

2016. december 12., hétfő 19:44

Sok nő párkapcsolatát keseríti meg az a helyzet, amikor (leendő) anyósa mindenbe beleüti az orrát, kritizálja a főzőtudományát vagy kéretlen tanácsokat osztogat arról, hogyan kellene a háztartást vezetnie vagy a gyerekeket nevelnie. A pszichológusok már évtizedek óta foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mi áll az anyós-meny konfliktusok hátterében, ami olyan sok családi perpatvar alapja is. De mennyire megalapozott az a sztereotípia, hogy az anyós egy házisárkány és minek köszönhető, hogy sok meny(jelölt) úgy érzi, nem kedveli őt a párja édesanyja?

shutterstock 247154647

Más-más érdekek

Az eddigi kutatások alapján az elsődleges okok az evolúcióra vezethetők vissza. Ön belegondolt már, hogy mi alapján választotta ki a párját? A fizikai vonzereje, az intelligenciája, a humorérzéke vagy a kreativitása miatt? „Bármi is legyen az, el kell fogadnunk, hogy azok a tulajdonságok, amiket szeretünk a párunkban, általában nem egyeznek azokkal a tényezőkkel, amiket szüleink egy lehetséges, nekünk szánt partnerben értékelnek. Mi ugyanis általában a fizikai vonzalmat, az izgalmas személyiséget, és a jó humorérzéket tartjuk elsődleges szempontnak, míg a szülők sokkal inkább olyan szempontokból indulnak ki, mint a családi háttér, a megfelelő anyagi kilátások, valamint a vallási és etnikai hovatartozás. Az eltérő preferenciák pedig már a kezdetektől nemtetszést váltanak ki az anyósból, amin bizony, nem könnyű változtatni” – írja Madeleine A. Fugére szociálpszichológus a Psychology Today oldalon.

Túl vonzó

Az egyik legnagyobb konfliktusforrást a partner külső megjelenése, fizikai jellemzői (magasság, fittség, arc) jelentik, az evolúcióelmélet szerint ugyanis azért értékeljük ezeket a tulajdonságokat, mert jó géneket szeretnénk biztosítani utódaink számára. A szülőkből azonban aggodalmat válthat ki, ha a menyük túlságosan csinos, amire az evolúciós magyarázat, hogy a partnerüknél vonzóbb nők többször gondolnak arra, hogy hátrahagyják kapcsolatukat és nagyobb érdeklődést mutassanak más, alternatív partnerek iránt. Mindemellett a párjuknál vonzóbb férfiak kevésbé hajlamosak arra, hogy befektessenek az utódok nevelésébe, vagy gondoskodjanak a jövőben a közös utódokról.

Az anya tudat alatt nem rajong fia hosszú távú kapcsolatáért

Ha megkérdeznénk őket, a legtöbb anyós valószínűleg azt válaszolná, hogy stabil, hosszú távú kapcsolatot képzel el a fiának, az emberi fejlődés történetében azonban a férfiak számára nem voltak kívánatosak vagy előnyösek a monogám, tartós kapcsolatok. A kutatások szerint hím és nőstény őseink számára mást-mást jelentett az optimális párzási stratégia, amit ugyanaz az érdek vezérelt: a gének biztosítása és állandósítása a jövő generációi számára. Szigorúan evolúciós szempontból egy férfi legjobb párzási stratégiája az, amikor több rövid távú kapcsolatot létesít különböző nőkkel annak érdekében, hogy a génjei biztosan tovább legyenek örökítve. A nők számára azonban nem feltétlenül előnyös ez a taktika, hiszen számukra a legfontosabb szempont az, hogy egy állandó társuk legyen, aki segít felnevelni és gondozni az utódokat. Karen L. Fingerman kutatásai szerint az anyós beavatkozása fia és menye kapcsolatába azt a tudattalan vágyát tükrözi, hogy segítsen fiának az utódlás biztosításában. Ugyanakkor, ha a lánya házasságáról van szó, az anyósnak az az érdeke, hogy veje hosszú távon kitartson partnere mellett. Egy másik vizsgálat pedig arra világít rá, hogy általánosságban az anyósok számára sokkal kedvezőbb a vejükkel való kapcsolat, mint egy anyós-meny kapcsolat. Sőt néhány anyós szeret direkt azért beavatkozni a fia házasságába, hogy gyengítse annak stabilitását.

Versengés a figyelemért és az erőforrásokért

Történelmi bizonyítékok arra utalnak, hogy amikor egy családban egyszerre több nő is gyereket várt, kisebb volt az esélye, hogy utódaik túlélik - valószínűleg azért, mert egy adott ételmennyiséget több fő között kellett megosztani. Az anyós-meny konfliktus pedig az erőforrásokért való megnövekedett verseny során éleződhetett ki. Manapság ritka ez a fajta nézeteltérés, az anyósok mégis azt gondolják, hogy fiuk idejéért és figyelméért a menyükkel kell versengeniük. Egy újabb tanulmány szerint az idősebb nők nagyobb valószínűséggel érzik azt, hogy - a szegényes anyós-meny kapcsolatnak köszönhetően - elhanyagolják őket és attól tartanak, hogy gyermekük és annak partnere kizárják őket az életükből.

shutterstock 414383701

Hogyan csökkentsük a konfliktust?

Szerencsére a kutatóknak akad néhány jó tanácsuk is azzal kapcsolatban, hogy hogyan küzdjük le ezeket a családi nehézségeket. Menelaos Apostolou, az evolúciós pszichológia kutatója szerint a legjobb módja ennek az, ha folyamatos törődéssel és odafigyeléssel igyekszünk meggyőzni az anyósunkat arról, hogy mi vagyunk a fia/lánya számára a lehető legjobb társ. Azoknak pedig, „akik még házasság előtt állnak, érdemes minél több időt tölteni – a partner nélkül - a leendő anyós társaságában, ha szeretnének az esküvő után is jó kapcsolatot ápolni vele” – javasolja Fingerman. Ugyanakkor, ha az anyós-meny/anyós-vő konfliktus nem akar szűnni, a házasságot kell előtérbe helyezni: azok, akik úgy érzik, hogy házastársuk támogatja őket ilyen családi harcokban, sokkal elégedettebbek a kapcsolatukkal.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta