#ÉLETEM

Ettől könnyebb hűségesnek maradni

2016. december 11., vasárnap 17:54

A párok kapcsolatuk során több ezer új emberrel találkoznak, de vajon milyen mögöttes pszichológiai tényezők kellenek ahhoz, hogy elkötelezettek maradjanak a partnereikhez? Min múlik a hűség? Nyilván rengeteg tényezőn, az önértékelésünktől kezdve, az elköteleződéstől való félelmen át, az értékeink stabilitásáig. De persze ezeken túl az sem mindegy, mit látunk meg a világból, hogyan értékeljük az onnan beérkező ingereket. Például más emberek megjelenését. 

A Personality és Social Psychology Bulletinben publikált tanulmányban 250 heteroszexuális embert vizsgáltak a kutatók, és rájöttek: a kapcsolatban élőknek sokkal kevésbé jönnek be a vonzó emberek. De hogyan is zajlott a kutatás? Mutatjuk!

shutterstock 142180807

Az első kísérletben kapcsolatban élő és szingli embereknek mutattak különböző nemű emberek képét, majd értékelniük kellett a látottakat. Azok az emberek, akik kapcsolatban éltek sokkal kevésbé látták vonzónak az embereket, mint a szinglik. De mit is jelent ez pontosan? A tudósok azt mondják, hogy amikor boldogok vagyunk egy kapcsolatban, akkor azt szeretnénk elkerülni a változást, szeretnénk, ha minden éppen ugyanúgy maradna. Ebben azonban veszélyeztet minket egy potenciális partner jelenléte, így - bár nem tudatosan - de visszaminősítjük más emberek kinézetet, pillantásait azért, hogy még csak eszünkbe se jusson elcsábulni.

Ez a jelenség tehát egyfajta valóságtorzítás, méghozzá a saját védelmünk érdekében. Ebben a helyzetben az elfogultság képviselhetné az önuralomnak egy nem éppen öntudatos módszerét, ami hozzájárul ahhoz, hogy kísértéseket győzzünk le, és megkönnyítse a dolgunkat a boldog és hosszú kapcsolatra. Persze ez sem mindig jön be. Sőt. A hűtlenség az emberi párkapcsolatok általános jellemzője, hogy miért,arról itt olvashat

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta