#ÉLETEM

Ide utazzon, ha közeli, egzotikus és megfizethető helyre vágyik

2016. december 8., csütörtök 14:52

Bár Jordánia turizmusa a környező országok politikai instabilitását nagyon megsínylette, nem kell félni: a régió legstabilabb, legnyugodtabb országa jelenleg. Nemrég ideutaztunk, és megnéztük, mire számíthat most egy turista. Jelentjük, csupa jóra. Már mutatjuk is azokat az élményeket, amiket semmiképp ne hagyjon ki, ha ön is elutazik ide.

Megfizethető luxusüdülés Akabában

Ha Jordániába a klasszikus hasat süttető nyaralás vágyával érkezne, a Vörös-tenger partján található Akabát javasoljuk úti célnak. (Egyébként, ha egyszer megvalósul a tavaly már beharangozott fapados járat Budapestről, az pont ide repül majd.) Azon belül is a városközponttól autóval húsz percnyire fekvő Tala Bay városrészt, melynek szállodái tekintélyes méretű saját tengerparttal, hatalmas medencékkel, szállodai szórakoztató programokkal csábítják magukhoz a vendégeket.

Ráadásul ár-érték arányban nagyon, de nagyon jól járunk, ha itt foglalunk szállást. Mi például a svájci tulajdonú, ötcsillagos Mövenpick hotelláncnál olyan kedvező árakat találtunk október végére, amiért itthon, európai nagyvárosokban, és akár az Akabával szomszédos Eilatban is legfeljebb három csillagos szállások között keresgélhettünk volna.

Ha pedig megunja az ember a nyaralófílinget Akabában, könnyen elérheti Petrát, Rum vádit és a Holt-tengert is.

Túrázás Petrában

Az egyik kedvenc világörökségünk lett azok közül a helyek közül, ahol a Travelo fennállása óta jártunk. Itt nem csak arra csodálkozunk rá, hogy tényleg azt adja a hely, amit a képek alapján vártunk, hanem arra, hogy még mennyi minden mást is ad! Az ikonikus templom mellett van ugyanis itt még több száz látnivaló egyszerű sírkamráktól, római ihletésű főtérig.

#petra #jordan #treasury #instatravel #travelgram

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által közzétett fénykép,

A környéket fel lehet fedezni szamár- vagy teveháton is, de aki csak teheti, az inkább húzzon kényelmes túracipőt, és járja be saját erejéből ezt a fantasztikus helyet! Mi átlagos edzettséggel simán legyalogoltunk itt húsz kilométert, és nem mondjuk, hogy nem volt fárasztó, de a látvány bőven kárpótolt érte.

Tipp: Ha csak a fotelből nézne szét

A Google Streetview-nak köszönhetően Petra mellett olyan látnivalókat "járhatunk be" virtuálisan, mint az ammáni citadella, az ókori római amfiteátrum vagy az akabai erőd. A kampányban a jordániai turizmus iránt elkötelezett Ránija királyné is aktív szerepet vállalt: ő a narrátora a virtuális túrákat népszerűsítő videónak.

Naplemente – vagy akár egy egész éjszaka – a sivatagban

Mi a családi vállalkozásként működő Wadi Rum Tours oldalon foglaltunk le egy három órás sivatagi túrát. Úgy időzítettünk, hogy a naplementét is a sivatagban nézhessük meg. Ez annyira bejött, hogy ha újra mennénk, nem elégednénk meg ennyivel, hanem befizetnénk egy sivatagban, beduin sátorban töltött éjszakára is.

Lebegés a Holt-tengerben

A Holt-tenger valójában nem is tenger, hanem tó. Egyetlen vízforrása, a Jordán folyó pedig egyre apadt az utóbbi évtizedekben, így negyven év alatt a tó mérete több mint harmadával, a vízszintje pedig több mint 24 méterrel csökkent. Sajnos egyike a világ azon csodás helyeinek, amelyeket unokáink valószínűleg már csak hírből ismerhetnek majd. Ezért is érdemes mielőbb felkeresni. Az egyharmad rész sós vízben lebegés érzése semmi máshoz nem hasonlítható érzés. Az ásványi anyagok összetétele pedig jó reumatikus panaszokra, bőrproblémákra, és még a sebgyógyulást is gyorsítja. Utóbbi nem fájdalommentes, a legkisebb sérülésünket is azonnal megérezzük a sós vízben. Ezért véletlenül se frissen borotválkozva induljon fürdőzni! További hasznos tanácsokat ide kattintva talál. 

#infinitypool #mövenpickhotel #deadsea #jordan #sea #pool #sun #holiday #instatravel #travelgram

A photo posted by Marta Lehoczki (@lehoczkim) on  

Bibliai helyszínek és világörökségek

A Holt-tenger környékén lépten-nyomon bibliai helyszínekbe és világörökségekbe lehet botlani, ezért akár több napot is betervezhet ilyen kirándulásokra az, akit megérint, hogy Mózes, Jézus vagy a keresztes lovagok lábnyomait taposhatja. A Szentföld mozaikból kirakott, hatodik századi térképét őrző Madaba városa háromnegyed órás autózás a Holt-tengertől, és könnyen útba ejthető odafelé Nébó-hegye is, ahol állítólag Mózes állt, mikor megpillantotta az Ígéret Földjét. Húsz perc autóval Betánia, Jézus megkeresztelésének feltételezett helye. Kicsit több mint egy óra autóval a világörökségi listán szintén szereplő Um-ar Rassas, egy ötödik századi romváros és Kerak, a keresztes lovagok vára is.

  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta