#ÉLETEM

Negatívan látja a világot? A szíve bánja.

2016. december 6., kedd 18:50

Ha valaki pesszimista, nagyobb az esélye, hogy a szívkoszorúér-betegség vigye el. Legalábbis ezt az összefüggést találták nemrég finn kutatók egy 11 éven át tartó vizsgálatban, melyben 2815 52 és 76 év közötti embert követtek nyomon. 

A BMC Public Health-ben publikált cikkben a kutatók számos olyan korábbi vizsgálatról is beszámolnak, melyekből kiderült, hogy az optimizmus általában együtt jár a szív és érrendszer jobb állapotával, ahogy azt is, hogy a pesszimizmus alacsony szintje védőfaktornak tűnik a szívbetegségekkel szemben. 

A finn kutatásból pedig megtudtuk, hogy azok, akik a vizsgálatban a pesszimizmus szempontjából a top 25 százalékba estek, társaiknál kétszer nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegségben. A pesszimizmus tehát mindenképpen kockázatot jelentett a szívbetegség szempontjából, az optimizmus azonban önmagában nem jelentett védőfaktort. Az viszont egyértelműnek tűnik, hogy az optimistáknak jobbak az esélyei egy öregen is egészségesebb szívre. Hogy miért? 

shutterstock 274017107

Alapvetően azért, mert az, hogy optimisták vagy pesszimisták vagyunk, meghatározza a jövőhöz való hozzáállásunkat, azt, hogy mit várunk az életünktől, hogy mennyire tartjuk valószínűnek, hogy a jövőben jó vagy rossz dolgok történnek velünk. Minél borúsabban látjuk a jövőt, az annál félelmetesebb, bizonytalanabb és megterhelőbb lehet. Nem véletlen, hogy a pesszimizmus a stresszhormonok tartósan magasabb szintjével, és az immunrendszer gyengébb működésével jár, ami hatással van a szív állapotára is. Tehát arról van szó, hogy a pesszimizmus olyan stresszes életet hoz magával, ami hosszú távon a testünkre, az egészségünkre is negatív hatással van. 

Ennek ellenére megoldás nem a pozitív gondolkodás erőltetése. Nem arról van szó, hogy a pozitív gondolkodás lenne a kizárólagos út a boldog és egészséges élet felé. Sőt. Az egészséges lelki működéshez, a fejlődés lehetőségéhez, önmagunk megismeréséhez és elfogadásához kellenek a negatív gondolatok. A kérdés inkább az, hogy mennyire vagyunk képesek ezeket a saját javunkra fordítani. Ha ez sikerül, akkor jobb esélyekkel indulunk arra, hogy fitt szívvel érjük meg az öregkort. Persze csak akkor, ha ehhez a hozzáálláshoz egészségesebb életmód is társul. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta