Ezért szívás az élete annak, aki folyton csajozik

Több pszichológiai problémával néznek szembe azok a pasik, akiknél központi kérdés, hogy sokat csajozzanak és azok, akik úgy vélik hatalmuk van a nők felett. Legalábbis ez derült ki az Amerikai Pszichológiai Társaság nemrég publikált kutatási projektjéből. 

A Journal of Counseling Psychology-ban megjelent metaanalízisben a kutatók 78 korábbi kutatás adatait vették alapul, így összesen 19438 férfi esetében vizsgálták meg a mentális egészség és a férfias normákhoz való igazodás összefüggéseit. A férfiasság tradicionális társadalmi felfogásába olyan jelenségek tartoznak, mint a győzelemre törekvés, az érzelmi kontroll igénye, a kockázatvállalás, az erőszakos viselkedés, a dominancia, szexpartnerek gyakori váltogatása, az önállóság, a munka elsődlegessége, a nők feletti hatalom, a homoszexualitás elítélése és a státuszszerzés. A kutatásban a mentális egészség szempontjából a konkrét mentális problémákat, betegségek (például depresszió), a pozitív mutatókat (például élettel való elégedettség), és a pszichológiai segítségkérésre való hajlandóságot vizsgálták a kutatók. 

shutterstock 520663201

“Általánosságban elmondható, hogy akik jobban igazodnak a férfias normákhoz, rosszabb mentális egészséggel bírnak, és kevésbé állnak pozitívan ahhoz, hogy segítséget kérjenek.” - mondta Y. Joel Wong, a kutatás vezetője. - “Fontos azonban az is, hogy a konkrét eredmények a férfias norma típusától függően változnak.” Hogy mit jelent ez pontosan? Azt, hogy nem mindegy, hogy fent felsorolt férfiasnak tartott jellemzők közül az ember mit tart magáénak. A mentális egészség rosszabb mutatói leginkább azoknál ütköztek ki, akik gyakran váltogatják szexpartnereiket, úgy érzik hatalmuk van a nők felett, vagy magabiztosan birtokolják az erőforrásokat, a hatalmat. Ezek közül a folyamatos csajozás és a hatalomgyakorlás áll a legszorosabb összefüggésben a szexizmussal, és a kutatók szerint éppen ezért érdemes lenne a jövőben a szexizmusra, mint a mentális egészséget meghatározó tényezőre tekintenünk. 

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy férfias normákhoz való markáns igazodás nemcsak a rosszabb mentális egészséggel, de a rosszabb társas működéssel is kapcsolatban áll. Vagyis akinek az életében meghatározó a tradicionális férfilét, az nemcsak rosszabbul van a bőrében, nemcsak több pszichés problémával néz szembe, de még a társas kapcsolataira is kevésbé támaszkodhat. Nem valami szerencsés kombináció

A vizsgálat érdekes eredménye egyébként, hogy a fent felsorolt férfiasnak tartott jellemzők közül a munka elsődlegessége nem mutatott összefüggést a mentális egészséggel. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a munka, a munkával való viszony és a jól-lét közötti kapcsolat a többi területnél jóval összetettebb. Hiszen a túl sok meló ugyan ártalmas lehet az ember egészségére és társas kapcsolataira, de közben az önmegvalósítás, a jelentésteliség érzését is hordozhatja. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek