A szép has szétnyílt hasizommal sem lehetetlen küldetés

Szétnyílt hasizom (rectus diastasis) az egyenes hasizom rostjainak hosszanti szétválását jelenti, és nemcsak várandósság után alakulhat ki, de például genetikailag gyenge kötőszövetek esetén is. Az érintett izmok megfelelő edzésével összébb lehet zárni a rést, és Bagyinka Tímea sportrekreációs oktató, pilates- és jógatanár ki is dolgozott egy hasizomregeneráló technikát. Interjú a Love your belly megalkotójával!

Milyen tévhitek vannak a szétnyílt hasizommal kapcsolatban?

Az egyik tévhit az, hogy a várandósság és szülés után a nőknek nem lehet ugyanolyan hasa, mint előtte volt. Lehet, hogy megsérül a kötőszövet, de az izomzat sérüléstől, nemtől, életkortól függetlenül életünk végéig fejleszthető és erősíthető bármi is tette tönkre a hasfalat, vagyis ha valaki 70 éves korában jön rá, hogy ilyen problémája van, még akkor is elkezdheti az erősítést. Természetesen ahogy haladunk előre a korral, az anyagcserénk lelassul, az izom fejleszthetősége is csökken, de azért el lehet érni ugyanazt az edzettségi állapotot, csak éppen hosszabb idő alatt.

Kiket érint még ez a probléma?

Ugyan a férfiaknak erősebbek a kötőszöveteik, de náluk is kialakulhat hasfali sérülés, főleg, ha van egy kis túlsúly, nehéz fizikai munkát végeznek vagy nagy súlyokkal edzenek.

Milyen intőjelek vannak, amikre figyelni kell?

Ha megsérül a hasfal, az egyenes hasizom először elveszíti az erejét, majd a tónusát, és ezzel együtt a legfontosabb funkcióját is, vagyis nem támasztja többé megfelelően a törzsünk elülső részét. Ha reggel felkelünk, lapos a has, mert olyankor a gravitáció úgy hat ránk, hogy besüllyednek a hasüregbe a szerveink, ám abban a pillanatban, hogy kiegyenesedünk, a hasi szervek elkezdenek süllyedni, és az egyenes hasizomnak kellene ezeket a helyükön tartani. Nagyon sokszor érződik a gyomor, a belek működésén is, hogy baj van, mert nagyon puha a has szerkezete.

DSC6542
Kaszás Tamás / Dívány

Milyen súlyossági fokozatai vannak?

A sérüléseket nem érdemes nagyság szerint kategorizálni, mert lehet, hogy valakinek egészen pici sérülése van köldök tájékon, viszont van egy köldöksérve, és emiatt specifikusan kell edzenie a hasfalát, míg akinek van egy óriási hosszanti sérülése, ám nincsen megszakadva kötőszövet, kedvezőbb helyzetben van annak ellenére, hogy nagyobb az elváltozás. Nálunk a tanfolyam elején az oktató mindenkinél felméri a hasfali sérülés állapotát, és a résztvevők megtanulhatják, azt is melyek azok a gyakorlatok, amiket nem ajánlott nekik végezni.

Milyen problémákat okoz a szétnyílt hasizom?

Először esztétikai jelei lesznek, utána jönnek a különböző fizikai tünetek, például a gerincfájdalom, de a gátizmok és a hátizmok minőségére is hatással van.

Milyen egészségügyi problémákhoz ajánlod még?

Köldök-, hasfali-, rekesz –, gerinc- és lágyéksérvhez, illetve gátizom problémáknál kiegészítő terápiaként. De hasznos lehet az ülőmunkát végzőknek is, hiszen az emiatt kialakult hanyag testtartás derékbántalmakat okozhat. Meg persze azoknak is, akik még csak készülnek a várandósságra, mert 35 százalékban az is befolyásolhatja ennek a problémának a kialakulását, hogy mennyit sportolt és milyen mennyiségű mozgást végzett korábban az anyuka. Illetve akkor is ajánlott, ha a második várandósságra készül, és az elsőnél megsérült a hasfal. A résztvevők megtanulják, hogyan kell tehermentesíteni a hasfalat, hogyan lehet elérni azt, hogy a kötőszövet állapota a lehető legkevesebbet romoljon.

DSC6530
Kaszás Tamás / Dívány

Hogyan született meg a LYB?

Először is fontos leszögezni, hogy ez nem egy mozgásforma, nem egy gyakorlatsor, hanem egy technika, ami arra hivatott, hogy sérült hasfal esetében a törzsizomzatot hogyan lehet rehabilitálni. A szétnyílt hasizom problémájával 12 évvel ezelőtt találkoztam, amikor két lány a kismama jógacsoportomból eljött a pilatesórámra, és megkértek, hogy nézzem meg a hasukat, mert 3-4 hónapja tornáznak, és egyedül itt nem látszik az eredménye. Velük kezdtem el kéthetes turnusokban kategorizálni, hogy milyen típusú feladatok működnek. A szülést követő hat hetes kontrollon egyébként nem mindenhol nézik a hasfal állapotát, így ha valaki úgy érzi, hogy nem regenerálódik megfelelően, mindenképpen keressen fel egy szakembert, mert nagyon sok esetben az évek alatt a helytelenül kivitelezett gyakorlatokkal, mozgásformákkal, hétköznapi tevékenységgel csak rontanak  a helyzeten. És nem véletlenül lett ez a neve (love your belly=szeresd a hasad) a technikának: már a várandósság alatt is változik a test, és nagyon speciális odafigyelést igényel, hiszen az anyukának strammnak kell lenni, de a megfelelő állóképesség nem elég, fontos, hogy lelkileg jól legyen, mert ha nem érzi jól magát, főleg úgy, hogy tesz is érte, akkor ez kihat a családra is. Fontos, hogy elfogadjuk, hogy a has megsérült, és mindig lesz ott egy pici rés, de a megfelelő technikával visszakaphatjuk a hasunk szépségét.

Milyen mozgásformákat érdemes végezni a LYB mellett?

Heti háromszor hatvan perc mozgás ugye mindenkinek ajánlott, ezt a technikát pedig bele lehet illeszteni a megszokott gyakorlati tevékenységekbe, ami lehet futás, lehet jóga, lehet pilates, vagyis bármi, amihez hozzászoktunk. De nem szabad megfeledkezni a mindennapi rutin tevékenységekről sem, mint mondjuk a mosogatás, takarítás, hiszen ezen feladatok elvégzésénél is oda kell figyelni arra, hogy milyen mozdulatokat végzünk. Arra pedig azért érdemes felkészülni, hogy a hasfali problémákra végzett gyakorlatoktól hasi zsírtömeget veszíteni közvetlenül nem fogunk, mert ezek nem kardiójellegű mozgásformák, pedig muszáj tehermentesíteni a hasfalat, ha valakinek hasi sérülése van. A kötőszövetre sajnos nincs torna, de a törzsizomzat fejlesztésével beszűkül a rés és visszalapul a has. Ha viszont abbahagyom az erősítést, le fog épülni az izomzat, ahogyan mondjuk a begipszelt kéz is elvékonyodik.

DSC6494
Kaszás Tamás / Dívány

A tanfolyamokon étkezési tanácsokat is kapnak a résztvevők? Melyek azok a táplálkozási szabályok, amiket érdemes betartani?

Nem szorgalmazom a fogyókúrákat, nem szeretem, ha diétáznak a tanítványaim, azt akarom, hogy megtanuljanak egészségesen táplálkozni. Az étkezés minősége, mennyisége és gyakorisága is nagyon fontos. Naponta minimum ötször kell enni, ezzel szemben, akik a zsírtömegükből szeretnének lefaragni, gyakran nem esznek délig, majd utána jönnek a falási rohamok. Szívügyem, hogy a kenyérkultúrát is kiiktassam a tanítványok életéből. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is, és az is, honnan szerezzük be az ételeinket, természetes forrásokból vagy inkább a sokszorosan feldolgozott élelmiszereket részesítjük előnyben. Az anyukák többsége a gyermekeiket megpróbálják minél egészségesebben táplálni, de magukról megfeledkeznek, és ha vége a napnak, kieszik a hűtőt.

Hogyan lehet beleilleszteni a testedzést, illetve a gyakorlatokat a kismamák napi rendjébe?

A gyakorlás megy a legkönnyebben, mert az embernek mindig van 20-30 perce rá, a kicsikkel is lehet tornázni. A nehezebb része az, hogy a napi rutintevékenységekbe is beleillesszük a technikát. Mindig arra tanítom a lányokat, hogy fő a fokozatosság, és mindig szánjanak magukra még 10-15 percet, amikor a testtartásukkal is foglalkoznak. Ez fájdalmas, hiszen elkezdenek dolgozni az izmok, de ahogy nő az izomtömeg, úgy javul a helyzet.

Mi a véleményed a fitneszanyukákról, akik büszkén mutogatják, hogy nekik pár héttel a szülés után már kockás a hasuk?

Ami szép, azt meg kell mutatni. Vannak szerencsés anyukák, akik a sok sport mellett adott a genetika is, ami hozzásegíti őket a szülés utáni gyors regenerációhoz. Van, akinek visszamegy a hasa szinte azonnal, de ez nem etalon, és az, amit ő csinál, az nem biztos, hogy másnál is beválik. Ezért is kapja a tanfolyamon mindenki személyreszabottan, a saját hasfali sérüléséhez a gyakorlatokat. Az internetről ellesett mozdulatsorokat akkor érdemes alkalmazni, ha már látott minket szakember, oktató, és magunktól tudjuk, hogy mi a jó nekünk.

DSC6616
Kaszás Tamás / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra