Ezért fáj annyiran, ha egy papír metszi el a kezét

Ha az ember elvágja a kezét egy papírdarabbal, hisz a sérülés apró, nem mély, vérzés alig van. Mindenesetre, a tény az tény marad, ha elvágjuk, rohadtul tud fájni. Szerencsére készült egy videó, amiben elmagyarázzák, hogy miért is éljük meg ilyen fájdalmasnak. 

  1. Sokkal nehezebb megfeledkezni egy olyan sérülésről, ami olyan testrészünkön helyezkedik el, amit folyamatosan vagy gyakran használunk, és az agyunk nagyjából tízszer annyit "foglalkozik" a kezünkkel, mint a karunkkal vagy a lábunkkal - állítják a SciShow készítői.  
  2. Az ujjaink tele vannak nociceptorokkal, vagyis az olyan, a bőrben elhelyezkedő receptorokkal, amelyek fájdalom érzésért felelősek. Akármennyire felületi is vágás, ezek a nociceptorok megsérülhetnek, és ilyenkor azonnal jelzik az agynak, hogy baj van. Ja, és  az egész testünkön itt van a legtöbb belőlük. 
  3. A papírnál nincs olyan tiszta vágás mint mondjuk a késnél, inkább olyan, mintha egy apró fürész sértette volna fel a bőrünket, ráadásul kis darabok maradhatnak belőle a sebben, ez pedig irritációt okoz. 
  4. Egy ilyen apró baleset után alig vérzünk, ami elvileg jó is lehetne, de nem az, hiszen nem keletkezik var, ami megvédené a külső hatásoktól a sebet, így a receptorok szinte folyamatosan jeleznek. 
  5. Mivel a kezünkkel csinálunk nagyjából mindent, nincs igazán idő a rengenerálódásra, a seb folyamatosan felszakad, belekerült, vagyis a gyógyulás jóval tovább tarhat mint más sérülésnél. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra