Az összetartozást segítik a teljesebben megélt családi ünnepek

Még vagy másfél hónap van karácsonyig. Az utcákon azonban már megjelentek a karácsonyi dekorációk, a boltokban már kaphatóak a karácsonyfadíszek, a nagyi tervezi a karácsonyi menüt, és lassan minden plázában karácsonyi dalok fogadnak minket. Az ünnep tehát megállíthatatlanul közeleg, ez azonban mindannyiunkban különböző élményeket kelt.  

“Beigli, fenyőillat, karácsonyi dallamok, ajándékozás, örömteli családi élmények. Ezt várjuk évről évre a karácsonytól. Ám hiába szeretnénk újra átélni gyermekkorunk élményeit, a valóság sokszor más: feszült ajándékkeresés az utolsó pillanatban, túlköltekezés, családi konfliktusok. Ha pedig magányosan várjuk az ünnepeket, akkor gyakran megjelenik a szomorúság, a levertség.” - mondta dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, pszichológiai rendezvénysorozatunk decemberi előadója. De vajon mit tudhat a pszichológia a karácsony élményéről? Egyáltalán miért kiemelkedő esemény a karácsony lélektani szempontból?

shutterstock 337993097

“Az ünnepek általában fontos szerepet töltenek be lélektani szempontból: “horgonypontként” szolgálnak, kiemelnek a megszokott rutinból.” - mondta a pszichológus. “Talán a karácsony az az ünnepünk, amihez a legtöbb rituálénk, családi szokásunk, emlékünk és érzelmünk kapcsolódik. Olyan intenzív élményt jelent, amely minden modalitásban hatással van ránk;  tipikus karácsonyi illatok, ízek, hangok, látvány állnak össze a “karácsonyi élménnyé”. Többek között emiatt kapcsolódik olyan sok emlék és érzelem a karácsonyhoz.”  A pszichológus szerint az időszak lehetőséget ad a regresszióra is: újra gyerekké válhatunk. Újra átélhetjük a gyerekkor csodavárását, az önfeledt várakozást, az ünnepi hangulatba való belefeledkezést. 

“Különösen izgalmas a család szerepe az ünnepek során. Egyrészt több idő juthat az egymásra figyelésre, az együttes élményekre, másrészt megnőhet a konfliktusok veszélye is – ilyenkor robbanáshoz vezethet akár egy rosszul felhelyezett dísz, vagy egy nem megfelelőnek gondolt ajándék is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy – bár a legtöbb ember pozitív eseménynek tekinti a karácsonyt – sokszor kapcsolódik hozzá feszültség vagy intenzív stressz. Nem véletlen, hogy az ünnepek alatt megnő a depresszív és szorongásos panaszok gyakorisága. Ennek több oka van: a télhez és a sötétséghez kapcsolódó, úgynevezett. szezonális depresszió, az ajándékvásárlás feszültsége és anyagi terhe, a fokozott alkoholfogyasztás, a családi konfliktusok vagy épp a magány.”

Persze rengeteg kérdést feltehetnénk még a témával kapcsolatban. Például azt hogyan található meg újra az a karácsonyi élmény, amit sokszor hiába keresünk? Hogyan hatnak ránk a fogyasztás és vásárlás maximalizálására irányuló marketing stratégiák? Hogyan védekezhetünk ezek ellen? Hogyan teremthetünk új családi rítusokat, melyek megadják az összetartozás élményét? Mit tehetünk, ha magányosan várjuk a karácsonyt? És hogyan kerülhetjük el az ünnepek utáni lehangoltságot? 

Ha kíváncsi egy pszichológiai útmutatóra az ünnepek túl- és megéléséhez, tartson velünk december 1-én a MOM Kulturális Központba, és hallgassa meg dr. Szondy Máté előadását. Jegyeket itt vásárolhat

boldog karacsonyt 640x360 banner
Oszd meg másokkal is!
Mustra