Kell-e félnünk a madárinfluenzától?

Hazánkban újra felütötte a fejét a vírusos betegedés, ami jó néhány szárnyas áldozatot követelt, de szerencsére a vírustörzs azonosítása után kiderült: a H5N8 típus okozta a vadmadarak elhullását, ami nem jelent veszélyt az emberekre.

shutterstock 119403541

November 4-én a madárinfluenza jelenlétét mutatta ki a NÉBIH egy tótkomlósi pulykagazdaságban. Sajnos ennek következtében a teljes állatállományt - állami kártalanítás mellett - le kellett ölni a vírus terjedésének megelőzése érdekében. Ugyanez történt november 9-én Bács-Kiskun megyében egy kacsaállománynál. A szakemberek a gazdaságok körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkerestek, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében pedig szállítási korlátozások is érvénybe léptek.

A vírus miatt több ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar élőbaromfi, baromfihús és -készítményekkel szemben, melyek főleg Békés megyére, de némelyek egész Magyarországra vonatkoznak. Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. Így tehát kijelenthető, hogy jelenleg nincs járvány Magyarországon, csak gócpontok, ahol minden óvintézkedést megtettek a járvány kialakulása ellen. Hatalmas csapás ez a magyar baromfitartók számára, jó hír azonban, hogy a kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés. Érdemes tehát tájékozódni, még mielőtt pánikba esünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra