Gyógyszer-rezisztens gomba terjed az USÁ-ban

Alig öt hónappal azután, hogy az amerikai egészségügyi hivatal figyelmeztette az orvosokat és kórházakat, figyeljenek oda az Candida auris nevű gombára, már 13 gyanús esetet jelentettek, melyből öt valóban C. auris – írja a Foxnews.com.

A gombás fertőzésben külön rossz, hogy gyakran félrediagnosztizálják és sima Candidaként kezelik, pedig az USÁ-ban eddig diagnosztizált 7 betegből négyen már nem élnek. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az elhunytak több előrehaladott, súlyos betegségben szenvedtek, tehát egyáltalán nem bizonyított, hogy a Candida auris végzett volna velük, de ettől még óvatosságra int dr. Thomas Frieden, az amerikai járványügyi központ vezetője. "Most kell cselekednünk, hogy jobban megértsük a jelenséget és meg tudjuk állítani a gyógyszer-rezisztens gomba terjedését. Egyre fenyegetőbb veszély, meg kell védenünk tőle legyengült betegeinket és pácienseinket" – mondja Frieden.

A Candida aurist először 2009-ben, Japánban azonosították, azóta több kontinensen felbukkant és az a legijesztőbb benne, hogy nem reagál a kezelésekre, gyógyszerekre. Amerikában 2013-ban jelent meg, akkor egy esetről számoltak be, 2015-ben még egyről, idén pedig már 5 esetet jegyeztek fel. 

A gomba nagyon könnyen terjed: az egyik illinois-i páciens kórházba került egy másik betegségével, a kutatók pedig az ágyában, az ágy melletti asztalon, ágyrácsán, székén is megtalálták a gombát. A számok ijesztőek: nemzetközi szinten a Candida aurist hordozó betege 60%-a elhunyt, azonban ez tényleg nem mérvadó szám, mert legtöbbjük súlyos betegségben szenvedett, tehát egyáltalán nem bizonyított, mennyire súlyos problémákat okoz a C. auris.

Oszd meg másokkal is!
Mustra