Így pihenjen rá a nagy év végi hajrára

Adventi meghittség ide vagy oda, a december idegőrlő tud lenni. Tülekedés az ajándékokért, takarítás, készülődés, munkahelyi karácsony, év végi hajrá. Csak rágondol ezekre a feladatokra, és máris fáradtnak érzi magát? Segítünk! 

Mesetájban kirándulva az osztrák-magyar határon

Idilli tájban kirándulhat, fazekasoknál vásárolgathat, megnézheti Magyarország legkülönlegesebb kis templomát, végigkóstolhatja a vidék ízeit, túladagolhatja magát csokival, és ha ezek már mind megvoltak, nagyot csobbanhat egy forróvizű medencébe, vagy beülhet egy illatos szaunába. Csupa ünnepre hangoló, kikapcsoló programelem. Hogy hol lehet ezeket csinálni? Az Őrségben, és a szomszédos osztrák tartományokban. Nemrég a fentieket mind kipróbáltuk, itt pedig elmeséltük, milyen volt.

A meseszép Őrség
A meseszép Őrségalessia1182 / Indafotó

Gasztrofesztiválokkal országszerte

Az ajándékvásárlás okozta stressz mellett a tél közelsége is menthetetlenül rányomja a bélyegét a hangulatunkra. Egyre hidegebb van, egyre rosszabbul viseljük a borongós napokat. Ha a cidrit legkönnyebben zsíros falatokkal és némi alkohollal viseli el, semmi esetre sem érdemes a paplan alá bújva duzzognia idén novemberben. Gasztrofesztiválok sora várja ugyanis egész hónapban a Márton-napi mulatságoktól a forralt boros vagy éppen a mézes bulikig, csak győzzön választani közülük.

Ha például forralt bort iszogatnának, irány Örkény városa és a Forraltbor Fesztivál
Ha például forralt bort iszogatnának, irány Örkény városa és a Forraltbor FesztiválWikipedia

Madárlessel és finom falatokkal Tatán

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők a tatai Öreg-tó partján. Idén november 25-én és 26-án kerül erre sor, sok egyéb más program mellett lesznek például ornitológusok, akiktől sok mindent megtudhat a vadludakról és az egyéb itt vendégeskedő madarakról. Ha viszont kifejezetten kettesben romantikáznának itt, és elkerülnék a tömeget, ne erre a hétvégére szervezzék a tatai kiruccanásukat. A madarak egészen márciusig itt lesznek.

Naplemente a tatai Öreg-tónál
Naplemente a tatai Öreg-tónálPáth Dániel / Travelo

Ha pedig még mindig nem elég a sétából, Tata kevésbé híres tavát, a Cseke-tavat és a nemrég felújított Angolparkot is látogassák meg. Vacsorázni csakis az ország legszebben tálaló séfjének, Pesti Istvánnak a vezetésével működő étteremben, a Platánban érdemes. Ha annyira jól érezték magukat Tatán, hogy éjszakára is maradnának, ugyanitt vendégház is üzemel.

Firenze városnézéssel

A gyógyfürdős semmittevésnél, vagy a nagy zabálásoknál jobban feltölti a városnézés és a mediterrán életöröm? Irány Olaszország, azon belül is a csodás Firenze! Novemberben már egyáltalán nincs tömeg, ráadásul még simán ki lehet fogni nagyon szép időt is. A reneszánsz fővárosát akkor is melegen ajánljuk, ha korábban már jártak itt.

Egy kevésbé ismert, ám zseniális firenzei látnivaló: a Palazzo Davanzati
Egy kevésbé ismert, ám zseniális firenzei látnivaló: a Palazzo Davanzatimimi / Travelo

Leselkedés egy középkori gazdag család fürdőszobájában, titkos átjárók, páratlan panoráma, gabonapiacból kialakított templom, ódon falak közt futó girbe-gurba utcák, és aperitivo mint életérzés. Például ezekért éri meg Firenzébe visszalátogatni, ha már egy korábbi alkalommal letudtuk a kötelező köröket. Bővebben itt olvashat ezekről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek