Még ez is: itt a szuper-akné!

A brit bőrgyógyászok éves konferenciáján (British Association of Dermatologists' Annual Conference) prezentálták a kutatást mely szerint, ha pattanásainkat antibiotikummal kezeljük, könnyen kialakulhat egyfajta "szuper-akné", melyre aztán már semmilyen megoldásunk nem lesz – írja a Glamour.com.

shutterstock 177851702

Különböző típusú aknés bőrproblémák keseríthetik meg az ember életét, van, amiről hormonproblémák, van, amiről a zsíros bőr bakteriális fertőződése tehet. Ez utóbbi esetben az antibiotikumos kenőcsök csodákra képesek, mivel kiirtják a baktériumokat, de nem véletlen, hogy a bőrgyógyászok jobb szeretnek nem vényköteles szereket felírni először:

"Az antibiotikumok túlhasználása, például hosszú távú használata esetén antibiotikum-rezisztencia alakulhat ki" – mondta dr. Joshua Zeichner, New York-i bőrgyógyász, a New York-i Mt. Sinai kórház kutatója. Kutatásából kiderül, hogy ha valaki antibiotikumos krémmel kezeli a pattanásait, azt kockáztatja, hogy baktériumai megerősödnek, egy idő után egyszerűen nem pusztulnak el az antibiotikumtól és onnantól nincs megállás. A baktériumok ugyanis hozzá tudnak szokni az antibiotikumhoz, úgy fejlődnek tovább, hogy már ne legyen rájuk hatással a gyógyszer. Ez egyébként nem újdonság és nem csak az aknét okozó baktériumokra igaz, gondoljunk csak a rettegett, jellemzően kórházakban terjedőszuperbaktériumra, az MRSA-ra (hétköznapibb nevén húsevő baktérium): szinte elpusztíthatatlan.

Ami a pattanásokat illeti: szabad őket antibiotikummal kezelni, de csak ésszel, rövid periódusokban, más kezelésekkel kombinálva. Ha nem jut eredményre antibiotikumos krémek nélkül, érdemes lehet hormonális terápiáknak is utánanézni, például a fogamzásgátló szedése is segíthet, de mindenképp konzultáljon orvosával – ha benne megrendült a bizalma, akkor több orvossal is, de ne találja ki az Internet alapján saját magának a megoldást!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek