Megalázhatják a fodrásznál, csak mert pikkelysömöre van?

Egy amerikai nő, Julia csak le szerette volna vágatni a haját, de új frizura helyett egy jókora megalázástatással lett gazdagabb, ugyanis pikkelysömöre miatt dolgavégezetlenül el kellett hagynia a fodrászszalont – írja a Littlethings.com. Nem egyedi a történet: a mai napig komoly stigmával élnek azok, akik valamilyen bőrelváltozásban, bőrbetegségben szenvednek. 

A 31 éves Julia pikkelysömörtől szenved, és ezért csak ritkán hagyja el otthonát, ugyanis fél az emberek reakciójától. Félelme nem alaptalan, hiszen a felmérések szerint a társadalom még mindig kirekesztően viselkedik azokkal, akik látványos bőrelváltozásoktól, bőrbetegségektől szenvednek A Magyar Dermatológiai Társulat kutatásából kiderült az is, hogy a bőrbetegekről különböző sztereotípiák szerint gondolkodunk, a társadalom nagy része például a kiütéseket, vagy egy látványos pikkelysömört a rossz higiéniához köti.

A tudás hiánya a betegeken csapódik le, hiszen az alaptalan félelem sokszor  kínos és megalázó helyzeteket generál, mint ahogy azt láthatjuk Julia esetében is. Tavaly, szó szerint a saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen amikor valakit azért néznek meg, vagy tesznek fel neki indiszkrét kérdéseket, mert bőrelváltozás van az arcán. Egy prevenciós kampány (Több, mint szépséghiba) keretein belül arra vállalkoztam újságíróként, hogy maszkmester segítségével az arcomra preparált bőrbetegséggel kipróbálom, hogyan reagálnak rám a közvetlen és tágabb környezetem.

shutterstock 45868720

Mi az a pikkelysömör?

A pikkelysömör (orvosi nevén psoriasis) olyan bőrgyógyászati betegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek (keratinocyták) túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, de a terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán. A pikkelysömörrel kapcsolatban fontos tudni, hogy nem fertőz, így nincs veszélyben sem a közvetlen, sem a tágabb környezet.

Míg nekem nem voltak igazán durva tapasztalataim a kiütéseimmel kapcsolatban, addig Julia megalázó helyzetbe került, amikor úgy döntött, hogy ellátogat egy fodrászhoz és új frizurát készíttet magának. Bár betegsége miatt korábban már tapasztalt ezt meg azt, egyáltalán nem számított arra, ami ezután következett. 

"Ön fertőz?"

Kérdezte a fodrász, amikor meglátta az elváltozásokat a Julia fejbőrén. A nő magyarázkodni kezdett és felvázolta betegségét, többek között azt is elmondta, hogy ugyan nem szép látvány a pikkelysömör, de nem is fertőz. A fodrászt mégsem győzték meg a hallottak és arra kérte Juliát, hogy keressen magának egy másik fodrászt, így a nő kénytelen volt anélkül távozni, hogy igénybe vehették volna szolgáltatást. A munkatársak egyébként egyetértettek a fodrász döntésével, mondván, az ő szuverén joga, hogy elvállalja-e azokat a vendégeket, akiknek valamilyen bőrbetegségük, vagy bőrelváltozásuk van, ráadásul ha Julia ne adj' Isten, mégiscsak fertőző betegségben szenvedett volna, és emiatt más vendégek kerülnek veszélybe, akkor a fodrász engedélyét vissza is vonhatták volna.

Megkérdeztük az egyik legjobb hírű budapesti fodrászatot, hogy van- e valamilyen szabályzat, ami kitér az ehhez hasonló helyzetekre, de Vörös Katalin, a Horror Barbie fodrásza azt mondja, hogy nincsenek bevett formulák, és nincsenek erre vonatkozó szabályok, amik útmutatást nyújtanának a fodrászok számára.

"Biztos nem küldeném el"

"Egy ilyen helyzet kezelése tényleg a fodrászra van bízva, vagyis ő dönt afelől, hogy elvállal-e egy bőrbetegséggel rendelkező vendéget, vagy sem. Személy szerint, ha azt mondja a vendégem, hogy nem fertőz, akkor biztos nem küldeném el. Egyébként is a megfelelően fertőtlenített eszközök biztonságot adnak, még akkor is, ha esetleg olyan embernek igazítottunk frizurát, akinek fertőző a bőrbetegsége" – mondja.

Viszont az eszközök fertőtlenítése is jóformán a fodrászok lelkiismeretére van bízva, így ha az adott fodrászatban nem adnak különösebben a higiéniára, előfordulhat, hogy fertőzést kapnak a vendégek. Vörös Kati szerint ez nagyon ritka, ugyanis ma már vannak olyan készülékek, amelyek direkt a fodrászati eszközök megfelelő fertőtlenítésére lettek kitalálva.

,,Amikor Amerikában dolgoztam, teljesen általános volt, hogy minden fodrász asztalán volt egy Barbicide, ez egy csőszerű szerkezet, amibe bele kell rakni az eszközöket és az magától végzi a fertőtlenítést. A mi üzletünkben naponta tisztítjuk az eszközöket, pont amiatt, hogy semmilyen esetleges fertőzésnek ne adjunk teret" – mondja és hozzáteszi, hogy Amerikában erre azért is figyelnek oda jobban, mert ott gyakoribb, hogy  egy fertőzés utána vendégek élnek a per lehetőségével. 

Vörös szerint érdemes lenne a fodrásztanulókat az oktatás során olyan alapbetegségek természetére felkészíteni, mint a fentebb említett pikkelysömör, amely sajnos a legtöbb esetben valóban látványos betegség, de ahogy a keretesben is írtuk, nem fertőz. De nemcsak a fodrásztanulókat lenne érdemes tájékoztatni, hanem szükség volna szélesebb körű társadalmi kampányokra is, hogy ne ijedjünk meg, ha valakin súlyos bőrelváltozásokat látunk. A biztos tudás egyben biztonságot is ad, így valószínűleg hatványozottan kevesebb lenne az indokolatlanul sértő megnyilvánulás vagy a kirekesztő magatartás, ami rendszerint a fertőzéstől való félelemből fakad.

Pszoriazis infografika
Oszd meg másokkal is!
Mustra