Last minute tippek a hosszú hétvégére és az őszi szünetre

Mutatjuk a legtutibb programokat, amikhez nem kell hosszas szervezés, elég csak útnak indulni. De persze azoknak is lesz egy-két tippünk, akik szívesen toldanák meg a hosszú hétvégét pár nap szabival, és úgy utaznának el.

Belföldön maradóknak

Detektívesdi Budapesten

Egész héten otthon lesz a gyerek az őszi szünet miatt, és még nem talált ki semmilyen tuti programot neki? A legtöbb gyerek imád nyomozni, úgyhogy egy jó kis gyerekbarát szabadulószobával, vagy a Mezőgazdasági múzeum legújabb, kis detektíveknek szánt kiállításával biztosan nem fogunk mellélőni.

Mini Sherlockok előnyben
Mini Sherlockok előnybenNorthfoto

A budapesti szabadulószoba-kínálatból itt segítettünk kiválasztani a gyerekeknek is szórakoztató, ám cseppet sem rémisztő lehetőségeket. A Vajdahunyad vára nyomozós játékát pedig pont nemrég teszteltük, élménybeszámolónkat itt olvashatják.

Élményfürdőzés szerte az országban

A vizes programok mindig nagy kedvencek a gyerekek körében, így kocsiba pattanva akár ez is jó egy napos program lehet – de ha hosszabb feltöltődésre vágynak, akár több napos is. A leányfalui Termálfürdőben élménymedence és szaunaház várja a családokat. Ha különlegességre vágynak, irány Gyula, ahol felfelé is lehet csúszdázni.

A magyarhertelendi termálfürdőben például talán nem lesznek annyian, mint a budapesti fürdőkben
A magyarhertelendi termálfürdőben például talán nem lesznek annyian, mint a budapesti fürdőkbenTermálfürdő Magyarhertelend

Ha pedig tartanak a nagy tömegtől – aminek kialakulása a szünet és a hosszú hétvége miatt elég sanszos –, keressék fel azokat a hazai fürdőket, amiket kis túlzással csak a helyiek ismernek.

Kirándulás

Egy kellemes családi kirándulás a tarka erdőben is egy olyan program, amihez nem kell túl sok előkészület. Csak pár réteg ruha a hideg ellen, egy kényelmes, bokát jól tartó cipő, némi elemózsia és egy szimpatikus célpont.

Kirándulás közben nagyon motiváló tud lenni, ha van valamilyen köztes cél. Ilyen lehet például a visegrádi bobpálya
Kirándulás közben nagyon motiváló tud lenni, ha van valamilyen köztes cél. Ilyen lehet például a visegrádi bobpályaVisegrádi Bobpálya / Indafotó

Ha nem túlzottan túrabolond a család, akkor érdemes valami könnyebben bejárható útvonalat választani, ahol valami plusz érdekesség is akad a puszta erdő látványán túl. Ilyen helyekről  itt írtunk bővebben. De azokat sem hagyjuk cserben, akik inkább valami extrém kalandra vágynak – ők erre olvassanak tovább.

Azoknak, akik kiruccannának, de csak a szomszédba

Ausztria: Zöld tó és horrorvidámpark

Persze egy last minute szervezett út esetében sem kell csak belföldben gondolkodni. Az osztrák Familypark például akár egynapos kiruccanásként is abszolválható. Halloween miatt pedig különleges programokkal is készülnek.

A Familyparkban a boszorkáké lesz a terep október végén
A Familyparkban a boszorkáké lesz a terep október végénfamilypark.at

De Graz és környéke is jó célpont, pár nap alatt egyszerre szerezhetünk itt városi és természetközeli élményeket. A városra elég két nap – gyerekekkel a FRida és freD gyerekmúzeumba feltétlen térjenek be! A kisebbek csiholhatnak zenét és beindíthatják a festőgépet, a nagyobbak pedig különféle híres találmányokkal ismerkedhetnek meg.

Grazi panoráma az óratornyáról híres Schlossbergről
Grazi panoráma az óratornyáról híres SchlossbergrőlWerner Krug A-8020 Graz / Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

Kirándulni például a Graztól egy órányira található Zöld-tónál érdemes. A tó nyáron a legnagyobb durranás, amikor a hegyekből lefolyó gleccservíz 10-12 méter mélységű tóvá duzzasztja az egyébként 1-2 méteres kis tavat és ezáltal a búvárok fellegvárává válik, de ősszel és télen nagyon jókat lehet itt túrázni. A Tragöss falu mellett találják a völgyet, ahol pár órát kellemesen eltölthetnek az erdőben.

Csúcshódítás Szlovákiában

Tapasztaltabb túrázóknak bátran ajánljuk akár azt  a megoldást is, hogy csak egy napra bár, de ruccanjanak át a szomszédba kirándulni. Az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, a Gyömbér (2043 méter), akár nagyobb – 10-12 év feletti – gyerekekkel is bevállalható. Korai budapesti indulással a Trangoška parkolóból felsétálva akár egy nap alatt is felkapaszkodhatnak a csúcsra, és késő este hazaérhetnek a fővárosba. De akár meg is aludhatnak a Štefánik menedékházban 1728 méteren. Térkép és további részletek korábbi cikkünkben.

Gyönyörű hegyek és mini hóember a Kő-pataki tónál. Ehhez a látványhoz csupán egy kabinos felvonóval kell utazni, semmi megterhelő nincs benne
Gyönyörű hegyek és mini hóember a Kő-pataki tónál. Ehhez a látványhoz csupán egy kabinos felvonóval kell utazni, semmi megterhelő nincs bennemimi / Travelo

Kényelmesebbeknek pedig a Magas-Tátrát javasoljuk, ugyanis itt azok is csodás képeslaptájban gyönyörködhetnek, akiknek egy pár száz méteres séta is kirándulás kategóriába esik. A Csorba-tó körül tett séta, vagy felvonózás a Kő-pataki tóhoz semmilyen szinten nem megterhelő, ellenben csodaszép. Ezekről itt olvashatnak tovább.

Ha hosszabb időre és messzebbre mennének, viszonylag olcsón

Még messzebbre mennének, és amennyire csak lehet, olcsón? Gyorsan átböngésztük a fapados légitársaságok honlapjait, hirtelen felindulásból most mi ezeket találtuk szimpatikusnak. (Fontos! Az árak a cikk születésekor, október 25-én voltak aktuálisak, csak remélni tudjuk, hogy mire önök foglalnának, nem emelkednek meg drasztikusan.)

Nem most a legolcsóbb elmenni Velencébe, de a többi repjegy árához viszonyítva ezt még egészen olcsón megúszhatják a későn eszmélők
Nem most a legolcsóbb elmenni Velencébe, de a többi repjegy árához viszonyítva ezt még egészen olcsón megúszhatják a későn eszmélőkNorthfoto

Két nap szabival megtoldva a hosszú hétvégét, hétfői (október 31.) indulással, csütörtöki (november 3.) visszaérkezéssel Easyjettel fejenként oda-vissza 26 ezer forintból megúszhatunk egy velencei repülőutat. A társaság előnye, hogy ezek a gépek a város fő repterén szállnak le – innen a létező legromantikusabb módon, egyenesen a víz felől közelíthetjük meg a lagúnák városát.

Szintén hétfői indulással és pénteki visszaérkezéssel (tehát hosszú hétvége, plusz három szabadnappal) 37 ezer forintból a WizzAirrel Brüsszelt is megjárhatjuk. Tény, hogy általában ennél sokkal jobb árakon lehet ide eljutni, de az utolsó pillanatban foglalható célpontok között úgy láttuk, ez még baráti árnak számít. És hogy mit lehet ennyi ideig csinálni itt? Ha letudtuk a kötelező köröket Pisilő kisfiútól főtérig, két út áll előttünk. Ha gyerekek nélkül érkezünk, érdemes átruccanni a díszletszerűen tökéletes Bruges-be egy kis további városnézésre, evésre-ivásra, hajókázásra.

Bruges-t egyszer mindenkinek látni kell
Bruges-t egyszer mindenkinek látni kellmimi / Travelo.hu

Ha pedig a gyerekek őszi szünete miatt döntenének a brüsszeli kaland mellett, a városban az Európa legnagyobb dinócsontvázait rejtő Természettudományi múzeumot, illetve a központtól távolabb eső Mini Európát ajánljuk. És hogy teljesen kimaxoljuk a gyerekek kényeztetését: szánjunk egy napot a mellette működő Óceáde élményfürdőre is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra