5 dolog, amit nem tudott a hűtlenségről

Ki hajlamos félrelépni? Miért? Milyen hatással van a hűtlenség a párkapcsolatunkra? A pszichológusokat régóta izgatják ezek a kérdések, ami persze nem csoda, hiszen a hűtlenség az emberi párkapcsolatok egyik velejárója. A saját felmérésünk alapján legalább minden harmadik ember csalta már meg az életében valamelyik partnerét. Ha tehát minket személyesen nem is érint a hűtlenség kérdése, biztos, hogy akad olyan ember a szűkebb környezetünkben, akinek mélyebb tapasztalata van a témában.

A kutatások során rengeteg izgalmas dolog derült ki a hűtlenségről, például az, hogy a jó kapcsolatokban is megcsaljuk egymást, vagy az, hogy bizonyos munkakörökben az emberek hajlamosabbak félrelépni. Dr. Justin Lehmiller pszichológus blogját böngészve további meglepő kutatási eredményeket is találtam a témában, itt is van az öt legfurább. 

shutterstock 332233235

Gyakrabban lép félre, aki megjátssza az orgazmust

Logikus lenne, hogy azok a nők, akik kevesebb orgazmust élnek át kapcsolataikban, valószínűbben lépnek félre. De úgy tűnik, nem ez a helyzet. A nőknél a kapcsolatban megélt orgazmusgyakoriság nem függ össze a hűtlenséggel, az viszont igen, ha valaki gyakrabban játssza meg, hogy eljutott a csúcsra. Ezekben az esetekben egyébként hiába a színjáték, a férfi szexuális elégedettsége is alacsonyabb az átlagnál. 

A hűtlenség tehát nem feltétlenül szexuális elégedetlenségből fakad - különösen a nőknél nem - így attól, mert valakinek rendszeres az orgazmusa partnerével, még nem biztos, hogy hűséges marad hozzá. 

Monogám kapcsolatban veszélyesebb félrelépni

A kutatások azt mutatják, hogy a monogám kapcsolatokból félrelépők több, mint a fele (52%) nem használ gumit vaginális közösülés esetén, és ez az arány anális szexnél még rosszabb. Ott csupán 32 százaléknak jut eszébe az óvszerhasználat. Ez pedig azt jelenti, hogy a monogám kapcsolatból félrelépők - és partnereik - jobban ki vannak téve a szexuális úton terjedő betegségeknek, mint azok, akik nyíltan nem monogám kapcsolatban élnek. 

Mindenkinek mást jelent a hűtlenség

Mit gondol, ha egy férfi a péniszét a partnerén kívül más vaginájába helyezi az félrelépésnek számít? Erre a válasz valószínűleg igen. Legalábbis egy kutatásban az emberek 98 százaléka ezt hűtlenségnek tekinti. De mi a helyzet akkor, ha a partner mondjuk 1500 forintot ad valakinek? És ha megölel valakit? Ha arcon puszilja? Vagy, ha felhívja, mert éppen munkaügyi gondjai akadtak? Vannak, akiknek már ezek is a hűtlenség kategóriájába esnek. Az arcon puszilás például a vizsgálatban megkérdezettek 38 százalékának számított félrelépésnek. Így mondjuk nem könnyű pontos statisztikákat gyártani a félrelépés gyakoriságáról.

A többség fantáziál másokról

Vagyis fejben a legtöbb ember félredug. Oké, a nők 20, a férfiak 2 százaléka állítja, hogy nem szokott fantáziálni arról, hogy a partnerén kívül mással szexel. A fantáziánkban megjelenő szexpartner leggyakrabban olyan ember, akivel korábban sohasem voltunk együtt, de a férfiak ötöde és a nők a harmada szokott korábbi partneréről is álmodozni. A másokról fantáziálás egyébként összefügg azzal, milyen régóta vagyunk a párkapcsolatunkban, hány partnerrel voltunk együtt korábban és hányszor léptünk már félre a kapcsolatból. Minél nagyobbak ezek a számok, annál valószínűbb, hogy fejben másokra is vágyunk. 

shutterstock 111366542

A korunk is hat a hűtlenségi hajlandóságra

A hűtlenség szempontjából az sem mindegy, hány évesek vagyunk éppen. Úgy tűnik, hajlamosabbak vagyunk félrelépni a kerek születésnapjaink előtt. Hogy miért? Amikor ilyen markánsnak tűnő fordulópont elé érkezünk, gyakran öntenek el minket az életünk értelmével kapcsolatos kétségek, ahogy jobban szembesülünk ilyenkor saját mulandóságunkkal is. Erre az állapotra persze számos módon reagálhatunk, és úgy látszik, hogy az élvezetek, kalandok, élmények hajszolása egy lehetséges válasz a sok közül. 

Kattintson arra, ami a leginkább jellemző önre!

Oszd meg másokkal is!
Mustra