Ezekben a munkakörökben lépnek félre legtöbbet a nők

A hűtlenség izgalmas jelenség. Mármint pszichológiai szempontból az. Tudjuk, hogy a hűtlenség jellemző emberi tulajdonság, ami a legtöbb kultúrában megjelenik valamilyen formában, miközben az emberek többsége szemétségnek, morálisan elítélendőnek tartja. Persze nem véletlenül, hiszen a hűtlenség minden érintett fél számára fájdalmas, a kapcsolat szempontjából pedig végzetes lehet. Arról, hogy miért lépünk félre kapcsolatainkból számos elmélet született, és úgy tűnik, hogy ezt a génjeinktől, korai tapasztalatainktól kezdve a személyiségünkig és aktuális érzelmi állapotunkig rengeteg tényező befolyásolhatja.

A hűtlenség tehát nemcsak izgalmas, de bonyolult is, és úgy tűnik, minél többet tudunk a jelenség hátteréről annál inkább az. Most például egy friss kutatási eredmény alapján úgy tűnik, hogy a félrelépések számát egy nagyon kézenfekvő dolog is befolyásolja: a lehetőség. Legalábbis ez tűnik a legmarkánsabb konklúziónak abból a felmérésből, amit az alapvetően félrelépések lebonyolítására szakosodott párkereső, a Victoria Milan készített, és amiből azt is megtudtuk, mely munkakörökben lépnek félre leggyakrabban az emberek. Pontosabban a nők. 

shutterstock 102626747

Az online felmérésben 5658 olyan nő vett részt, aki aktuálisan félrelép kapcsolatából vagy korábban tett már ilyet. Kiderült, hogy három hűtlen nőből kettő a munkahelyén lép félre, de 85 százalékuk ezt a megoldást nem javasolná másnak. A rossz tapasztalatok részben abból adódnak, hogy ha a kapcsolatnak vége, akkor is együtt kell dolgozni a másikkal, ami sokban megnehezíti a munkahelyi létet, ráadásul egy munkahelyi viszonynál a pletykák sem éppen elkerülhetőek, ami növeli a lebukás veszélyét. Arról, hogy a munkahelyi félrelépés negatívan befolyásolhatja a munka hatékonyságát csupán a nők 10 százaléka számolt be. 

A hátrányok mellett persze számos praktikus előnnyel is bír egy munkahelyi viszony, különben nyilván nem csinálnák annyian. A megkérdezettek legfontosabb érve erre az volt, hogy a munkahelyen a legkönnyebb partnert találni, és itt a legegyszerűbb megoldani a találkozást is. Ráadásul sokan arról számoltak be, hogy egy viszony sokkal izgalmasabbá és szórakoztatóbbá teheti a munkát. Különösen fontos lehet ez a szempont azokban a munkakörökben, melyekben az emberek hosszú időt töltenek távol családjuktól. Nem véletlen, hogy a félrelépések listavezetői a bankárok és a brókerek voltak, őket pedig a légi közlekedésben és az egészségügyben dolgozók követték. 

Top 10 félredugós munkaterület

1. Pénzügy (bankár, bróker, pénzügyi elemző)

2. Légi közlekedés (pilóta, légi utaskísérő, légi irányító)

3. Egészségügy (orvos, nővér)

4. Üzleti szféra (cégvezető, menedzser, titkárnő)

5. Sport (sportoló, edző)

6. Művészet (zenész, modell, színész, fotós)

7. Szórakoztatóipar ( dj, táncos, felszolgáló)

8. Kommunikáció (újságíró, PR-os, sajtós)

9. Igazságszolgáltatás (ügyvéd, titkár, ügyész, bíró) 

10. Minden más szektor

A kutatási eredmények persze nem azt jelentik, hogy a top három területen tevékenykedők biztosan hűtlenebbek az átlagnál, csupán azt, hogy a társkeresőn regisztráló nők nagyobb arányban kerülnek ki ezekből a munkakörökből. Partnere munkája tehát önmagában még nem kellene, hogy okot adjon a féltékenységre. Ha mégis összeszorult a gyomra, és hirtelen gyanakodni kezdett a másikra, akkor olvassa tovább inkább ezt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra