Városnézés fillérekből és palacsintázás tarka falevelek közt

Mihez lenne inkább kedve: a tarka erdőben kirándulni belföldön, vagy fillérekért várost nézni külföldön? Esetleg valami mediterrán helyre húzza a szíve, ahol még szép az idő, de már nem kell hőgutától tartania? Mindegyikre van ötletünk!

Belföldi kirándulás: Mátra 

Októberben a szőlőt a szüretelők, az erdőt pedig a kirándulók töltik meg élettel. Itt az idő, hogy csatlakozzon valamelyik vidám csapathoz! Kellemes napot tölthet el az egész család az ország legmagasabb tava, a Sástó partján. A tó Mátrafüred és Mátraháza között található, körülötte tanösvény fut, és egy gyönyörű panorámájú kilátó is van itt. Mellette találjuk az Oxygen Adrenalin Kalandparkot, ahol bobpályától a canopy-ig mindenféle móka kipróbálható. Kevésbé extrém lelkületűek pedig nagyot sétálhatnak a tarka erdőben.

Sástó és kilátó
Sástó és kilátómimi / Travelo

Aki inkább a szőlőben kirándulna, az is jó helyen jár itt. Gyöngyöstől nyolc kilométerre, Abasáron a Szőlőskert úton elindulva, a Sárhegyen a szőlőben meredeken kanyargó aszfaltúton egyre szebb és szebb panoráma tárul elénk (leszámítva a Mátrai Erőművet, de ez is hozzátartozik a környékhez). A hegy tetején az omega jelzésre (így jelzik a barlangokhoz vezető, legrövidebb utat) kanyarodva hamarosan elérjük a Remete-barlangot és a festői Szent Anna kápolnát. Innen a Mária-úton visszaereszkedhetünk sétánk kiindulópontjára, Abasárra.

Ilyen szép a szőlő Abasárnál
Ilyen szép a szőlő AbasárnálPintér Árpád / Pixeltaster

Ha megéheztek, és valami különlegesre vágynak, Gyöngyösön próbálják ki a Bori Mami éttermet. Ha pedig egy igazi retró lángosozó-palacsintázó jelentené a kirándulás csúcspontját, nincs más hátra, mint felmenni Mátraháza központjába, itt több ilyen egység is sorakozik. A Sástótól (a sárga kereszt, majd sárga sáv jelzésű) turistaúton nincs túl messze gyalog sem, de busszal is fel lehet ide jutni autó híján. De a palacsintára kerülő ipari mennyiségű porcukor, és a bőségesen adagolt tölteték miatt mi alakformáló célzattal a gyalogtúrát javasolnánk mindenkinek.

Segítség kezdő kirándulóknak

Mindig is úgy gondolta, a túrázást nem önnek találták ki? Lehet, hogy egyszerűen csak eddig valamit rosszul csinált: például túl hosszú túrát választott, nem volt megfelelő az öltözete, vagy túl unalmas útvonallal próbálkozott. Itt és itt összeszedtünk mindent, ami a kezdő túrázóknak hasznos lehet.

Külföldi kiruccanás fillérekből: Krakkó

Szívesen elmenne valamelyik őszi hétvégén valami szép külföldi városba, de úgy érzi, nem engedheti meg magának? Ha van fejenként felesleges 13 ezer forintja a dologra, bátran belevághat egy krakkói hétvégébe! Oké, nem fog ötcsillagos szállodában lakni, és a Michelin-csillagos vacsorákról is le kell mondania. De tökéletesen elfogadható hostelt, és mennyei street foodokat például tudunk ajánlani fillérekért. 

Az autentikus lengyel street food, azaz a zapiekanki félelmetes méreteket ölt, de éppoly finom (és nem mellesleg baromi olcsó: egy szendvics 400-600 forintból kijön)
Az autentikus lengyel street food, azaz a zapiekanki félelmetes méreteket ölt, de éppoly finom (és nem mellesleg baromi olcsó: egy szendvics 400-600 forintból kijön)Karsai Roni / Travelo

Krakkót pedig azért érdemes felfedezni, mert Lengyelország egyik legelbűvölőbb városa. Az óváros és a zsidó negyed utcáit járva egyszerre sejlik fel előttünk a borús múlt, és a továbblépés, az újrakezdés szelleme. Egy kevesebb, mint tizenöt ezer forintból összerántott hétvégi kiruccanás is elég ahhoz, hogy magunkba szívjuk Lengyelország kulturális fővárosának hangulatát. Pontos árak, hasznos tippek és buszmenetrend friss élménybeszámolónkban.

Élőben az igazi!

A Veszprémi Állatkert a Dunántúlra látogatók egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Látogatóink megcsodálhatják legújabb lakóinkat, a totyogó pingvineket és a borjúfókákat, a hazánkban egyedülálló, 5000 m2-es Madárröpdében pedig rövid időre Dél-Amerikába csöppenhetnek. Az állatkerti séta különleges kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden napján. (X)

Fapadossal okosan: Olaszország

Szüret (előbb szőlő, majd olíva), gombaszezon, csokifesztivál – aki a hasát szereti, annak nem kérdés, hogy most jött el a tuti idő egy olaszországi utazáshoz. Ha a fentiek valami rejtélyes okból nem hozzák lázba, a gyönyörű olasz tájak, és a nagy eséllyel szép idő már csak meghozza a kedvét egy kis kiruccanáshoz. A végső érvünk pedig: október az igazi utószezon, ebben a hónapban a nyári hónapoknál (de akár a szeptemberi áraknál is!) jóval olcsóbban kijön egy olasz hosszú hétvége, és a tömeg is jóval kisebb.

Treviso például kedves hely, és egyáltalán nem muszáj a repteréről azonnal Velencébe utazni
Treviso például kedves hely, és egyáltalán nem muszáj a repteréről azonnal Velencébe utazniGary Houston / Wikipedia

Pláne, ha az örök sláger – és örökké zsúfolt – Velence, Róma vagy Firenze helyett felfedezzük a kisebb, kevésbé ismert helyeket. Főleg, hogy a fapados járatoknak köszönhetően ezeket a legegyszerűbb megnézni. Bergamo (Milánó fapados reptere) vagy Treviso (Velence fapados reptere) például pont ideális célpont egy hétvégére. De Pisa sem csak a híres Ferde torony miatt érdekes, így innen sem kell tovább utazni, ha csak két-három napjuk van kiruccanni. Meghoztuk a kedvét? Itt olvashat tovább ezekről a helyekről.

Hosszú hétvége ott, ahol a legszebb az utószezon

Ismerős az érzés, amikor negyven fokban mászik felfelé az évezredes lépcsőkön, a tűző napon aszalódva, miközben arra gondol "ha már itt vagyok, ha beledöglök is, várost fogok nézni"? Ha igen, akkor nem a legjobb időszakot választotta városlátogatáshoz.

Egy bájos utca Szalonikiben
Egy bájos utca Szalonikibenlinmtheu / Flickr.com

Mostanában jött el ugyanis az ideje annak, hogy felkerekedjen, és kellemes emlékeket szerezzen azokról a mediterrán városokról, amelyeket nyáron csak árnyéktól-árnyékig, illetve kúttól-kútig rohanva lehet megnézni. Ilyen például a gyakran lesajnált, pedig igazán szeretni való görög Szaloniki, a mesés spanyol Sevilla, a boros Bordeaux, vagy éppen a multikulti Jeruzsálem. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra