#ÉLETEM

Megvan mikor érdemes elvégezni az unalmas feladatait

2016. szeptember 29., csütörtök 19:34

Adminisztráció. Hivatali ügyintézés. Iratrendszerezés. Monoton feladatok, móka és kihívás nélkül, amiket azonban időről időre muszáj elvégeznünk. Persze ez nem mindenkinek jelent problémát, van, aki képes a rutinfeladatokban megtalálni a flow élményt, képes arra, hogy csak a feladatra koncentráljon, feloldódjon, eggyé váljon tevékenységével. Mindenki másnak azonban monoton, unalmas feladatokat végezni szívás, nem véletlen, hogy ezeket olyan gyakran halogatjuk. De vajon létezik-e ideális pillanat arra, hogy könnyebben letudjuk unalmas feladatainkat? Egy friss kutatás szerint igen. 

shutterstock 269425898

A Psychological Science ír arról a nemrég végzett vizsgálatról, melyben egy telefonos applikáció segítségével 27 napon át 28 ezer embertől gyűjtöttek adatokat stanfordi kutatók, és amelyből kiderült: az érzelmi állapotunk befolyásolja, hogy éppen képesek vagyunk-e robotolni. James J. Gross és kollégái naponta többször tették fel a résztvevőknek a “hogy érzi magát?” és a “mit csinál éppen?” kérdéseket, majd az adatok alapján elemezték, hogyan jár együtt tevékenységválasztásunk a hangulatunkkal.

A kutatók abból a tudományos körökben is elég népszerű elképzelésből indultak ki, hogy olyan tevékenységeket igyekszünk választani, amikben maximalizálhatjuk a jó érzéseket, és minimalizálhatjuk a rosszakat. Vagyis olyan dolgokat szeretünk csinálni, amitől jól érezzük magunkat. Az elvárásoknak megfelelően a kutatási eredmények is azt mutatták, hogy amikor az embereknek rossz volt a kedvük, akkor olyan dolgokat igyekeztek csinálni, amiktől abban az adott pillanatban jobban érezték magukat. Az viszont nem passzolt a hipotézisbe, hogy jó kedvűen hajlamosabbak voltak a résztvevők olyan tevékenységek elvégzésére, amik csak hosszú távon térültek meg. Vasárnap délután például 30 százalékkal valószínűbb volt, hogy nekiálltak takarítani, ha reggel jó kedvük volt, mintha rossz. 

shutterstock 316306244

Eszerint a jó hangulat az, ami képessé tesz minket arra, hogy a múló örömöket lecseréljük a hosszú távon megtérülő tevékenységekre, hogy képesek legyünk a jövőorientált gondolkodásra, a jutalom késleltetésére. Az unalmas feladatainkat tehát érdemes olyan pillanatra időzítenünk, amikor egyébként remekül vagyunk a bőrünkben. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta