Nemcsak a dekoltázs, a súly is sokat nyom a latban a női álláskeresőknél

Az a szomorú helyzet, hogy a munkáltató és/vagy a HR-es néha pillanatok alatt eldönti, kellünk-e neki vagy sem. Egy új kutatás szerint bizonyos álllásoknál előnyben vannak azok a nők, akik soványabbak, pontosabban, akiknek alacsonyabb a testtömeg-indexe, még akkor is, ha a másik jelentkező nem is molett vagy túlsúlyos, csak egy pár kilóval nyom többet  - írja a Daily Mail.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire befolyásolja a női álláskeresők esélyeit az, ha a súlyuk az egészséges határ tetejét súrolja, és mi a helyzet azokkal a férfiakkal, akik viszont a kelleténél többet szednek fel magukra.

A módszer: Hogy ezt kiderítsék, ugyanarról a nőről és férfiról több fotót is készítettek: míg az egyiken soványabbnak tűntették fel őket, a másikon picit teltebbnek, és mivel nem akarták, hogy a résztvevők rájöjjenek, mi a kutatás célja, tetovált, piercinges portrékat is kevertek a képek közé. A 120 résztvevőnek első körben 16 álláskereső fotóját mutatták meg, és egy 7-es skálán pontozniuk kellett, hogy az azonos képességekkel és tapasztalatokkal rendelkező jelentkezők közül kit vennénk fel egy olyan munkára, ahol ügyfelekkel, vásárlókkal, vendégekkel kell dolgozni. A második kör hasonló volt, csak ott nem szolgáltató jellegű munkáról volt szó.  

Ezeket a fotókat használták a kutatók: ugyanaz a két személy más-más BMI-vel
Ezeket a fotókat használták a kutatók: ugyanaz a két személy más-más BMI-velPLoS ONE

Az eredmény: A munkaadók - főleg a szolgáltatói állásoknál - azokat a női jelentkezőket részesítették előnyben, akik soványabbak voltak, míg a férfiaknál a súly nem igazán számított. "Hiába van a normális tartományban egy nő testtömeg-indexe, sokkal negatívabban ítélik meg mint a túlsúlyos férfitársait. Ez az erdemény a munkahelyi esélyegyenlőtlenség szempontjából elég nyugtalanító" - írják a tanulmány szerzői.

Hozzátették, további kutatásokra lesz szükség, hiszen csak egy etnikumhoz tartozó emberek fotóit használták, nem életszerű szituációban, hanem egy laborban tették fel a kérdéseket és így tovább. 

Szexizmus a köbön

Egy másik felmérés szerint minél nagyobb nyakkivágású ruhát vagy felsőt visel egy nő az önéletrajzához csatolt fotón, annál nagyobb az esély arra, hogy behívják állásinterjúra, és ez sem csak a szolgáltató iparra jellemző, olyan munkáknál is előnyt jelent ez, ahol a munkavállaló nem találkozik ügyfelekkel.  És ez nem minden, hiába van tele lenyűgőző adatokkal az önéletrajz, ha valaki úgy megy el munkát keresni, hogy külseje nem tökéletes, például le van pattogva a körömlakkja (ezt azt jelzi, hogy ideges típus vagy felkészületlen), töredezett a haja (bizonyára lusta is), el van kenődve a szemfestéke (tuti, ez igazi partiállat) vagy túlzásba vitte az önbarnítót (lehet, hogy túl sokat lesz szabadságon).

Persze a férfiaknak sem könnyű, ha valaki túlzottan jóképű, akkor nem biztos, hogy olyan gyorsan jut feljebb a ranglétrán mint képességei alapján indokolt lenne. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek