9 válasz, amiből kiderül, hogy valaki szadista-e vagy sem

Az elmúlt néhány évben egyre világosabbá vált, hogy a szadizmus specifikusan és szorosan összefügg olyan kegyetlen viselkedéssel, mint a cyberbullying és a trollkodás. Legyen szó valós vagy kitalált személyről – például a gonosz Ramsay Boltonról a Trónok harcából -, a szadisták általános vonása, hogy jól esik számukra másokat bántalmazni, kihasználni és megalázni. A tudomány ugyan nem használ olyan fogalmakat az emberek jellemzésére, hogy jó vagy gonosz, egyre pontosabb módszerek születnek azonban arra, hogy megállapítsuk, ki mennyire élvezi, ha másoknak árthat – ami a köznapi értelemben megegyezik a gonoszsággal, vagyis a szadizmussal – írja az IFLScience.

Manapság az egyik legfelkapottabb terület a pszichológiában a mizantróp személyiségjegyeknek, vagyis azoknak a jellegzetességeknek a kutatása, amik arra hajlamosítanak, hogy valaki saját előrelépése érdekében, illetve a maga szórakoztatása céljából ártson embertársainak. A kutatók fel is állították a személyiségjegyek sötét hármasát: a nárcizmus, a pszichopátia (vagy az empátia hiánya) és a machiavellizmus (avagy a mások manipulálására való hajlam) gyakran egymást fedő, mégis eltérő vonások, amelyek együtt egy végtelenül ellenséges és önző viselkedést alkotnak. Egyes szakértők szerint azonban ehhez a sötét hármashoz joggal lehetne egy negyediket társítani. Nevezetesen a szadizmust, aminek lényege a mások fájdalma okozta elégedettség és öröm érzése.

Miért számít a szadizmus?

Maga a szadizmus nem egy új keletű jelenség, a klinikai szadizmus fogalma azonban meglehetősen fiatal. Ennek oka egyrészt az, hogy a személyiségjegyek és különösen a „sötét” személyiségjegyek vizsgálata is még gyerekcipőben jár, másrészt pedig az, hogy a szadizmust és a sötét hármashoz tartozó vonásokat nehéz klinikai pontossággal elválasztani egymástól. Még azok a tanulmányok is, amelyek támogatják azt az elképzelést, hogy a szadizmus egy szélesebb csoport, a „Sötét Tetrád” része lehetne, tudomásul veszik, hogy a szadizmus hatásait nehéz elkülöníteni a meglévő sötét hármas vonásaitól.

shutterstock 338319326

A próbateszt

A kanadai Western Ontario Egyetem kutatói először egy húsz pontból álló tesztet állítottak össze, amivel azt próbálták felmérni, hogy kire mennyire jellemzőek a szadista személyiségjegyek. A válaszadóknak egy egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük, hogy mennyire értenek egyet az alábbi kijelentésekkel:

  1. Űztem már gúnyt az emberekből azért, hogy tudják, én irányítok.
  2. Az emberek azt teszik, amit én akarok, mert félnek tőlem.
  3. Amikor megmondom valakinek, mit csináljon, tudja, hogy meg kell tennie, amire utasítom.
  4. Nem tudom megunni, hogy másokat ugráltassak.
  5. Megbántanék másokat azért, hogy érezzem, én irányítok.
  6. Megfélemlítéssel irányítom a barátaimat.
  7. Viccesnek tartom, ha valaki felhúzza magát, amikor gúnyolják.
  8. Másokkal gonoszkodni izgalmas dolog.
  9. Amikor ideges vagyok, mások piszkálása, kínzása segít, hogy jobban érezzem magam.
  10. Hozzám közel álló emberek megbántása is élvezetet okoz számomra.
  11. Szeretek megalázni másokat.
  12. Élvezem, amikor másokat a barátaik előtt járathatok le.
  13. Szórakoztat, amikor mások zaklatására gondolok.
  14. Megcsaltam/átvertem már másokat, mert szeretem ezt csinálni.
  15. El szoktam játszani a gondolattal, hogy bántom az engem idegesítő embereket.
  16. Hazudnék valakinek csak azért, hogy felhúzzam.
  17. Loptam már másoktól úgy, hogy nem érdekeltek a következmények.
  18. Jól érzem magam attól, ha bűntudatot kelthetek valakiben.
  19. Hamar meg tudok alázni másokat.
  20. Gyötörtem már másokat bűntudat nélkül.

Miután 199 egyetemi hallgató kitöltötte a tesztet, a kutatók ígéretesnek, de nem elég meggyőzőnek találták az eredményeket. A húsz kijelentés alapján a szadizmus és a sötét hármas jellemzőit megfelelően fel tudták mérni, és azt találták, hogy vannak konkrét, értelmezhető minták a mizantróp személyiségtípusokban. Ugyanakkor kevésbé tudták a szadizmust a sötét hármas elemeitől elkülönítve azonosítani. Azért, hogy kiküszöböljék ezt a problémát, kiszedték a listából azokat a pontokat, amik miatt túl nagy lehetett az átfedés.

És a pontosabb módszer

  1. Űztem már gúnyt az emberekből azért, hogy tudják, én irányítok.
  2. Nem tudom megunni, hogy másokat ugráltassak.
  3. Megbántanék másokat azért, hogy tudjam, én irányítok.
  4. Viccesnek tartom, ha valaki felhúzza magát, amikor gúnyolják.
  5. Másokkal gonoszkodni izgalmas dolog.
  6. Élvezem, amikor másokat a barátaik előtt járathatok le.
  7. Szeretem nézni, ahogy mások egymással viaskodnak.
  8. El szoktam játszani a gondolattal, hogy bántom az engem idegesítő embereket.
  9. Szándékosan soha nem ártanák senkinek, még akkor sem, ha nem kedvelem az illetőt.

A válaszai alapaján ön szadista?

Ezúttal 202 hallgató értékelte magát a megadott szempontok alapján és sokkal egyértelműbb eredmények születtek. A szadizmus várhatóan továbbra is korrelált a sötét hármas egyes jegyeivel, mégis sikerült egy külön kategóriaként azonosítani azt. A Personality and Individual Differences című szaklapban közölt tanulmányból az is kiderült, hogy a férfiak általában sokkal magasabb pontszámot értek el a negatív jellemvonásokat illetően, mint a nők, de a legfontosabb, hogy sikerült egy új és megbízható módszert kifejleszteni a szubklinikai szadizmus (és a szadizmusnak a sötét hármashoz való viszonyának) mérésére. A szakértők kiemelték, hogy rengeteg munka vár még rájuk a szadista jellemvonások kutatásában ahhoz, hogy a klinikai értelemben vett szadizmus jelenségét is jobban megértsük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra