#ÉLETEM

Ne piszkálja a gyereket, hogy egyen kevesebbet!

2016. szeptember 8., csütörtök 09:40 |

Nemrég írtunk arról, hogy a kortársak, a szociális média, a kultúránk soványságkultusza, és a családok sajátos működése hogyan hozzájárulnak a gyerek- és kamaszkori étkezési zavarok elterjedéséhez. Ezeken a tényezőkön egyik napról a másikra ugyan nehezen változtathatunk, de azért akad olyan dolog, amit megtehetünk, hogy a gyerekünk kialakíthassa egészséges testképét. Például, ne kommentáljuk a testsúlyát. Soha. 

Brian Wansink a Cornell Egyetem gasztropszichológusa egy nemrég végzett kutatásban munkatársaival arra jutott, hogy szülőként minél kevesebb megjegyzést teszünk lányunk testsúlyára, ő annál kevésbé lesz elégedetlen a súlyával felnőttként. Az Eating & Weight Disordersben megjelent vizsgálatban a pszichológusok 501 felnőtt nőt kérdeztek testsúlyukkal való elégedettségükről, étkezési szokásaikról, és arról is, vajon a szüleik foglalkoztak-e a súlyukkal gyerekkorukban. Azok a nők, akik az egészséges BMI kategóriába estek ritkábban számoltak be kritikus szülői megjegyzésekről, és elégedettebbek voltak testükkel, mint túlsúlyos társaik. Kiderült az is, hogy a BMI értéktől függetlenül felnőttként általában rosszabbul érezte magát a bőrében az, akinek a testsúlya gyerekkorban téma volt odahaza. 

shutterstock 121826251

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a lányok testsúlyával kapcsolatos megjegyzések negatív hatással vannak a későbbi testképre. “Ha aggódik a gyereke súlya miatt, akkor is kerülje a kritikát vagy az ételkorlátozást.” - javasolja Wansink. A pszichológus szerint ebben a helyzetben tehát nem a kritika és a tiltás a megoldás, hanem az, hogy egészséges ételeket biztosítunk és egészséges viselkedést mutatunk a gyereknek, mindezt úgy, hogy ő maga, szabadon dönthesse el, milyen lehetőségekkel él. A saját döntésen alapuló választások ugyanis azok, melyek tartósan beépülnek a szokásrendszerbe, és élethosszig tartó védelmet biztosíthatnak az elhízással és az egészségtelen életmóddal szemben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta