Ne piszkálja a gyereket, hogy egyen kevesebbet!

Nemrég írtunk arról, hogy a kortársak, a szociális média, a kultúránk soványságkultusza, és a családok sajátos működése hogyan hozzájárulnak a gyerek- és kamaszkori étkezési zavarok elterjedéséhez. Ezeken a tényezőkön egyik napról a másikra ugyan nehezen változtathatunk, de azért akad olyan dolog, amit megtehetünk, hogy a gyerekünk kialakíthassa egészséges testképét. Például, ne kommentáljuk a testsúlyát. Soha. 

Brian Wansink a Cornell Egyetem gasztropszichológusa egy nemrég végzett kutatásban munkatársaival arra jutott, hogy szülőként minél kevesebb megjegyzést teszünk lányunk testsúlyára, ő annál kevésbé lesz elégedetlen a súlyával felnőttként. Az Eating & Weight Disordersben megjelent vizsgálatban a pszichológusok 501 felnőtt nőt kérdeztek testsúlyukkal való elégedettségükről, étkezési szokásaikról, és arról is, vajon a szüleik foglalkoztak-e a súlyukkal gyerekkorukban. Azok a nők, akik az egészséges BMI kategóriába estek ritkábban számoltak be kritikus szülői megjegyzésekről, és elégedettebbek voltak testükkel, mint túlsúlyos társaik. Kiderült az is, hogy a BMI értéktől függetlenül felnőttként általában rosszabbul érezte magát a bőrében az, akinek a testsúlya gyerekkorban téma volt odahaza. 

shutterstock 121826251

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a lányok testsúlyával kapcsolatos megjegyzések negatív hatással vannak a későbbi testképre. “Ha aggódik a gyereke súlya miatt, akkor is kerülje a kritikát vagy az ételkorlátozást.” - javasolja Wansink. A pszichológus szerint ebben a helyzetben tehát nem a kritika és a tiltás a megoldás, hanem az, hogy egészséges ételeket biztosítunk és egészséges viselkedést mutatunk a gyereknek, mindezt úgy, hogy ő maga, szabadon dönthesse el, milyen lehetőségekkel él. A saját döntésen alapuló választások ugyanis azok, melyek tartósan beépülnek a szokásrendszerbe, és élethosszig tartó védelmet biztosíthatnak az elhízással és az egészségtelen életmóddal szemben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek