#ÉLETEM

A meditáció vagy vakáció a jobb?

2016. szeptember 8., csütörtök 09:09

Vajon mi tesz jobbat a léleknek, a pihenés vagy a meditáció? Ezt boncolgatja a Telegraph cikkében, melyben egy amerikai kutatást vettek alapul. A tudósok arra jutottak, hogy a vakáció jótékony hatása egy hónapig tart ki, mind testi, mind lelki szinten. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy mennyire jó is nyaralni, ám most egy új kutatás szerint a gének működése is megváltozik.

Az Icahn Orvosi Egyetem, a Kaliforniai Egyetem és a Harvard vizsgálata azt tárta fel, hogy hat napi lazulást követően csökken a stressz, az immunrendszer erősödik és csökken azon fehérjék szintje, melyek a depresszióért és a demencia kialakulásában játszanak szerepet. 

"Természetes, hogy a vakációnak ilyen szerepe van a stressz csökkentésében, ennek ellenére lenyűgöző látni, hogy mekkora változásokat idéz elő a génekben is, már rövid idő alatt is a nyugalom" -nyilatkozta a lapnak dr. Elissa Epel, a tanulmány egyik szerzője. "Az eredmények rámutatnak hogy milyen jelentős a vakáció hatása az összes vizsgált csoportra és a stresszre adott válaszra egyaránt." A vizsgálatot végzők azt is kimutatták, hogy az a pihenés az igazi, amely meditációval párosul.

shutterstock 154910600

A kutatásban 94 egészséges 30-60 év közötti nő vett részt. Kaliforniában hat napon át egy meditációs házban laktak. A fele csak élvezte a pihenést, a másik felük viszont részt vett a programokon, így meditáltak, jógáztak és önismereti gyakorlatokat végeztek. A csapat abban a reményben fogott bele a kísérletbe, hogy kiderüljön, milyen hatásai vannak a vakációnak és a meditációnak, illetve, hogy melyik a jobb. A kutatók vérmintákat elemeztek, elégedettségi felmérést végeztek minden résztvevőnáél a beköltözés előtt, után, egy hónap és 10 hónap múlva, és összehasonlították 20000 gén aktivitását, hogy kiderüljön, megváltoztak-e a pihenés alatt vagy után. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a legjelentősebb változások azokhoz a génekhez voltak köthetőek, melyek a stresszre adott válaszokért és az immunrendszer működéséért felelősek. Az önbevalláson alapuló vizsgálat arra is kiterjedt, mennyire érzik jól magukat az emberek a pihenés után, és ebből az is kiderült, hogy a meditálók még 10 hónap után is kevésbé szenvedtek a depressziótól és a stressz sem viselte meg őket annyival, mint a nem meditálókat. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy nem csak lelki, hanem fizikai változásokat is okoz a meditáció. Az immunrendszer javulása, a stressz-szint csökkentése az egészségesebb öregedéshez vezet - állapították meg, és most azt szeretnék vizsgálni, hogy ez a hatás csak akkor jelentkezik, ha elutazik az ember, vagy otthon is működik. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta