Az amerikaiak hadat üzentek az antibakteriális mosakodóknak

Az antibakteriális szappanok és mosakodók két komponensét is betiltotta az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet (U.S. Food and Drug Administration – FDA) az Egyesült Államokban, a triklozán és triklokarbán ugyanis negatív hatással lehet a hormonháztartásra, használatuk miatt bizonyos baktériumok ellenállóvá válnak, ráadásul májrákot okozhatnak - számolt be a Health. 

Az FDA 2013-ban felszólította gyártókat, hogy bizonyítsák a triklozán és triklokarbán használatának biztonságosságát, miután olyan adatok jelentek meg, melyek szerint a két anyag növelheti bizonyos hormonális problémák kockázatát, és a baktériumok ellenállóbbakká válnak. A vállalatoknak bizonyítaniuk kellett, hogy az anyagok használatával hatásosabban csökkenthetők a fertőzések, mint azon termékekkel, melyek nem tartalmazzák a kérdéses összetevőket. A felügyelet szerint a vállalatok 19 összetevőnél nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani a hatásosságukat és a biztonságos használatot.

„A fogyasztók bizonyára azt gondolják, hogy az antibakteriális készítmények hatásosabbak a fertőzések megelőzésében, mint a sima szappan és víz, azonban erre nincsenek tudományos bizonyítékok. Tény, hogy néhány adat arra utal, hogy az antibakteriális összetevők hosszútávon több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak” - szögezte le  dr. Janet Woodcock, az FDA egyik vezetője az állásfoglalásban.

stockfresh 1156623 senior-male-wash-hands-with-soap sizeM
Stockfresh

A felügyelet szabályozása, ami már régóta váratott magára, azokat a kézmosókat érinti, melyek használatához vízre is szükség van, a kézfertőtlenítők és kéztisztító kendők nem tartoznak ide. Egyes cégek már a hivatalos tiltás előtt elkezdték kivonni termékeikből a kérdéses összetevőket a közvélemény nyomására és a biztonsági aggályok miatt.

És mi a helyzet itthon?

A 2014 óta érvényben lévő magyarországi, pontosabban uniós szabályozás szerint a triklozán továbbra is használható; fogkrémek, kézmosó szappanok, fürdőszappanok/tusfürdők, nem szórófejes dezodorok, arcpúderek és korrektorok esetében a megengedett maximum érték 0,3 százalék, míg a szájvizek esetében 0,2 százalék. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra