#ÉLETEM

Az amerikaiak hadat üzentek az antibakteriális mosakodóknak

2016. szeptember 5., hétfő 14:53

Az antibakteriális szappanok és mosakodók két komponensét is betiltotta az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet (U.S. Food and Drug Administration – FDA) az Egyesült Államokban, a triklozán és triklokarbán ugyanis negatív hatással lehet a hormonháztartásra, használatuk miatt bizonyos baktériumok ellenállóvá válnak, ráadásul májrákot okozhatnak - számolt be a Health. 

Az FDA 2013-ban felszólította gyártókat, hogy bizonyítsák a triklozán és triklokarbán használatának biztonságosságát, miután olyan adatok jelentek meg, melyek szerint a két anyag növelheti bizonyos hormonális problémák kockázatát, és a baktériumok ellenállóbbakká válnak. A vállalatoknak bizonyítaniuk kellett, hogy az anyagok használatával hatásosabban csökkenthetők a fertőzések, mint azon termékekkel, melyek nem tartalmazzák a kérdéses összetevőket. A felügyelet szerint a vállalatok 19 összetevőnél nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani a hatásosságukat és a biztonságos használatot.

„A fogyasztók bizonyára azt gondolják, hogy az antibakteriális készítmények hatásosabbak a fertőzések megelőzésében, mint a sima szappan és víz, azonban erre nincsenek tudományos bizonyítékok. Tény, hogy néhány adat arra utal, hogy az antibakteriális összetevők hosszútávon több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak” - szögezte le  dr. Janet Woodcock, az FDA egyik vezetője az állásfoglalásban.

A felügyelet szabályozása, ami már régóta váratott magára, azokat a kézmosókat érinti, melyek használatához vízre is szükség van, a kézfertőtlenítők és kéztisztító kendők nem tartoznak ide. Egyes cégek már a hivatalos tiltás előtt elkezdték kivonni termékeikből a kérdéses összetevőket a közvélemény nyomására és a biztonsági aggályok miatt.

És mi a helyzet itthon?

A 2014 óta érvényben lévő magyarországi, pontosabban uniós szabályozás szerint a triklozán továbbra is használható; fogkrémek, kézmosó szappanok, fürdőszappanok/tusfürdők, nem szórófejes dezodorok, arcpúderek és korrektorok esetében a megengedett maximum érték 0,3 százalék, míg a szájvizek esetében 0,2 százalék. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta