A személyiségen is múlik, hogy beválik-e az edzésterv

Azt már jól tudjuk, hogy egy hatékony edzésterv összeállításához az étrendet és az alkati adottságokat is figyelembe kell venni, egy új kutatás szerint azonban legalább ennyire kulcsfontosságú tényező a fogyni, izmosodni vagy szálkásodni vagy vágyók személyisége.

A nem is olyan meglepő megállapítás egy a Dél-Dakotai Állami Egyetem jelenleg is tartó kutatásának egy részeredménye, amely a Profile by Sanford nevű súlykontroll programban résztvevők bevonásával zajlik. A tudósok arra keresik a választ, hogy mi minden segíti, illetve hátráltatja a fogyni vágyókat céljaik elérésében. A programban résztvevők létszáma négy év alatt ötvenről több mint 50 ezerre nőtt, és idén márciusban az összesített súlyvesztés meghaladta a 450 ezer kilogrammos célt.

Lacey McCormack és Jessica Meendering, az egyetem két kutatója Alyssa Sorensen regisztrált dietetikus, táplálkozási tanácsadó és fejlesztési koordinátorral együttműködve dolgoztak a kétéves projekten. „A program fejlesztése érdekében gyakran alkalmazunk fókuszcsoportos vizsgálatokat és felméréseket, de emellett nagyon hasznos tud lenni, ha bevonunk valakit, aki más nézőpontból is megvizsgálja a folyamatot” – vallja Stephen Herrmann, a Profile by Sanford igazgatója.

shutterstock 356235158

A kutatók először csak 70 alanyra fókuszáltak, hogy megfigyeljék a súlyvesztést elősegítő, illetve hátráltató tényezőket. A résztvevők egy fókuszcsoport tagjai voltak, akik különböző kérdőíveket töltöttek ki, egy fizikai aktivitást mérő monitort viseltek és naplót írtak arról, hogy milyen gyakran, illetve milyen fajta ételeket fogyasztanak. Ezek alapján a szakértők olyan részletes felmérést állítottak össze, amelyben a személyiségre, háztartási szokásokra, életvitelre, valamint a súlyvesztéssel kapcsolatos problémákra irányuló kérdéseket tettek fel. A kérdőívet 1200 felnőtt töltötte ki, a szakértők pedig nemrég elemezték az adatokat és nyilvánosságra hozták a következtetéseiket.

Ami nekem segít, az mást akadályozhat

Vannak, akik azt szeretik, ha minden egyes alkalommal ugyanazzal a személyi edzővel vagy táplálkozási tanácsadóval konzultálnak és dolgoznak együtt, míg mások szerint az a jó, ha mindig más szakértő nyújt nekik segítséget, így többféle szempontot megismerhetnek. A szakértők szerint tehát fontos, hogy ebben a kérdésben is figyelembe vegyük az egyéni igényeket, vagyis a súlykontroll programok elején érdemes lenne egy erre irányuló kérdőívet is kitöltetni a résztvevőkkel, így növelhetik a teljesítmény és az önmagukkal való elégedettség esélyét.

Az is fontos részletkérdés, hogy mi motiválja a fogyni vágyókat; ha például valaki kapcsolatorientált, annak érdemes egy partnerrel együtt edzeni, aki pedig inkább célorientált, annak a futóversenyeken való részvétel segítene, hogy folyamatosan számon tarthassa és növelhesse teljesítményét. Az ehhez hasonló, jellemvonásokon alapuló egyéni igények felmérése segít olyan edzésterv felállításában, ami kényelmesen beiktatható a fogyni vágyók mindennapjaiba.

shutterstock 186719942

A súly fenntartásának nehézségei

A fizikai aktivitás nemcsak fogyáshoz, de az elért súly hosszú távú megtartásához is elengedhetetlen. A fókuszcsoportos résztvevők közül a sikeresebb fogyókúrázóknál magasabb volt ennek a mértéke, és kiderült, hogy az egyik akadályozó tényező a testmozgásban a kinézet, sok túlsúlyos sportolni vágyó ugyanis aggódik a külseje miatt, ezért ódzkodnak a nyilvános edzésektől. A megoldás erre többek között az lehet, hogy edzőtermet váltanak, vagy olyan időpontot választanak a sportoláshoz, amikor kisebb az esélye a telt háznak. A súlyfenntartó fázisban a legtöbb alanynak sikerült leküzdenie ezeket az akadályokat, ám menet közben adódhatnak más hátráltató tényezők; például ha a fogyást követően a strukturált étrendről átállunk egy feldolgozott, tápanyagokban szegény étrendre.

„A felmérések alapján azok, akik betartják az egyéni étrendet, általában vonakodnak attól, hogy a jól bevált módszeren változtassanak. A súlyvesztés utáni fázisban az átállás azonban jelentheti még több zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű étel fogyasztását – mindez az egyéni komfortzónát érintő kérdés. Sokan, akik túl vannak egy sikeres fogyókúrán, nagy kihívásnak találják, hogy meg is tartsák az elért eredményeket. Éppen ezért kell segítenünk őket abban, hogy megfelelő döntésekkel és egy-egy újabb szokás bevezetésével maradandó sikereket érjenek el” – magyarázza Hermann.

A kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre ezekre a leíró jellegű felmérésekre lehet támaszkodni, a kutatás befejeztével azonban még több olyan fontos tényezőt tudnak majd azonosítani, amelyek hozzájárulnak a fogyni vágyók elkötelezettségének, valamint viselkedésbeli változtatásainak hosszú távú fenntartásához.

Oszd meg másokkal is!
Mustra