Tanuljon Schobert Norbert hibájából!

A történet röviden: a Riposton a Naturalnews nyomán megjelent egy cikk arról, hogy a  cit­romlé és szó­da­bi­kar­bóna életmentő csodaszer. Schobert Norbert ezt meg is osztotta követőivel a Facebookon, ám szakértők egy nyílt levélben felhívták a figyelmét arra, hogy azért nem eszik ilyen forrón a kását. 

A fitneszguru először kikérte magának ezt: "Röhej, ha valaki azért nekem jön, mert tovább osztok egy érdekes cikket. Vagy betalált, vagy görcsös szereplési kényszer. Itt van angolul. Továbbra sincs véleményem, csak megosztom, mert érdekes. Aztán nehogy 1 millió ember veszélybe kerüljön! Röhej. Aki a C vitamin miatt nekem jön, az nekiment Szentgyörgyi Albertnek is, mert erről is írt. A kemó drága, a vitamin olcsó. Nem üzlet. Itt a baj." Majd közzétett egy videót azzal a tanulsággal, hogy az ember jobb, ha meggondolja, mit is oszt meg. Részletek a videó és a hajtás után! 

Az állítások

A Ripost cikkében, amit azóta mintha kiegészítettek volna, az Index szerint a következőket állították:

  • a citrom a kemoterápiánál és a gyógyszereknél tízezerszer erősebb rákellenes szer
  • a citrom lúgosít, és ez az egészség záloga
  • a citrom és a szódabikarbóna keveréke életmentő csodaszer.

A cáfolat

Dr. Csupor Dezső egyetemi docens és dr. Novák Hunor gyermekorvos nyílt levélben, Facebookon illetve a Ködpiszkáló blogon fogalmazta meg aggályait: 

  • sem a citromlé, sem a szódabikarbóna nem gyógyítja a rákot
  • a citromlé kémhatása savas, ha pedig savas kémhatású anyagot fogyasztunk, az nem lúgosít, 
  • embereken nem vizsgálták (ebből kifolyólag nem is bizonyították) a citromlé daganatellenes hatását
  • citromlé és a szódabikarbóna semlegesíti egymást, nem erősíti egymás hatását, és ha mégis elegyíti ezeket, "akkor a kémiai reakció eredménye egy böfögésben materializálódik".

Nem hiszi? Akkor nézze meg a videót arról, mi történik, ha szódabikarbónával találkozik a citromsav:

"Felajánljuk, hogy a legmodernebb készülékkel megmérjük vérének pH-ját egyheti citromevés előtt és után, bebizonyítva, hogy ezzel se savasítani, se lúgosítani nem tudja szervezetének pH-ját. Továbbá arra is szeretnénk megkérni, hogy véleményformáló erejéből fakadó felelőssége tudatában a jövőben ne osszon meg olyan kétes értékű egészségügyi tanácsokat, amelyek igazságtartalmának megítéléséhez nem rendelkezik kellő szakismerettel” – tette hozzá a két szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek