#ÉLETEM

Tanuljon Schobert Norbert hibájából!

2016. szeptember 2., péntek 14:26

A történet röviden: a Riposton a Naturalnews nyomán megjelent egy cikk arról, hogy a  cit­romlé és szó­da­bi­kar­bóna életmentő csodaszer. Schobert Norbert ezt meg is osztotta követőivel a Facebookon, ám szakértők egy nyílt levélben felhívták a figyelmét arra, hogy azért nem eszik ilyen forrón a kását. 

A fitneszguru először kikérte magának ezt: "Röhej, ha valaki azért nekem jön, mert tovább osztok egy érdekes cikket. Vagy betalált, vagy görcsös szereplési kényszer. Itt van angolul. Továbbra sincs véleményem, csak megosztom, mert érdekes. Aztán nehogy 1 millió ember veszélybe kerüljön! Röhej. Aki a C vitamin miatt nekem jön, az nekiment Szentgyörgyi Albertnek is, mert erről is írt. A kemó drága, a vitamin olcsó. Nem üzlet. Itt a baj." Majd közzétett egy videót azzal a tanulsággal, hogy az ember jobb, ha meggondolja, mit is oszt meg. Részletek a videó és a hajtás után! 

Az állítások

A Ripost cikkében, amit azóta mintha kiegészítettek volna, az Index szerint a következőket állították:

  • a citrom a kemoterápiánál és a gyógyszereknél tízezerszer erősebb rákellenes szer
  • a citrom lúgosít, és ez az egészség záloga
  • a citrom és a szódabikarbóna keveréke életmentő csodaszer.

A cáfolat

Dr. Csupor Dezső egyetemi docens és dr. Novák Hunor gyermekorvos nyílt levélben, Facebookon illetve a Ködpiszkáló blogon fogalmazta meg aggályait: 

  • sem a citromlé, sem a szódabikarbóna nem gyógyítja a rákot
  • a citromlé kémhatása savas, ha pedig savas kémhatású anyagot fogyasztunk, az nem lúgosít, 
  • embereken nem vizsgálták (ebből kifolyólag nem is bizonyították) a citromlé daganatellenes hatását
  • citromlé és a szódabikarbóna semlegesíti egymást, nem erősíti egymás hatását, és ha mégis elegyíti ezeket, "akkor a kémiai reakció eredménye egy böfögésben materializálódik".

Nem hiszi? Akkor nézze meg a videót arról, mi történik, ha szódabikarbónával találkozik a citromsav:

"Felajánljuk, hogy a legmodernebb készülékkel megmérjük vérének pH-ját egyheti citromevés előtt és után, bebizonyítva, hogy ezzel se savasítani, se lúgosítani nem tudja szervezetének pH-ját. Továbbá arra is szeretnénk megkérni, hogy véleményformáló erejéből fakadó felelőssége tudatában a jövőben ne osszon meg olyan kétes értékű egészségügyi tanácsokat, amelyek igazságtartalmának megítéléséhez nem rendelkezik kellő szakismerettel” – tette hozzá a két szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta