#ÉLETEM

Kétévente cserélje le a napszemüvegét

2016. augusztus 31., szerda 08:05

A fő ok persze nem az, hogy kimegy a divatból, hanem ennyi idő után már nem nyújt kellő védelmet, ezzel pedig többet árthat a szemének mintha csak szimplán hunyorogna. 

Brazil kutatók szerint felül kellene vizsgálni a napszemüvegek élettartamát, A vizsgálatok szerint ugyanis a napsugarak a napszemüveg lencséjét is károsítják, és egy idő után gyengül az UV-védelem, azaz nem óvja meg a szemet a káros sugaraktól, sőt idő előtt el is törhet - írja a Daily Mail. A káros sugarak miatt a megduzzadt, ödémás szemek látástorzulást okozhatnak, növeli a szürkehályog kialakulásának kockázatát és hosszú távon a makula degenerációja, vagyis a sárgafolt sorvadás veszélye is fennáll.

shutterstock 303715964

A Sao Paolo-i Egyetem orvosa elmondta, hogy a látás egészségére a világon mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek, ám fontos, hogy a trópusi országokban, ahol télen és nyáron is magas az UV-sugárzás kiemelten nagy szerep jusson a szem egészségének megőrzésére. "A napszemüveg fontos szerepet játszik a a védelemben, ezért jól működő UV-szűrős lencséket kell az embereknek viselni" - figyelmeztetett Liliane Ventura.

Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Amerika egyes részein most úgy tesztelik a napszemüvegeket, hogy 50 órára 30 centire távolságra helyezik azokat egy 450 wattos lámpától, de Ventura szerint ez édeskevés, hiszen ez két nyári nap vagy négy téli nap terhelésének felel meg, hosszabb távú következtetéseket így nem nagyon lehet levonni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta