18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Pattanáspornó: az undorító őrület, amire tudományos magyarázat is van

Tavaly értetlenkedtünk egy kicsit azon, hogy miért jó szőrtüszőket nyomkodni a strandon. Akkor még nem sejtettük, hogy ez a téma újra előkerül majd, pár hete azonban szembesültünk a ténnyel: létezik „pattanásperverzió”. Vagyis van, aki élvezettel figyeli, ahogyan egy másik ember gigantikus vagy éppen aprócska pattanását/miteszerét kinyomják. Számunkra irtó gusztustalan ez a folyamat, és valószínűleg sosem fogjuk megérteni, hogy mit lehet szeretni rajta, de a neten egyre terjednek az ilyen videók. Össze is gyűjtöttünk párat, és utánajártunk annak is, miért  van erre igény.

Mielőtt folytatnánk, egyet kérünk csak, ha megnézi a felvételeket, mindenképpen ebéd előtt tegye, mert fordított esetben nagy rá a sansz, hogy a kaja visszajön. Nos, ha felkészítette arcizmait a fintorgásra és hunyorgásra, a hajtás után meg is nézheti miről beszélünk. 

Minket a hányinger kerülgetett a következő videó láttán, ahol azt demonstrálják felnagyítva, hogy milyen az, amikor mitesszereket távolítanak el a bőrből. A kommentekből viszont azt látjuk, hogy az internet megőrül az ilyesfajta kisfilmekért, hiszen egy negatív hozzászólást sem olvastunk, ,köszönő mondatokat viszont annál többet. És hogy mi, itt a szerkesztőségben minek nézzük, ha nem bírjuk?! Mert muszáj róla írnunk. Pont. Egyébként erre a videóra már több mint 1,3 milliószor kattintottak. 

A következő videó sokkal izgalmasabb, ez a nézettségén is látszódik, ugyanis a 12 milliót is meghaladja a megtekintések száma. Ha meg kereslet van valamire, akkor nyilván a műfaj sem fog kihalni. Remek hír!!!

Természetesen nem szabad elmenni a házivideók mellett sem, ebből is van bőven a neten. Bár a nézettségük még elég csekély, nyilván ez csak idő kérdése, hogy valaki ebből legyen milliomos. Ha kedvet érez hozzá, hogy jól beért pattanásait/mitesszereit nagyító alatt nyomkodja, és ezt meg is osztaná, jó esélye van arra, hogy befusson. Arra azért ügyeljen, hogy minél teltebb a pattanás és élesebb a kép, annál jobban kattintják a videót is. Végül is pubertáskorban elég jó pénzkereseti lehetőség lehet ez.

És ha még mindig nem volt elég és úgy érzi, hogy a világ legjobb dolga ezt nézegetni, akkor feltétlenül kezdje el követni Instagramon a drpimplepopper nevű felhasználót, ugyanis ő új megvilágításba helyezte a pattanáspornót. Első ránézésre egyébként nem is annyira gusztustalan a képen látható muffin, azonban ha az ember ismeri a témát, azonnal kedve támad tőle öklendezni.

But first... Pimple popping cupcake surgery! *****

Sandra Lee, MD Dermatology (@drpimplepopper) által közzétett fénykép,

Miután megírtuk ezt az anyagot, feltűnt a legújabb technika pattanásnyomkodás terén, úgyhogy úgy gondoltuk ebből se maradjanak már ki. A videón egy tajvani kozmetikus, Je Lin éppen fájdalommentesen távolítja el a gyennyes kis mitesszereket. A technika egyébként szimpatikusabb, mint a nyomkodás, de azért nézni ezt sem feltétlenül szeretnénk, főleg nem ilyen felbontásban.

Miért kell ez?

Csodás, tényleg, de miért is olyan ellenállhatatlanok ezek a videók annyi ember számára? Szerencsére a napokban erre is megérkezett a válasz, pontosabban, a Medicaldaily cikket látva hasított belénk, hogy tudományos magyarázat is létezik a kérdésre, amiről tíz éve még senki nem gondolta volna, hogy téma lesz.  "A nyomkodás egy kultúrális jelenséggé nőtte ki magát, több millió rajongóval világszerte. Fura módon, a pattanásnyomokodós videó népszerűsége azokkal az érzésekkel magyarázhatóak, amelyeket a megtekintésük bennünk keltenek” - írják. 

Az undor tudománya

Igen, az egyik ilyen érzés az undor. Egy interjúban, Daniel Kelly, a Fúj!: Az undor természetes és erkölcsi jelentősége című könyv szerzője kifejtette, hogy az undor és az iszony azért alakult ki az emberekben az evolúció során, hogy kisebb legyen az esélye a fertőzéses megbetegedéseknek, hiszen így távol tudjuk magunkat az olyan dolgoktól, amik veszélyt jelenthetnek. Persze erre már társadalmi szintű megoldások is vannak, a betegeket kórházakba küldjük, a szennyvizet csatornákba tereltük, a szeméttel sincs sok dolgunk, vagyis az igazán undorkeltő helyzetekbe az egyszeri ember ritkán fut bele. A ritkaság pedig mindig érdekes, akkor is, ha nem annyira bizalomgerjesztő. 

Egy másik okát a pattanáspornó imádatának a Guardian hozta le: a pattanáspornó nézegetése egyes emberekben hasonló érzéseket vált ki, mint a félelemérzet nélküli rohanás, a lovaglás, vagy a hullámvasutazás. Nina Strohminger, Az undor hedonizmusa című tanulmány szerzője megmagyarázta a pszichológiai hátterét ennek az indoknak. Ja, és ezt már a Cosmopolitannak tette: „A negatív érzések érdekesek, főleg akkor, ha valójában nem esehet bántódásunk. Valószínűleg, senki nem fog belegyalogolni direkt a kutyaszarba, hogy megtapasztalja ez milyen érzés, de elképzelhető, hogy megnéz egy videót arról, hogyan lépett bele más.” Talán ezért lett olyan nagy rajongótábora a Fűrész-filmeknek vagy Human Centipede-nek.

Ön klikkelne?

És ezzel még nincs vége!  Dr. Sandra Lee, az internetszerte ismert pattanásnyomkodó szakember szerint van, akit megnyugtatnak az ilyen videók, sőt, olyanról is hallott már, akiknek az ilyen felvételek segítenek abban, hogy este el tudjanak aludni, és ennek csak részben oka az, hogy a doktornőnek nagyon kellemes hangja van."Valóban van valami hipnotikus a pattanásnyomkodásban. Néha én is vissza-visszanézem a videóim egyes részeit" - nyilatkozta Lee, aki hozzátette, sok követője számolt be ún. agyorgazmusról. Ez utóbbi hivatalos neve autonomous sensory meridian response (ASMR), és azt a furcsa, bizsergető érzést jelöli, amely sok emberen végigfut bizonyos ingerek hatására, és megnyugtatja, ellazítja őket - írja VS.

Lee szerint egyébként az ilyen videók talán azokon is tudnak segíteni, akik dermatillomániában szenvednek, vagyis kényszeresen csipkedik, vakarják a bőrüket. "Van pár páciensem, akinek ilyen problémái vannak, és ha legközelebb találkozok velük, javaslom majd, hogy nézzék meg a videóimat, és számoljanak be arról, hogy milyen hatással voltak rájuk."

És valóban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy rengeteg problémás bőrű ember él, akik egy része szívesen látja, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek