Ezért se pisiljen a medencébe!

A strandon és az uszodában rengeteg idegesítő embertípussal találkozni, persze egyénfüggő, hogy kit mi és mennyire zavar, ha egyáltalán zavar, de abban talán mindenki egyetért, hogy a vízbe ürítés nem annyira tartozik az elfogadható kategóriába. Az American Chemical Society, vagyis az Amerikai Vegyészeti Társaság összeszedett egy rakást tényt arról, mi történik, ha valakinek ingerenciája támad, és ahelyett, hogy elmenne a mosdóig, a vízben lebegve végzi el a dolgát.

Nos, kezdjük ott, hogyha nem fertőtlenítenék a medencék vizét, akkor elszaporodnának benne a nemkívánatos mikroorganizmusok. A klór, nátrium- és kalcium-hipoklorit például megfelel a célnak, illetve csak részben, mert nem mindegyik patogénnel szemben hatásosak, a hasmenést okozó Cryptosporidiumok például fittyet sem hánynak rájuk. Ezért vetnek be ózont, UV-fényt vagy brómot is a fertőtlenítéshez. Persze mindennek ára van, a korábban említett vegyületek reakcióba lépnek a belőlünk vagy rólunk származó szerves anyagokkal, gondolunk itt a koszra, izzadtságra, vizeletre, és olyan melléktermékek jönnek így létre, amelyek nem tesznek jót az egészségünknek. 

És akkor jöjjönek az igazán csúf tények, kutatók szerint egy medence (nem tudjuk mekkorára gondoltak, de ezt talán mindegy is) személyenként 30-80 ml vizeletet tartalmaz. A vizeltben karbamid található, amiből a klórral kölcsönhatásba lépve nitrogén-triklorid (vagy triklór-amin) lesz. Az egy dolog, hogy ennek köszönhető a medenceszag, de ettől lesznek vörösek a szemei, és légzőszervi problémákhoz vezethet. A rekreációs célból úszóknál egyébként a vizelet az egyik fő felelős a kellemetlen melléktermékekért. Persze a kutatók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen tényleg rengeteg minden oldódik, kerül be a vízbe a pancsolók/úszók miatt. És akkor még nem is beszéltünk a különböző gyógyszerekről, amik szintén az emberi húslevesben landolnak, ha valaki nem bír magával. 

Szóval kérünk mindenkit, tegyen egy szívességet a világnak és magának, zuhanyozzon le és menjen mosdóba mielőtt belevetné magát a vízbe!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek