#ÉLETEM

Meg lehet enni a foltos gyümölcsöket?

2016. augusztus 25., csütörtök 17:28

Amerikában 2010-ben 30 milliárd dolláros értékben mentek pocsékba olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeken külső sérülések, foltok és elszíneződések voltak láthatóak. A kiskereskedők és vásárlók ezekből nem kértek, és valljuk be, mi is inkább a tökéletes almát választjuk. De mik ezek a küllembeli hibák, és oké, ha megesszük őket? A TEDEd sorozatban ennek járnak utána.

Ezek a foltok a növények és a mikroorganizmusok harcának eredményeképp jönnek létre. Ahogy az ember, úgy a növények is szabad szemmel láthatatlan gombákkal és baktériumokkal élnek együtt, amelyek között vannak jótékonyak és károsak egyaránt. A jó hír, hogy ezek nagyrészt veszélytelenek az őket elfogyasztók és az emberi immunrendszer számára, hiszen fejlődésük során ugye a növényekre specializálódtak. 

Mikor a mikroorganizmusok számos úton tudnak eljutni a növényekhez, mondjuk locsolás közben is a rájuk kerülhetnek. Ha pedig már ott vannak, és kellően elszaporodnak, akkor a termések és levelek viaszos rétegét megtámadva elindulnak befelé, hogy hozzájussanak a zöldség vagy gyümölcs belsejében található fontos tápanyagokhoz. Vannak olyan baktériumok amelyektől először világos foltok keletkeznek a megtámadott felületen, hiszen a növényi pigmenteket is "elfogyasztják", majd ahogy terjed a fertőzés, az elpusztult sejtek helyén elfeketedik a folt. Egy ilyen pötty egyébként több százezer mikrobát jelenthet. 

Jöjjön egy konkrét példa: a Pseudomonas syringae baktérium olyan toxinokat, fehérjéket termel, amelyek megzavarják az egyed immunválaszát. Az egyik ilyen toxin "kinyitja" a gázcserenyílásokat szabad utat biztosítva a kórokozóknak, ráadásul hatására klorofil is bomlásnak indul, emiatt indul el a sárgulás. 

A másik tipikus szépséghiba, ami miatt inkább nem tesszük a kosarunkba például az almát, az a puha és sötét részek. Szüretelés után, szállítás közben a sérült gyümölcsöket megtámadhatják bizonyos gombák, ez okozza a puhulást és barnulást. Ezeknek az íze is rossz, hiszen mégis hallott, bomlásban lévő szövetet fogyasztunk, viszont ha levágjuk ezt a rész, meg is oldódott a probléma.

Persze olyan ránk káros mikróbák is előfordulhatnak a gyümölcsök és a zöldségek felületén mint például a szalmonella és az E. coli láthatatlanul, de mivel nem okoznak foltosodást, így láthatatlanok maradnak számunka, és éppen kell megmosni növényt, amit megesszük!

Szóval legközelebb nyugodtan pakolja bele a kosarába a foltos zöldségeket/növényeket, és ha szerencséje van, olcsóbban is megkaphatja ezeket. Otthon pedig tisztítsa és tárolja megfelelően az árut, van, ami még így is sokáig fogyaszható marad. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta