#ÉLETEM

A túlzásba vitt pozitív gondolkodásnak árnyoldala is van

2016. augusztus 23., kedd 17:00 |

Mindenki megtapasztalhatta már, hogy a pozitív gondolkodás egyik formája, a jövőről való álmodozás és a kellemes események elképzelése segít, hogy a jelenben jobban érezzük magunkat, de egy új tanulmány szerint a fantáziálgatásnak káros hatása is van - írja a PsyBlog.

A Psychological Science című lapban közölt tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy akik nagyon bíznak egy pozitív jövőképben, azok a jelenben ugyan a depresszió kevesebb tünetét produkálják, a későbbiekben viszont fokozottan ki lesznek téve azoknak.

A héthónapos periódust átölelő vizsgálatok eredményei (minél pozitívabb jövőképről ábrándoztak az alanyok, a depressziónak annál több tünetét figyelték meg náluk később) ellentmondanak a pozitív gondolkodás elvének. „Kutatásunk szerint amennyire kellemes élmény a pozitív dolgokról való ábrándozás – ráadásul átsegít egy-egy nehéz helyzeten - idővel megzavarhatja a lelki jólétet” – magyarázza Gabriele Oettingen, a tanulmány vezető szerzője.

shutterstock 296425169

A megelőlegezett sikerélménytől ellustulunk?

A veszélyes hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy az ábrándozó emberek kevesebb energiát fektetnek abba, hogy valóban megragadjanak egy-egy lehetőséget és kihozzák abból a legjobbat. A fantáziák kellemes, de kevésbé hasznos jellemzője ugyanis, hogy megengedik számunkra, hogy itt és most átéljünk és ezzel megelőlegezzünk magunknak egyfajta sikerélményt, ugyanakkor nem figyelmeztetnek azokra a problémákra, amelyekkel meg kell küzdenünk, hogy megvalósuljon az álmunk, vagyis motiváció nélkül hagynak – valószínűleg azért, mert pillanatnyilag úgy érezzük, hogy már el is értük az áhított célt. Lényegében tehát nem a pozitív hozzáállással van baj, hanem azzal, ha valaki úgy várja el az eredményeket, hogy alig tesz értük valamit.

Elvárások vs. fantáziák

A szakértők szerint az elvárások azok, amik igazán számítanak, nem a fantáziálgatások. Azt várjuk, hogy átmegyünk a teszten, mert a korábbi vizsgákon is jól teljesítettünk; vagy azt, hogy találni fogunk egy új társat, hiszen több párkapcsolaton vagyunk már túl. „A pozitív elvárások a sikerrel függnek össze: azoknak, akiknek pozitív elvárásaik voltak azzal kapcsolatban, hogy találjanak egy társat, hogy hamar felgyógyuljanak egy betegségből, vagy hogy sikerüljön egy vizsgájuk, jobban teljesítettek azoknál, akiknek az elvárásaik negatívak voltak magukkal szemben” – igazolja a kutatók egy korábbi tanulmánya.

Oettingen szerint „a modern korban különös mértékben népszerű ez a boldogsághoz vezető módszer, nem hiába éltetik a már mintegy tízmilliárdos önsegítő piacot a pozitív gondolkodásra buzdító kiadványok. Eredményeink kérdésessé teszik, hogy érdemes-e finanszírozni egy olyan iparágat, ami kevésbé járul hozzá az egyén és a társadalom jólétéhez."

Ha kíváncsi, hogy milyen árnyoldalai lehetnek még annak, ha folyton pozitív gondolatokat várunk el magunktól, hogy a jó, az öröm, a boldogság kizárólagos keresése hogyan vezet el a boldogságcsapdához, akkor tartson velünk szeptemberben pszichológiai rendezvénysorozatunk első alkalmára, és hallgassa meg dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológust, aki elmeséli majd mindazt, amit a pozitív pszichológia a teljes, tartalmasan megélt életről tud. Még van néhány hely, itt regisztrálhat is

hogyan legyünk boldogabbak 640x360

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta