#ÉLETEM

Olvasson könyvet, éljen tovább!

2016. augusztus 21., vasárnap 13:14

Az amerikai tudósok az új brit tudósok: egy kutatócsoport arra jutott több küzdelmes év után, hogy aki olvas, az kisebb eséllyel hal meg. Összesen 3635 ötven év fölötti embert követtek nyomon 12 évig, és résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport egyáltalán nem olvasott könyvet, a másik heti 3 és fél órát olvasgatott, a harmadik csoport 3 és fél óránál többet olvasott hetente.

A Social Science & Medicine folyóiratban megjelent kutatás egyik első megállapítása az volt, hogy könyvet leginkább a magasan iskolázott, jól kereső nők olvasnak. Persze a tanulmány késztői a végső eredményhez rengeteg szempontot figyelembe vettek a kortól kezdve az egészségi állapoton át a családi állapotig, nehogy az legyen a vége, hogy a kevesebbet kereső depressziós férfiak hamarabb halnak, mint a jómódú nők.

shutterstock 75629467

A kutatás azt állapította meg, hogy azok, akik heti 3 és fél órát olvastak, 17%-kal kisebb eséllyel haltak meg a kutatás 12 éve alatt, azok pedig, akik ennél is többet olvastak, 23%-kal kisebb eséllyel hunytak el, mint nem olvasó társaik. Összességében azok, akik olvasnak könyveket, 2 évvel tovább élnek mint azok, akik nem - írja a NYTimes a kutatás alapján.

Rossz hír, hogy csak a könyv számít, mert ugyan azoknak is jobbak az életkilátásaik, akik újságot olvasnak, de nem olyan sokkal. “Azoknak, akik napi alig fél órán át olvasnak könyvet, már sokkal jobbak a túlélési esélyeik, mint azoknak, akik nem olvasnak. A túlélési előny azután is megmaradt, hogy kiigazítottuk a gazdasági, oktatási és egyéb kritériumokat" - mondja a tanulmány egyik szerzője, Becca R. Levy, a Yale járványtani tanszékének oktatója. Már csak azt nem tudjuk, hogy vajon a könyvolvasó is ér? Akárhogy is, inkább ne az internetet pörgesse, hanem keressen egy könyvet!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta