Nézzen ma éjjel IGAZI augusztusi tűzijátékot - megjöttek a Perseidák!

A nyárban annyi jó dolog van (hogy szerintem a telet be is kéne tiltani - a szerk.), de az olyan alapvető örömökön túl, mint hogy nincs vaksötét délután négykor, meg látjuk napközben az ég színét, a természet mindent megtesz azért, hogy emlékeztessen rá, hogy A NYÁR JÓ DOLOG, ÉRTEM?! Itt van például az egyik legnagyobb látványosság, a Perseidák érkezése, ami pont nyár derekán ér el minket, hogy pokrócon a fűben fetrengve bámulhassuk az éjszakai eget és számolhassuk a hullócsillagokat, és mindenféle jó dolgokat kívánhassunk (például, hogy ne legyen vége a nyárnak). Ha csak az ablakból vagy a teraszról nézné, akkor viszont nem sokat fog látni belőlük: adunk pár tippet, hol és hogyan érdemes próbálkozni.

De mik azok a Perseidák?

Nyári tűzijátékunk nem más, mint a Napot 133 évente megkerülő Swift-Tuttle üstökös légkörünkben fel-felizzó törmelékdarabjai, melynek szórásába évente egyszer belekerülünk. A Perszeusz pedig egy Y alakú csillagkép, ami több, különböző rendszerben elhelyezkedő, tőlünk 98-560 fényév távolságra lévő csillagból áll. A nyári meteorraj mindig a Perszeusz felől érkezik az égboltra: a görög hőst atyja, Zeusz a mondák szerint aranyeső képében nemzette, innen származik a csillagkép neve, és erre a történetre rímel szépen a Perseidák jelensége is. A meteorrajt hívják még Szent Lőrinc könnyeinek is, a 258 augusztus 10-én mártíromságot szenvedett Szent Lőrinc emlékére.

A Jupiter bekavar

Hogy ne legyen elég a vallásból és mitológiából, itt van nekünk pluszban a Jupiter bolygó is, aminek a gravitációs tere változtat a törmelékmező pályáján és Földtől való távolságán. Mivel ebben az évben a Jupiter gravitációja, mint egy láthatatlan parittya, egészen a közelünkbe lódítja őket, varázslatos látványra számíthatunk. Bár a „csillaghullás” egész júliusban és augusztusban tart, a hónap közepén, 11. és 15. között a legintenzívebb. Ebben az évben legnagyobb számban 11-én, vagyis ma éjfél után várhatók hullócsillagok. Persze ha az isten, vagy istenek kegyesek lesznek hozzánk, és nem lesz felhős az ég. A jelenlegi előrejelzések bizonytalanok, változó felhőzetet mondanak.

Hol nézzük a Perseidákat?

Nézhetjük a városban is, de ott sajnos nem fogjuk látni őket... Az észleléshez minél távolabb kell menni a városi fényszennyezéstől: távcsőre nem lesz szükség, szabad szemmel is észlelhetőek, arra viszont számítsunk, hogy jó pár perc, amíg hozzászokik a szemünk a sötétséghez.

Budapesten és vidéken a következő programokon vehetünk részt (forrás: főleg a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja, mcse.hu):

Budapesten a Normafán és a budai hegyekben szoktak meteorvadászni, de ha tehetik, menjenek minél messzebb a főváros mesterséges fényeitől. Mivel az éjfél utáni szakasz a legélénkebb, érdemes pokróccal, meleg hálózsákkal kitelepedni, és egy romantikus vagy családi késő esti piknik keretében várni a Perseidákat.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban másfél évtizedes hagyomány a Perseidák megfigyelése. Előadással, távcsöves bemutatóval is várják az érdeklődőket augusztus 13-án 21 órától. A korlátozott férőhelyek miatt a rendezvény regisztrációköteles, 200 főnél több látogatót technikai okokból nem tudnak fogadni. Regisztráció itt

Baján augusztus 12-én a Tóth Kálmán u. 19. alatti Borbás Mihály Bemutatóterem és Csillagvizsgálóban sötétedéstől Perseida-bemutató, augusztus 13-án az SZTE Szegedi úti csillagvizsgálójában 20 órától kezdődően nyílt bemutatóest.

Bakonybélen a Pannon Csillagdában 2016. augusztus 12-én meteorit bemutató, távcsöves észlelés, filmvetítés, éjszakai séta, szabad szemes meteorit megfigyelés. Ár: 2.500 Ft/fő

Budakeszin augusztus 12-én a Szilfa-tisztáson meteorozás Király Amanda szervezésében. GPS: 47.5270234364, 18.9278233051

Kecskeméten augusztus 12-én 20 órától Hullócsillagok Éjszakája a Benkó Zoltán Szabadidő Központban.

Sopronban augusztus 12-én 21:30-tól a déli bevásárló központban (AlphaPark), az Euronics előtt tart bemutatót a Stella Sopron.

Szarvason augusztus 12-én 21 órától várja az érdeklődőket Szklenár Tamás.

Szegeden augusztus 12-én 21 órától rendkívüli nyitvatartással várja az érdeklődőket a Szegedi Csillagvizsgáló.

Szolnokon augusztus 11-én 19:00-00:30 között a Szandai-réten az Aba-Novák Agóra és a JSZNM TIT szervezésében.

Zalaszentgróton augusztus 13-án 21 órától a VCSE és a TIT szervezésében tart bemutatót Bánfalvy Péter.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek