#ÉLETEM

Nézzen ma éjjel IGAZI augusztusi tűzijátékot - megjöttek a Perseidák!

2016. augusztus 11., csütörtök 15:34

A nyárban annyi jó dolog van (hogy szerintem a telet be is kéne tiltani - a szerk.), de az olyan alapvető örömökön túl, mint hogy nincs vaksötét délután négykor, meg látjuk napközben az ég színét, a természet mindent megtesz azért, hogy emlékeztessen rá, hogy A NYÁR JÓ DOLOG, ÉRTEM?! Itt van például az egyik legnagyobb látványosság, a Perseidák érkezése, ami pont nyár derekán ér el minket, hogy pokrócon a fűben fetrengve bámulhassuk az éjszakai eget és számolhassuk a hullócsillagokat, és mindenféle jó dolgokat kívánhassunk (például, hogy ne legyen vége a nyárnak). Ha csak az ablakból vagy a teraszról nézné, akkor viszont nem sokat fog látni belőlük: adunk pár tippet, hol és hogyan érdemes próbálkozni.

De mik azok a Perseidák?

Nyári tűzijátékunk nem más, mint a Napot 133 évente megkerülő Swift-Tuttle üstökös légkörünkben fel-felizzó törmelékdarabjai, melynek szórásába évente egyszer belekerülünk. A Perszeusz pedig egy Y alakú csillagkép, ami több, különböző rendszerben elhelyezkedő, tőlünk 98-560 fényév távolságra lévő csillagból áll. A nyári meteorraj mindig a Perszeusz felől érkezik az égboltra: a görög hőst atyja, Zeusz a mondák szerint aranyeső képében nemzette, innen származik a csillagkép neve, és erre a történetre rímel szépen a Perseidák jelensége is. A meteorrajt hívják még Szent Lőrinc könnyeinek is, a 258 augusztus 10-én mártíromságot szenvedett Szent Lőrinc emlékére.

A Jupiter bekavar

Hogy ne legyen elég a vallásból és mitológiából, itt van nekünk pluszban a Jupiter bolygó is, aminek a gravitációs tere változtat a törmelékmező pályáján és Földtől való távolságán. Mivel ebben az évben a Jupiter gravitációja, mint egy láthatatlan parittya, egészen a közelünkbe lódítja őket, varázslatos látványra számíthatunk. Bár a „csillaghullás” egész júliusban és augusztusban tart, a hónap közepén, 11. és 15. között a legintenzívebb. Ebben az évben legnagyobb számban 11-én, vagyis ma éjfél után várhatók hullócsillagok. Persze ha az isten, vagy istenek kegyesek lesznek hozzánk, és nem lesz felhős az ég. A jelenlegi előrejelzések bizonytalanok, változó felhőzetet mondanak.

Hol nézzük a Perseidákat?

Nézhetjük a városban is, de ott sajnos nem fogjuk látni őket... Az észleléshez minél távolabb kell menni a városi fényszennyezéstől: távcsőre nem lesz szükség, szabad szemmel is észlelhetőek, arra viszont számítsunk, hogy jó pár perc, amíg hozzászokik a szemünk a sötétséghez.

Budapesten és vidéken a következő programokon vehetünk részt (forrás: főleg a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja, mcse.hu):

Budapesten a Normafán és a budai hegyekben szoktak meteorvadászni, de ha tehetik, menjenek minél messzebb a főváros mesterséges fényeitől. Mivel az éjfél utáni szakasz a legélénkebb, érdemes pokróccal, meleg hálózsákkal kitelepedni, és egy romantikus vagy családi késő esti piknik keretében várni a Perseidákat.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban másfél évtizedes hagyomány a Perseidák megfigyelése. Előadással, távcsöves bemutatóval is várják az érdeklődőket augusztus 13-án 21 órától. A korlátozott férőhelyek miatt a rendezvény regisztrációköteles, 200 főnél több látogatót technikai okokból nem tudnak fogadni. Regisztráció itt

Baján augusztus 12-én a Tóth Kálmán u. 19. alatti Borbás Mihály Bemutatóterem és Csillagvizsgálóban sötétedéstől Perseida-bemutató, augusztus 13-án az SZTE Szegedi úti csillagvizsgálójában 20 órától kezdődően nyílt bemutatóest.

Bakonybélen a Pannon Csillagdában 2016. augusztus 12-én meteorit bemutató, távcsöves észlelés, filmvetítés, éjszakai séta, szabad szemes meteorit megfigyelés. Ár: 2.500 Ft/fő

Budakeszin augusztus 12-én a Szilfa-tisztáson meteorozás Király Amanda szervezésében. GPS: 47.5270234364, 18.9278233051

Kecskeméten augusztus 12-én 20 órától Hullócsillagok Éjszakája a Benkó Zoltán Szabadidő Központban.

Sopronban augusztus 12-én 21:30-tól a déli bevásárló központban (AlphaPark), az Euronics előtt tart bemutatót a Stella Sopron.

Szarvason augusztus 12-én 21 órától várja az érdeklődőket Szklenár Tamás.

Szegeden augusztus 12-én 21 órától rendkívüli nyitvatartással várja az érdeklődőket a Szegedi Csillagvizsgáló.

Szolnokon augusztus 11-én 19:00-00:30 között a Szandai-réten az Aba-Novák Agóra és a JSZNM TIT szervezésében.

Zalaszentgróton augusztus 13-án 21 órától a VCSE és a TIT szervezésében tart bemutatót Bánfalvy Péter.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta