5 növény, amitől a fogai egészségesebbek lesznek

Az egészséges fogakhoz kalciumra (is) szükségünk van. Ehhez a legtöbb esetben állati eredetű táplálékot kell fogyasztani, de a lifehack.org összeszedett pár olyan zöldséget, amelyek szintén segítenek abban, hogy a fogai egészségesek maradjanak.

1. Szójabab

Képzelje el, 100 gramm szójabab 277 milligramm kalciumot tartalmaz! Ez bizony nem kevés, hiszen 19 év felett az ajánlott napi kalciummennyiség 1000 mg, és ez a korral 1300 mg-ra emelkedik. A Lifehacker szerint érdemes nem genetikagilag módosítot szójababot fogyasztani, és ugyan Magyaroszágon nem is termesztenek GM-szóját, azért jobb ha tudja, hogy más forrásból igenis kerülhet az asztalára. Mondjuk persze még mindig nincs egységes vélemény arról, hogy mennyire veszélyesek vagy egyáltalán azok-e a genetikailag módosított élelmiszerek. 

GettyImages-2580151

2. Spenót

Van, aki utálja, de ha legközelebb ön elé tolják, gondoljon bele, hogy 100 gramm 99 mg kalciumot tartalmaz. Emellett gazdag forrás a K-vitaminnak, a C-vitaminnak, a mangánnak, a magnéziumnak és a vasnak is. Kevesen tudják, de a spenót tartalmaz úgynevezett fitonutrienseknek, azaz a növényekben található jótékony hatású, de nem tápanyag jellegű vegyületeknek.

3. Brokkoli

Ez a sokak által kevéssé kedvelt zöldség igen gazdag forrás a K-vitaminnak. Olyannyira, hogy egy adag brokkoli (mondjuk köret gyanánt fogyasztva) tartalmazhatja az egész napi K-vitamin szükségletünket is. És mi köze vannak ennek a fogakhoz? Ez a vitamin fontos szerepet fontos szerepet játszik abban, hogyan hasznosul a kalcium a szervezetben. Ja, és 100 gramm brokkoliban 113 milligramm kalcium található ezen táblázat szerint. 

GettyImages-483456689
Bloomberg / Europress / Getty

4. Alga

Egy jó ok, hogy sok sushit egyen, az alga/hínár magas jódtartalma miatt elősegíti a pajzsmirigy és az anyagcsere megfelelő működését. Hínár ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot is, egészsen pontosan 168 milligramm található 100 grammban.

5. Fodros kel

Ha már említésre került ez a zöldség, akkor el kell mondani, hogy 100 grammja 150 mg kalciumot tartalmaz. Bár sokan nem szeretik, mégis érdemes fogyasztani, mivel a benne lévő kalcium olyan formában található, mely nagyon jól képes felszívódni a szervezetben. Emellett 45 különböző flavonoidot is tartalmaz, és sok növény ezeknek köszönheti előnyös tulajdonságait.

GettyImages-459016342
The Washington Post / Europress / Getty

Még pár jó tanács

Előnyös lehet még, ha sötét levelű zöldségeket, babot, borsót, diót, mogyorót, illetve egyes halakat is fogyaszt. Ha pedig tart a saverózitól, akkor étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt. Ha pedig nem eszik húst, akkor ne feledje, fokozottan oda kell figyelnie a fehérjék, a vas, a kalcium és a B12 vitamin megfelelő mennyiségű pótlására

Oszd meg másokkal is!
Mustra