Fontos szempont a pszichológusválasztáshoz

Amikor eljutunk az elhatározásig, hogy felkeresünk egy pszichológust hamar szembesülhetünk azzal, hogy nem is olyan egyszerű eldönteni kihez is forduljunk. Amit ilyenkor első körben tehetünk, hogy informálódunk jövőbeni pszichológusunk szakmai képzettségéről, szakmai hátteréről, munkatapasztalatairól. Erre azért van szükség, mert a különböző pszichológusok más és más területekhez értenek, eltérő módszerekkel dolgoznak, és a sikeres közös munkához jó, ha az aktuális élethelyzetünkhöz, problémánkhoz, személyiségünkhöz leginkább passzoló szakembert választjuk. Éppen ezért mostani írásomban, igyekszem körbejárni a pszichológus képzés állomásait. Ezen írásban kizárólag a szakmai képzésekről írok, de fontos tudnunk, hogy a jó pszichológus ismérve emellett számtalan készséget és képességet ölel fel.

shutterstock 418046335

Az érettségitől a diplomáig

A pszichológusi képzési rendszer néha még nekünk, pszichológusoknak is nehezen átlátható. Egy sikeres érettségi után, sikeres felvételivel az öt éves egyetemi pszichológus képzésen találjuk magunkat. Ez ma már már 3+2 –es bontásban történik, és a három év elvégzése egy viselkedéselemző képesítés megszerzésével jár. Az öt éves képzés végén leszünk okleveles pszichológusok. Eddig egészen érthető és egyszerű. Na, de jönnek a bonyodalmak.

Okleveles egyetemi pszichológusi minősítéssel lehetőségünk van, hogy különböző szakképzésen vegyünk részt. Ezen tanulmányok elsajátítása után válunk különböző szakpszichológussá. A szakképzések elvégzése “melegen ajánlott” , mert az adott szakképzés más és más problémakörre vonatkozó szakmai tudást adja meg, mást tud egy munka, egy pedagógiai és egy klinikai szakpszichológus is. Más problémákkal foglalkozik a tanácsadó szakpszichológus és más a szakterülete egy szexuálpszichológiai szakpszichológusnak. Tehát: ha szexuális jellegű nehézséggel küzdünk, akkor érdemes egy szexuálpszichológiai szakpszichológust felkeresnünk. Olyan ez, mint amikor orvoshoz megyünk: fogfájással sem a nőgyógyászt keressük fel.

A szakképzéssel még nincs vége

Ahhoz, hogy valaki pszichoterapeutává váljon, a több éves szakképzés után újabb, szakmai és önismereti munka mellett kell továbbtanulni. Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos, klinikai pszichológus, neuropszichológus vagy alkalmazott egészségpszichológia szakvizsgával rendelkező pszichológus lehet, aki sikeresen letette a pszichoterapeuta szakvizsgát. Tehát minden pszichoterapeuta pszichológus (vagy orvos), de nem minden pszichológus pszichoterapeuta.

A módszerek nagyon különböznek

A szakképzések mellett vannak a módszertani képzések (például pár és családterápia, hipnoterápia, autogén tréning vagy pszichodráma), melyek ahhoz segítenek, hogy a szakképzésben megtanult elmélet segítségével felismert és körvonalazott problémát milyen szemléletben és konkrét technikával kezeljük. Az, hogy ki milyen módszert tanul, az személyiség és szakmai elhivatottság kérdése, és az egyes technikák alkalmazása a klienstől is függ. Nem mindenki pszichodrámázik vagy relaxál szívesen, és nyilván a probléma jellege is meghatározza valamelyest az alkalmazott módszert. Ezen képzések bizonyos szakaszában már alkalmazhatjuk a tanult módszert egy nálunk tapasztaltabb kollégánk “háttértámogatásával. “ Ez mind-mind több év tanulás, ráadásul meglehetősen költséges is, viszont nélkülözhetetlen a kompetenciák fejlesztéséhez.

A képzéseken több, kislétszámú csoportos órán veszünk részt, ahol még hatékonyabban tudjuk elsajátítani a szakma csínját-bínját, amit a vizsgák során megkövetelnek tőlünk. Ezek a képzések azért is hasznosak, mert így aktív részesei vagyunk szakmai közösségeknek. Kapcsolatok, barátságok születnek: rengeteg információ elhangzik a részt vevő kollégák között, új ötletek kelnek életre, viták indulnak el, és különben is: az egész több, mint a részek összesége .

shutterstock 416887195

A pszichológusi munka élethosszig tartó tanulás

A szakmájukat elhivatottan végző pszichológusokra jellemző, hogy rendszeresen újabb és újabb képzéseken vesznek részt, tágítják módszertani ismeretüket, emellett pedig különböző önismereti munkával, rendszeres szupervízióval, esetmegbeszélő csoportokkal igyekeznek támogatni tevékenységüket.

A pszichológus képzés meglehetősen időigényes, mondani szokták, hogy “jó pap is holtig tanul”… valahogy így van ez a mi szakmánkkal is. Érdemes tehát megnézni választottunk honlapján képzettségeit, bemutatkozását, szakmai tapasztalatait, hogy kellőképpen informálódjunk és dönteni tudjuk kit is választunk. A pszichológussal folytatott közös munka alapja a bizalom, az, hogy képesek legyünk beszélni neki arról is, aminek kimondása nehézséget okoz számunkra.. Érdemes ezért körülnézni és általunk választott szimpatikus pszichológushoz mennünk.

Arról, hogy mikor menjünk pszichológushoz itt olvashat részletesen, arról pedig, hogy mit várhatunk a közös munkától itt írtunk.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Családi, házassági és nevelési problémákkal, bántalmazással és életvezetési gondokkal rovatunkban Sári- Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus, az emPatika munkatársai foglalkoznak. Sákovics Diana pszichológus, a Dívány Ego rovatának szakmai vezetője pedig szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek