A dekoltázs sokat segít abban, hogy behívják állásinterjúra

Hiába küzdenek világszerte egyre többen a nemi sztereotípiák ellen, például, hogy a nőknek ne kelljen feltétlenül tűsarkúban dolgozniuk, azért messze még a cél, ezt bizonyítja a Sorbonne egyik munkatársának kutatása is - dr. Sevag Kertechian ugyanis kiderítette, hogy minél nagyobb nyakkivágású ruhát vagy felsőt visel egy nő az önéletrajzához csatolt fotón, annál nagyobb az esély arra, hogy behívják állásinterjúra. Persze egy csomó helyen már nem kérnek fényképes CV-t, de Magyarországon sajnos még ez a szokás

Dr. Sevag Kertechian arra volt kíváncsi, hogy a külső, pontosabban az önéletrajzos kép mennyire befolyásolja az esélyeinket az álláskeresésnél - írja a Refinery29.

A módszer: három évig küldözgetett jelentkezéseket különböző értékesítői és könyvelői álláshirdetésekre két nő nevében. A két álláskereső hasonlóan nézett ki és az önéletrajzuk is szinte egyforma volt, a CK-hez pedig a lenti képen látható igazolványképek valamelyikét csatolta. Amikor a bal oldali nőről mélyen kivágott képet csatolt, akkor jelentkezett az ugyanolyan önéletrajzzal a jobb oldali nő képét használva, aki ilyenkor visszafogott ruhában volt látható a CV-ben. A kísérleteket természetesen megismételte fordítva is, hogy kiegyensúlyozott legyen az eredmény.

57711475a6d65
phys.org

Az eredmény: a mélyebben dekoltált blúzt viselő jelentkező jobban szerepelt mindkét típusú állásnál, a saleses munkatársat kereső 200 hirdető közül 62-vel többen hívták be a merészebb jelentkezőt mint decensebben öltöző sorstársát, a könyvelői álláshirdetéseknél pedig 68-cal több interjúajánlatot kapott. 

"Mindegy volt, hogy egy olyan munkakörről van szó, ahol az illető ügyfelekkel is találkozik, vagy egy olyanról, ahol egyszerűen csak az irodában ül, a mélyebb nyakkivágású felsőt viselő jelentkező több pozitív választ kapott. Ez sokkoló és negatív, ám nem annyira meglepő eredmény" - nyilatkozta dr. Sevag Kertechian, aki szerint persze további kutatásokra van szükség. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek