Hasznos vécékisokos világutazóknak

Külföldi nyaralás előtt az emberek többsége utánanéz egy-két szónak, hogy legalább a "Jó napot!" és a " Köszönöm!" menjen hibátlanul. Sokan összeírják, miket akarnak megnézni és milyen tradicionális ételeket akarnak megkóstolni, esetleg utánanéznek az ország illemszabályainak is, de a legtöbb esetben van valami, ami kimarad: ez a mosdók sajátosságai. A Huffington Post azonban összegyűjtötte mire figyeljen a világban, mikor vécére megy. 

A Sloan cég infografikája elsőként azt emeli ki, hogy néhol nincs automata, hanem egy vécésnéninek vagy bácsinak kell fizetni a mosdó használatéért, de a magyarok többsége az ilyen dolgokon nagyon hamar túllendül. Azon viszont lehet, hogy meglepődik, hogy a londoni Victoria pályaudvar nyilvános mosdója 3 év alatt 3,3 millió dollár, azaz szinte egy milliárd forintnyi hasznot termel, bár ugye vécézni mindenki jár.

Érdekességek

Ha még szeretne a témában néhány érdekességgel felvágni az ismerősei előtt, akkor elmondjuk azt is, hogy először 1739-ben, egy elegáns párizsi bálon biztosítottak külön női és férfi mosdókat. Barátainak azzal is eldicsekedhet a legközelebb, hogy ön tudja, hogy Tajvanban nyílt egy olyan étterem, ahol az ételeket kis vécécsészékben szolgálják fel, míg az italokat piszoárban hozzák Kínában találja a világ legdrágább vécéjét, ami 29 millió dollárba, azaz több mint 8 milliárd forintba kerül, sajnos azt már nem részletezték, hogy ennyi pénzért mit tud, de talán az Új-Delhiben található vécémúzeumban, ahol a mosdók 4500 éves történelmét mutatják be, ez is szóba kerül vagy az, hogy az emberek 19 százaléka ejtette már bele a csészébe a telefonját. 

és helyi szokások

A Sloan szerint Európában elterjedtek a semmilyen privát szférát sem biztosító piszoárok, ami igaz is, elég csak egy fesztiválra gondolni, ott aztán tényleg eggyé válhatnak a férfiak a természettel és a hátuk mögött hullámzó tömeggel. Franciaországban a nyilvános mosdóknál is elterjedt a bidé, mint a papír egyik alternatívája.  

A németeknél pedig sok helyen lehet találkozni olyan kuponos megoldásokkal mint nálunk néhány benzinkútnál, vagyis hogy a mosdóhasználat árát később levásárolhatja. Felhívják a figyelmet a laposöblítésű vécécsészékre is mint érdekesség és német sajátosság, ezeknél ugyebár meg tudja szemlélni a dolgokat, mielőtt lehúzza, de tudjuk, hogy nálunk is elterjedtek, nemcsak a németeknél.

Ázsiában elterjedt a guggolós vécé, ahol vagy van toalettpapír, vagy nincs. Taijvanban egyébként nem a mosdó, hanem a vécépapír használatért kell fizetni, míg Mexikóban a forgóajtós megoldás működik, és a belépéskor kapja meg a vécpapírt. A japánoknál a vécé nagyon futurisztikus és sokszor bonyolult. Az egy dolog, hogy beépített bidé van benne, de van olyan is, ami fehér hangot játszik, vagy valamilyen hangulatzenét. Indiában általában fizetős a mosdó, amit a Sulabh International nevű szervezet üzemeltet, és a profit a szegényebb régiók higiéniai felzárkóztatására megy.

meg általános szabályok

Mindig vigyen magával aprót, papírt és kézfertőtlenítőt, ezeknek a világban bárhol hasznát veszi és keresse az éttermek, múzeumok, turistahelyek mosdóit, mert ott általában ingyenes a használat. Segítségképpen azt javasolják, hogy vigyen magával egy esernyőt is, ennek valószínűleg akkor veszi hasznát, ha például elromlott a zár, de szeretné jelezni, hogy a mosdó használatban van. 

576a29ea15000030001bab4d
sloan valve
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek