#ÉLETEM

Hagyja a nyáron unatkozni a gyereket, szüksége van rá

2016. június 26., vasárnap 08:19

Ma reggel éppen aggodalmaskodva nézegettem a naptárat, hogy mit kezdek a fiam nyári szünetének a még szabad két hetével. A többi megvan, lesz tábor, nyaralás, unokatesózás: nem fog unatkozni. Kivéve persze abban a két hétben. De vajon jót teszek a gyerekkel, ha nem hagyom unatkozni egy percig sem? Vajon tényleg érdemes őt programokkal lekötni egy egész nyáron át? A pszichológusok szerint a válasz egyértelmű nem. Köszi az útmutatást Quartz!

shutterstock 202508779

“Szülőként az a feladatunk, hogy felkészítsük a gyereket arra, hogy megtalálja a helyét a társadalomban. A felnőtt lét pedig azt is jelenti, hogy az ember el tudja foglalni magát, képes magának olyan szabadidős programokat szervezni, melyek igazán boldoggá teszik.” - mondja Lyn Fry londoni gyerekpszichológus. Ha tehát szülőként a gyerek minden szabadidejét beosztjuk, akkor soha nem tanulja meg lekötni magát, ahogy arra sem jön rá, hogy mi az, ami igazán örömöt okoz neki. Ráadásul a szabad semmittevés, a szabad játék az önismeret és a kreativitás fejlődésének is fontos forrása, ami lehetőset ad arra, hogy odabent, az elméjében találjon a gyerek érdekes, izgalmas és szórakoztató ingereket. 

Fry azt tanácsolja, hogy minden szülőnek érdemes a nyár elején egy listát készíteni a gyerekkel közösen, amiben összeszedik, hogy mit szeret a szabadidejében csinálni a gyerek, legyen az a társasozás, sütikészítés, rajzolás vagy a játék a kutyával. Amikor aztán a nyáron a gyerek azzal jön, hogy unatkozik, érdemes elővenni ezt a listát, és együtt átnézni, hogy mivel is tölthetné el az idejét.  Persze ezzel a módszerrel nem iktathatjuk ki teljesen az unatkozást a gyerek életéből, de ez nem is kell, hogy cél legyen. Az ugyanis, ha valaki unatkozik motiváló lehet arra, hogy új tevékenységekbe fogjon, új dolgokat fedezzen fel, és megtanulja nemcsak eltűrni, de megszeretni is a monoton, egyszerű dolgokat. Ez pedig felnőttként is a hasznára válhat. 

Bár ezek a tanácsok leveszik az ember válláról a kifulladásig szórakoztatás feladatát, de azt persze nem oldják meg, hogy mi lesz majd a gyerekkel, amíg nekünk dolgoznunk kell. Ehhez a projekthez innen a szerkesztőségből mindenkinek sok szerencsét és kitartást kívánunk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta