Expressz nyaralás vízparton, két keréken

Nagyon kevés szabadsága van, de nem akar lemondani a nyaralásról? Jó lenne valami sportosat csinálni, de közben a vízpart közelsége se esne rosszul? Ezen a három helyen mindkettő meglesz.

Velencei-tó

Mennyi időt szánjak rá? Ide még akkor is érdemes útnak indulni, ha csak egy fél napunk van a dologra. Az egy teljes nap azért nyilván kellemesebb.

A bringaút: Bár a teljes kör még mindig nem tökéletes (a Velencei Korzóról konkrétan lefelejtették a bringautat) a 30 kilométeres tókerülés így is nagyon szórakoztató tevékenység. Kevésbé sportosak, és gyerekekkel utazók is bátran nekivághatnak, a Velence-Gárdony-Agárd-Dinnyés szakasz teljesen sík és jó minőségű, élmény a víz közvetlen közelében tekerni. Kevésbé fitteknek Pákozd és Sukoró térsége nem lesz a kedvence, de azért nincsenek teljesíthetetlen szintkülönbségek. Nekünk kényelmes tempóban három órát vett igénybe, kisgyerekeseknek ez nyilván több lesz.

Kerékpárút Velencén, a hotel előtt
Kerékpárút Velencén, a hotel előttCsucsi / Velence Resort & Spa

Aki nem akarja a saját bringáját elhozni a tóhoz, több kölcsönző várja. Mi a Velencei vasútállomástól nem messze béreltünk bicajt, négy órára két kényelmes bringáért négyezer forintot fizettünk, térképet és lekötőt is kaptunk. Mivel nagyon elégedettek voltunk, ide is linkeljük őket. Fontos! Pár nappal indulás előtt vegyék fel velük a kapcsolatot, mert a bringák száma véges, és egy napsütéses hétvégi napon simán elfogynak mire a későn kelők odaérnek.

Látnivalók: Dinnyésen a dizájnos kerékpáros pihenőhely-kilátó kombónál érdemes megállni. Az érdekes alakú fakilátó jó rálátást biztosít a nádasra és a tó különleges madárvilágára. Távcsövet érdemes vinni! Pákozdon a Katonai Emlékparkot és az Arborétumot lehet megnézni.

Vitrolások a tavon
Vitrolások a tavonIndafoto, Travelo

Strandok: Fizetős strandból egy tucat van a tó körül, felsorolásuktól most eltekintenénk. Ha ingyenesen csobbannának, a Velencei Korzón megtehetik. Bár kerékpáros szempontból nagyon haragszunk a helyre, strandolóként teljesen rendben találtuk.

Kaja-pia: Finom vékonytésztás olasz pizzából meríthetünk erőt a folytatáshoz Gárdonyban a Dolce e Salatóban. Szép időben kellemes teraszon pizzázhatunk, sütizhetünk, kávézhatunk itt (alkoholos italok viszont nincsenek). Nekünk tetszett a hely, ajánljuk.

Csak egy napom van, de inkább a Balatont tekerném körbe. Lehetséges?

A Balaton körüli bicikliút hozzávetőleg 210 kilométer hosszan kanyarog, ha nagyon szorít az idő, ebből 10-15 kilométert le lehet faragni. De nagyságrendileg akkor is egy 200 kilométeres napi adagról beszélünk. Vannak azonban könnyítő körülmények is, így nem lehetetlen küldetés egy nap alatt megtenni a távot. Tippjeinkről és trükkjeinkről itt olvashat

Fertő-tó, Magyarország-Ausztria

Mennyi időt szánjak rá? Gyakorlott bringásoknak nyilván nem okoz gondot egy nap alatt letudni az egész tavat. Kényelmesebbek inkább két-három nappal számoljanak, egy éjszakával a magyar, egy éjszakával az osztrák oldalon.

A bringaút: A 130 kilométeres, B10-es jelű tókerülő kerékpárút bájos magyar és osztrák falvakon, szőlőskerteken át vezet. A legnagyobb része teljesen sík, a magyar oldalon Fertőrákosnál kell combosabb emelkedővel számolni. Ha van egy kis időnk, érdemes nem elsietni a tókerülést, megállni a látnivalóknál, vagy egy fél napot vízi sportolásra, parti henyélésre szánni. 

Bringás család a szőlőben
Bringás család a szőlőbenPeter Burgstaller / Burgenland Tourismus Peter Burgstaller

Látnivalók: A magyar oldalon a fertődi Esterházy-kastélyt és legújabb látnivalóját, a pompás rózsakertet nézzük meg. Innen már nincsenek messze a Fertőszéplaki-tájházak sem. Kis kitérőt érdemes tenni Nagycenkre is, a kastélyhoz. Visszatérve a tókerülő bringaútra, Fertőrákoson több megállót is érdemes beiktatni: a kőzet- és őslénytani témaparkkal kiegészült kőfejtő, a Püspöki palota és a Mithras-szentély is érdekes.

Átérve az osztrák oldalra, az első napunkat akár a mörbischi vízi színpad nézőterén is zárhatjuk. Tervezzünk városnézéssel az idilli Rustban, a hangulatos Purbachban is. Mönchhofban a skanzen a kihagyhatatlan látnivaló. A természet rajongói pedig az Illmitz-Apetlon-Pamhagen települések térségében található szikes tavak madárvilágát fogják imádni. Távcsövet feltétlen vigyünk magunkkal!

Strandok: Magyarországon Fertőrákoson találunk strandot, termálfürdő pedig Hegykőn működik. Az osztrák oldalon Podersdorf, Illmitz és Rust strandjai a legjobbak.

Finom falatok az egyik osztrák Heuriger teraszán
Finom falatok az egyik osztrák Heuriger teraszánmimi / Travelo

Kaja-pia: Ahogyan azt már korábban is írtuk, a Fertő tó környéke baromi jól el van látva vendéglátóipari egységekkel. És nem csak sok van belőlük, de a minőségük is remek. A magyar oldal legjobb helyeit itt, az osztrák oldalét pedig itt gyűjtöttük össze.

Mura-menti kerékpárút, Ausztria

Mennyi időt szánjak rá? Ebben az útban az a jó, hogy elég rá annyi idő, amennyink éppen van. Akár egy nap is teljesen élvezetes, de egy hét alatt sem fogynak el a kerékpározható kilométerek.

A bringaút: Az R2-es jelzésű kerékpárút 356 kilométeren át kanyarog a hegyekből kiindulva az idilli stájer borvidéken és tökföldeken át, majd további száz kilométeren át folytatódik Szlovénia felé. Végig jó minőségű kerékpárúton tekerhetünk, az irányt „R2 Murradweg” feliratú zöld táblák jelölik (Grazon belül fehér táblákat kell keresni ugyanezzel a felirattal). A hegyi szakaszokat leszámítva a terep könnyű, viszonylag sík. De aki nem érez magában kellő erőt, elektromos bringát is bérelhet az útra. A kerékpárúthoz itt találnak egy remek online tervezőt, ahol az ajánlott etapokat is át lehet tekinteni.

Kerékpárút a Mura mentén
Kerékpárút a Mura menténHarry Schiffer / Steiermark Tourismus

Egy hosszú hétvége elég például ahhoz, hogy elautózzunk vagy vonatozzunk Grazig, majd itt rövid városnézés után kerékpárra pattanva a barátságos Leibnitzig tekerjünk (ez a szakasz 42 kilométeres). Majd másnap Bad Radkersburg irányába folytatjuk az utat, ez a szakasz kicsit több mint 52 kilométer. A bringatúrát Sopron hangulatú, Mura-parti kisváros macskaköves utcáin sétálgatva, vagy a helyi termálfürdőben csobbanva pihenhetjük ki. Ha az autónkat Grazban hagytuk, Bad Radkersburgból busszal vagy vonattal is visszajuthatunk ide.

Látnivalók: Graz világörökségi belvárosát, high-tech művészeti múzeumát és a Schlossberget a híres óratoronnyal mindenképp nézzük meg. Leibnitz és Bad Radkersburg központjában érdemes andalogni egyet. A kerékpárút mentén pedig a különböző gasztro-látogatóközpontok a legérdekesebbek a monumentális Genussregaltól a családi tökmagolaj-malmon át a babkiállításig.

Parktherme termálfürdő, Bad Radkersburg
Parktherme termálfürdő, Bad RadkersburgHarald Eisenberger / Steiermark Tourismus

Strandok: Az általunk ajánlott útvonalon a Bad Radkesrbsurg-i termálfürdőben a legjobb vízre szállni. Kinti és benti medencék, feszített víztükrű kültéri úszómedence is van itt. Ha a környező hotelek egyikében alszunk, a föld alatti folyosókon egy szál fürdőköntösben is átcsoszoghatunk a fürdőbe.

Kaja-pia: Bad Radkersburgban a Türkenlochot imádtuk, közvetlenül a Mura partján, Mureckben a Mühlenhof kihagyhatatlan, Grazban a Der Steirert ajánljuk Bővebben itt írtunk róluk miért olyan jók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra