Ha nem akar térképet az arcára, vigyázzon a napfénnyel!

A kifejezetten szerencséseknek nem kell foglalkozniuk a tekergőző kis erek jelentette esztétikai kihívással, a többség azonban előbb-utóbb biztosan találkozik ezzel a problémával. Jó esetben csak a lábakon, rossz esetben akár az arcon is megjelenik a pókháló-szerű érhálózat.

De mi is az a pókháló- és seprűvéna?

A pókháló- és seprűvénák kitágult, elszíneződött és igen vékony erek, illetve azok hálózata. Különösebben nagy egészségügyi kockázatot ugyan nem jelentenek, de tény, hogy nem éppen szép látvány a lábon kanyargó lilás vagy kékes vonalak, vagy az arcon megjelenő, jellemzően piros vénahálózat, és idővel azért komolyabbra is fordulhat a dolog.

Miért?

Kialakulásukért leginkább a genetikai hajlam okolható, de persze az életmód sem elhanyagolható szempont, és többi tényező mellett (pl. súly, hormonproblémák, stb.) a kutatók szerint az sem mindegy, hogyan és mennyire védekezünk a napfény ellen. Az UV-sugarak hatására ugyanis a bőrben a kollagénrostok roncsolódnak, ettől a szövetek rugalmassága megváltozik, nem biztosítanak megfelelő támasztékot, ami pedig az ott futó hajszálerekre is hatással van, többek között sokkal láthatóbbá válnak -  állítja  Luis Navarro, egy New York-i szakrendelő, a Vein Treatment Center alapítója.

És ez nem minden, főként az orron, arcon és a nyakon megjelenő kis piros ereknek az sem tesz jót, ha túl csípőset eszünk, sok alkoholt fogyasztunk, és - ami nyáron még problémát okozhat - a hőség is csak ront a helyzeten. "Ha nő a hőmérséklet, kitágulnak az erek, és sokkal feltűnőbbek lesznek" - nyilatkozta Tyler Hollmig, a kaliforniai Stanford Health Care dermatológusa.

Megelőzés

Nem érdemes várni, hogy a gond majd magától megoldódik. A kitágult, rugalmasságukat vesztett erek ugyanis már nem jönnek helyre, azokat ki kell iktatni, hogy a probléma megszűnjön. Természetesen a legjobb módszer a megelőzés, ami a folyamatos UV-védelmet és a rendszeres tesmozgást jelenti. Míg elsővel a káros sugaraktól óvja magát, a másodikkal a bőr és az erek rugalmasságáért tesz sokat.

A Women's Health szerzője azt ajánlja, hogy az arcunkon legalább 30-as faktorszámú krémet használjunk, és adott időközönként (mondjuk két óránként) mindig kenjük be az érintett területet, és nem, nem lehet kifogás az sem, ha éppen nem a strandon vagyunk. És ne dőljön be annak se, hogy a barnaság miatt egy időre kevésbé lesznek feltűnőek az elszíneződött erek, hiszen hosszú távon azt éri el, hogy a helyzet csak tovább romlik. Azért pánikra persze nincs ok, az USA Egészségügyi Minisztériuma (Department of Health & Human Services) szerint ritkán lesz súlyosabb következménye, és akkor is kezelhető. 

Kezelés

Ha a gond már megvan, akkor az arcnál a rádiófrekvenciás kezelés, míg a lábaknál emellett a szkleroterápia jöhet szóba.

„A rádiófrekvenciás (RF) kezelés a termokoaguláció elvén alapul. A vékony tűn keresztül alkalmazott nagyfrekvenciájú rezgés által kiváltott hőhatás roncsolja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is: a kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. A termokoaguláció pontosan ellenőrzött és irányított energiát használ, amely csak a célszövetre van hatással, de megvédi az azt körülvevő szöveteket. A beavatkozás után így nem tapasztalható égés, bőrelhalás vagy pigmentáció, az eredmény pedig már 1-2 nap múlva jól látható. A klinikai vizsgálat 90 százalék feletti hatékonyságot igazolt, mely kiemelkedően magas a kis átmérőjű erek kezelésében" - nyilatkozta dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.  Az eljárás szinte fájdalommentes, érzéstelenítést nem igényel, bármely testrészen elvégezhető, és kiemelkedően hatásos az arcon található érelváltozások kezelésére. Bármely bőrtípushoz használható, az erek alakja és színe is lényegtelen.

"A szkleroterápia során egy vékony tű segítségével egy oldatot – általában nátrium-tetradecil-szulfátot - kell fecskendezni az adott érbe, amely a szer hatására megdagad, és a benne lévő vér megalvad. A kompressziós kezelés hatására az ér összetapad, majd egy idő után felszívódik. Leggyakrabban kisebb, kezdeti stádiumú visszerek és pókhálóvénák esetén szükséges” - tette hozzá szakértőnk. 

Az orvosát ne nyáron keresse fel, a kezelések miatt érzékennyé válik az adott terület, és kerülni kell a napfényt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek