Ezért van annyi bunkó a városban

Az emberek gyakran panaszkodnak arról, mennyire elidegenedünk egymástól, hogy láthatóan egyre többen viselkednek bunkó, minden empátiát nélkülöző módon, ráadásul még csak fel sem tűnik nekik. De vajon igaz ez? Tényleg történik a világban valami, amitől mindenki egyre rosszabb arc? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. Köszi, Research Digest.

A European Journal of Psychology-ban megjelent vizsgálatban nemzetközi kutatók több mint kétszáz embert kértek meg arra, hogy képzeljenek el olyan jeleneteket, ahol valaki éppen bunkó módon viselkedik, például hangosan telefonál a buszon, vagy tüsszentéskor nem teszi a szája elé a kezét. A résztvevők egyik fele áldozatként, míg a többiek elkövetőként jelentek meg ezekben a fantáziahelyzetekben, a kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az eltérő nézőpont befolyásolja-e a helyzet értékelését és az arra adott lehetséges reakciókat. Befolyásolta, nyilván. 

shutterstock 328670507

Ha a résztvevők maguk viselkedtek bunkó módon, sokkal lazábban kezelték a szituációt, kevésbé tartották súlyosnak, lényegesnek a tettüket, és kevésbé is gondolták azt, hogy ez másokat zavarna. Elnézést viszont kértek volna szívesen, bár kevéssé hittek abban, hogy a másik tényleg megbocsátaná tettüket. A bunkóság elszenvedőjének szemszögéből viszont ezek a hétköznapi helyzetek súlyosabbnak, fájdalmasabbnak tűntek, ők bocsánatkérésre kevésbé számítottak, viszont annak hatására könnyebben túlléptek volna sérelmeiken. Az elménk tehát ezekben a helyzetekben hajlamos a torzításra, a kettős mérce alkalmazására: saját bunkóságunkat lazábban kezeljük, másokét azonban könnyebben megbocsátjuk.

Egyébként a későbbi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy nemcsak magunkkal vagyunk elnézőbbek, de barátainkkal is. Tehát ki az igazán bunkó? Az idegenek, azok. És kikkel vagyunk a városban szorosan körülvéve? Kikkel kell nap mint nap interakcióba lépnünk? Az idegenekkel. A velük szembeni elvárásaink azonban keményebbek, így nem véletlen, hogy az a benyomásunk alakul ki, hogy egyre bunkóbb emberekkel vagyunk körülvéve. Persze azon, hogy így látjuk a világot elég nehezen változtathatunk, az ugyanis az evolúciós örökségünkbe is kódolva van. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek